Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009

2 Rüzgarların Sınıflandırılması
Düzgün ve devamlı rüzgarlar Düzgün olmayan ve devamsız rüzgarlar

3 Düzgün ve Devamlı Rüzgarlar
Alize rüzgarları 30 o enlem üzerinde bulunan yüksek basınç kuşaklarından ekvator üzerindeki düşük basınç kuşaklarına akan hava kütleleridir. Kontr-Alize rüzgarları Atmosferin üst katmanlarında ekvatordan kutuplara doğru olan rüzgarlardır.

4 Alize Rüzgarları

5 Alize Rüzgarları

6 Alize Rüzgarları

7 Düzgün ve Devamlı Rüzgarlar
Muson rüzgarları Tropikal ve subtropikal bölgelerde, özellikle de asyanın güneyinde etkili olan rüzgarlardır. Meltem rüzgarları Gece ve gündüz oluşan sıcaklık farkından dolayı oluşan rüzgarlardır. Bunlar atmosferin alt katmanlarında 150 – 200 m de kendilerini hissettirirler.

8 Muson Rüzgarları

9 Muson Rüzgarları

10 Meltem Rüzgarları

11 Meltem Rüzgarları

12 Meltem Rüzgarları

13 Meltem Rüzgarları

14 Düzgün ve Devamlı Rüzgarlar
Fön rüzgarları Hava kütlelerinin dağ engeliyle karşılaştığında yükselerek nemini kaybetmesi ve dağın diğer yanında aşağılara sıcak ve kuru olarak esmesi şeklinde oluşan rüzgarlardır. Sirokko Hamsin Bora Mistral Krivetz

15 Fön Rüzgarları

16 Fön Rüzgarları

17 Fön Rüzgarları

18 Bora

19 Mistral

20 Sirokko, Hamsin, Krivetz

21 Düzgün Olmayan ve Devamsız Rüzgarlar
Antisiklonik rüzgarlar Siklonik rüzgarlar Bu tip rüzgarlarda alçak basınç merkezdedir. Antisiklonik rüzgarlara göre daha etkilidirler.

22 Düzgün Olmayan ve Devamsız Rüzgarlar
Hurricane Tayfun Tornado Hortum

23 Tornado

24 Tornado

25 Hurricane

26 Hurricane

27 Hurricane

28 Rüzgarların Yararları
Birçok bitkide tozlanma ve döllenme olayına yardım eder. İlkbaharda nemli arazileri daha çabuk kuruturlar. Böylece toprak erken işlenebilir. Çevre havasını temizlerler

29 Rüzgarların Zararları
Fırtına şeklinde esen rüzgarların mekanik zararları oluşur. Rüzgarlar önlerindeki nemli havayı sürüklerken yerine kuru hava gelir. Bitkiler bu durumda daha fazla transportasyon yapar ve daha fazla su kullanma durumunda kalırlar. Kış aylarında esen kuvvetli ve soğuk rüzgarlar bitkileri dondurabilir.

30 Rüzgarların Zararları
Yaz aylarında yüksek sıcaklıklarla esen rüzgar bitkileri yakabilir. Tütün zararlısı mavi küf, bağlarda floksera, tahıllarda pas ve kınacık mantarları rüzgarla birlikte yayılır. Üzerinde bitkisel üretim yapılmayan boş arazilerde en önemli zararı erozyondur.

31 Rüzgara Karşı Önlem İki türlü önlemden bahsedilebilir Doğal Yapay

32 Rüzgarkıranlar Kökleri yanlara değil, derinlere giden ağaç türleri ve çeşitleri seçilmeli, Toprak tabanının gevşetilerek ağaç köklerinin daha derinlere gitmesini sağlamalı, Ağaç şeritlerinin çevresi derin sürülerek yan kök gelişimi engellenmelidir.

33 Hidrolojik Döngü Su yeryüzünde sıvı halde bulunduğu gibi, buzullarda katı ve su buharı şeklinde de gaz fazında bulunmaktadır. Yeryüzündeki suyun toplam miktarı 1,35 Milyar km3 dür. Bunun % 97.9’u okyanuslarda % 1.5 kadarı kutuplarda ve kıta buzulları şeklinde, kalan % 0.6 ise tatlı su olarak bulunmaktadır.

34 Hidrolojik Döngü Bu % 1’den küçük dilimin de % 80’i derin katmanlarda ve kullanılamayacak durumdadır. Pratik olarak çok az bir miktar – ki % 0.014’den fazla değildir = 180 bin km3 – kullanılabilir durumdadır. Bu miktar su da dağılım açısından çok düzensizdir ve giderek kirlenmektedir.

35 Hidrolojik Döngü Bütün bunlar suyu yeryüzünün en bereketli ve hem de en çok korkulan elemanı yapmaktadır. Su, hidrolojik çevrim içerisinde bir çok farklı durumlarda bulunabilmekte ve sürekli değişiklik gösterebilmektedir.

36

37 Hidrolojik Döngü Herhangi bir bölgedeki su dengesi aşağıdaki basit formül ile açıklanabilir. P + Qi = ET + Dr + Ru + Qf P : yağış, Qi: gözlem başlangıcında toprak nemi, ET: evapotranspirasyon, Dr: drenaj, Ru: yüzey akış, Qf: gözlem sonunda toprak nemi.

38 Hidrolojik Döngü Sulama şartlarında eşitlik şu hale dönüşür :
I + P + Qi = ET + Dr + Ru + Qf I : Sulama


"Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları