Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA"— Sunum transkripti:

1 GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA
Derya Işık

2 Grid Hesaplama Birden fazla Bilgisayarın tek bilgisayar gibi çalışmasıdır.

3 Grid Hesaplamanın Amacı Dağıtık bilgi işleme ve veri kaynaklarının kullanmakta olduğu işlemci güçleri, ağ kapasiteleri ve depolama kapasiteleri ile tek büyük bir sistem oluşturmaktır.

4 Grid Hesaplamanın Çalışması
Grid sistemler karmaşık problemleri küçük parçacıklara bölerek, aynı anda çözülmek üzere tek bir işlemi dünyadaki milyonlarca makineye dağıtıyor. Evlerdeki her bir makine, işlemin kendi paylarına düşen kısmını çözüyor ve merkezi makineye yine internet üzerinden geri bildirim yapıyor. Bunlar merkez bilgisayarda toplanarak baştan harmanlanıyor.Böylece grid ağlar üzerinden işlemler, yıllar yerine aylarla ifade edilen kısa bir zamanda bitmiş oluyor.

5 Özellikleri Grid’ler kullanıcı odaklıdırlar. Kullanıcılar bu kaynaklara kendilerine ait bir hesap ve belirli kurallar doğrultusunda erişebilirler. Grid’ler heterojen bir yapıya sahiptirler. Grid Hesaplama yoluyla yapılan işlemlerde kullanılan verilerin büyüklükleri, ağ ortamlarında işlenen Terabyte cinsindeki verilerden çok daha büyüktür.

6 Grid Hesaplama Sistemleri Kullanım Alanları
 Yüksek Enerji Fiziği (LHC) Temel Bilimler (Fizik, Kimya, Matematik) Biyomedikal ( Biyomedikal, İlaç Araştırmaları, Tıbbi Görüntüleme) Hesaplamalı Kimya Jeofizik ve Sismoloji (SDA) Beyin Araştırmaları (HuM2S) Finansal Simulasyonlar Hava Tahmin Araştırmaları Uzay Bilimleri(Planck) Bilgisayar Bilimleri Genetik Araştırmalar

7 Grid'in faydaları Grid computing paylaştırılabilir bilgi işleme gücü sunar. Günümüzde bilgi işleme ortamları çabuk toparlanan, esnek ve entegre edilebilir olmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle kritik iş süreçleri için grid çözümü uygulanmasının hem iş hemde teknolojik yararları olacaktır. İş yararlar ● Zamana bağlı sonuçları üretilmesini hızlandırır. ● Kalibrasyonu ve işletim esnekliğini getirir. ● İş ihtiyaçları değişkenlerine göre ölçeklenebilir. ● Üretimi arttırır. ● Ana yatırım maliyetlerini azaltır. Teknolojik yararları ● Veriye ulaşılabilirliği arttırır ● Kendini toparlayan, yüksek kullanılabilirliği olan bir altyapıya sahiptir.

8 Paralel Hesaplama Daha hızlı sonuç almak için bir uygulamaya ait program parçalarının birden fazla işlemcide aynı anda çalıştırılmasıdır. Intel’in kurucularından Gordon E. Moore tarafından ortaya atılmıştır. İki sayının toplanması Seri (1 işlemci) 28 + 8 36 Paralel (2 işlemci) 1,75 kat hızlanma sağlanır. Daha fazla işlem olursa hızlanma 2 kata kadar çıkar


"GRİD HESAPLAMA PARALEL HESAPLAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları