Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2"— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2

2 SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2

3 Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler Genel Anlamlı Sözcükler Aynı türdeki bütün varlıkları karşılayan sözcüklerdir. Özel Anlamlı Sözcükler Aynı türdeki tek bir varlığı karşılayan sözcüklerdir. Örnekler Kitap insanın en iyi dostudur Kitabını burada unutmuşsun. Ağaç oksijen kaynağıdır Ağaçta bir kedi yavrusu var.

4 daha geniş olan sözcüğe
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Sözcüğün genel ya da özel anlamlı olması, birlikte kullanıldığı sözcüğe göre de belirlenir. Anlamca kapsamı daha geniş olan sözcüğe genel anlamlı daha dar olan sözcüğe özel anlamlı Ağaç : Çam : Tüm ağaçları ifade eder, genel anlamlıdır. Sadece çam türündeki ağaçları ifade eder, özel anlamlıdır.

5 TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2
Örnekler çiçek (genel) papatya (özel)

6 Bitki Varlık Çiçek Gül Canlı
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Tablodaki sözcükleri genelden özele doğru sıralayalım. Bitki Varlık Çiçek Gül Canlı

7 Bitki Varlık Çiçek Gül Canlı > > > >
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Tablodaki sözcükleri genelden özele doğru sıralayalım. Bitki Varlık Çiçek Gül Canlı > > > > …………. ..……… ………… ………… ………

8 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Beş duyu organımızdan Herhangi biriyle algılayabildiğimiz kavramları anlatan sözcükler somut anlamlı sözcüklerdir. Hiçbiriyle algılayamadığımız kavramları anlatan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir.

9 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler 1- Göz (görür) 2- Kulak (duyar) 5- Ten/Deri (dokunur) Beş Duyu Organımız ve İşlevleri 3-Burun (koku alır) 4- Dil (tad alır)

10 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler

11 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Kalem: Görme ve dokunmayla algılanır. Somut anlamlıdır.

12 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Çığlık: Duymayla algılanır. Somut anlamlıdır.

13 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Düşünce: Duyu organlarımızla algılanamaz. Soyut anlamlıdır.

14 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Ekşi: Tat almayla algılanır. Somut anlamlıdır.

15 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Sevgi: Duyu organlarımızla algılanamaz. Soyut anlamlıdır.

16 TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2
Sözcükler cümle içerisinde kullanıldığı anlama göre, soyut veya somut anlam kazanabilirler. Tatlıyı çok severim. Çok tatlı bir bebeği var. Örnekler somut soyut

17 Örnekler TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2
Kekin hamuru çok katı oldu. Katı kalpli insanlar sevilmez. somut soyut

18 Nicel ve Nitel Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Nicel ve Nitel Anlamlı Sözcükler Varlıkların Sayılabilen, ölçülebilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel Sayısal olarak ölçülemeyen özelliklerini gösteren sözcüklere nitel anlamlı sözcükler denir.

19 Nicel ve Nitel Anlamlı Sözcükler
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 Nicel ve Nitel Anlamlı Sözcükler Örnekler Son dönemde yüksek binalar çoğaldı. ölçülebilir/nicel Komşumuz sevecen bir insandır. ölçülemez/nitel Okulum evimize çok yakındı. ölçülebilir/nicel Güzel bir kompozisyon yazacağım. ölçülemez/nitel

20 TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2
Sözcükler cümle içerisinde kullanıldığı anlama göre, nicel veya nitel anlam kazanabilirler. Örnekler Sıcak tavırlarıyla çabucak arkadaşlık kurabiliyor. ölçülemez/nitel Haftaya havalar daha sıcak olacakmış. ölçülebilir/nicel Bu ağır görevi ancak sen yapabilirsin. ölçülemez/nitel Kargodan ağır bir paket getirdiler. ölçülebilir/nicel

21 SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2
TÜRKÇE / Sözcükler Arası Anlam İlişkileri - 2 SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2


"SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları