Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır? A) Bundan böyle kepçe temiz iken önce hoşafları dağıt. B) Çok çile çektik vesselam! C) Neyi,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: ". Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır? A) Bundan böyle kepçe temiz iken önce hoşafları dağıt. B) Çok çile çektik vesselam! C) Neyi,"— Sunum transkripti:

1 . Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır? A) Bundan böyle kepçe temiz iken önce hoşafları dağıt. B) Çok çile çektik vesselam! C) Neyi, nerede arayacağımı bilemiyorum. D) Hele bir söylediklerimi yapma da görüşürüz

2 CEVAP:D ÇÜNKÜ; SÖYLEDİKLERİNİ YAPMASA ONA ZARAR VERECEĞİNİ SÖYLEDİĞİ İÇİN CEVAP D DİR

3 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, gerçekleşmemiş bir beklenti söz konusudur? A) Öğrencilerimizin başarılı olması için her şeyi yaparız. B) Kabak benim başıma patladı. C) Bunca olaydan sonra aklın başına gelir sanmıştık. D) Kendisiyle mücadele edebilen insan, en değerli insandır

4 CEVAP:C ÇÜNKÜ; C ŞIKKINDA ``SANMIŞTI K`` KELİMESİ GERÇEKLEŞMEMİŞ BİR CÜMLE OLUŞTURDUĞU İÇİN CEVAP C DİR

5 3. Yalınlaştırılmış bilgiden başka bir şey vermeyen bir edebiyat yapıtını, bu bilgiyi öğrendikten sonra, her salt bilgisel kitap gibi, bir yana atmamız gerekirdi. Ama atmayız. Yukarıdaki cümleye anlamca yakın olan aşağıdakilerden hangisidir? A) Kullandıktan sonra ilişiğimizi kestiğimiz bir gereçtir edebiyat yapıtı. B) Pek çok edebiyat yapıtı yalnızca bilgi vermektedir. C) Kitaplarından bilgi sağlanan her yazar, yalnızca bilgi vermek amacıyla yazmamıştır kitabını. D) Edebiyat yapıtı herhangi bir bilgi içermez

6 CEVAP:C ÇÜNKÜ; YUKARIDAKİ CÜMLENİN ANLAMI MANTIKÇA C ŞIKKINI VERMİŞTİR.

7 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi tanım cümlesidir? A) Lale o haberle gönlünü dağladı. B) Külhan, hamamlarda suyun ısıtıldığı bölümdür. C) Sonbaharı, eski adıyla hazanı, divan şairleri "hüzün" ile birlikte anar. D) Gül bülbüle, bülbül güle gülmedi gitti.

8 CEVAP:B ÇÜNKÜ; B ŞIKKINDA KÜLHAN YERİ TANIMLANDIĞI İÇİN CEVAP B DİR

9 5. Hangi güzel yüzdür ki toprak olmadı, hangi güzel gözdür ki yere akmadı! Yukarıdaki cümleye hâkim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir? A) Güzelliğin verdiği hüzün B) Ölüm karşısında çaresizlik C) Vurdumduymazlık D) Bencillik

10 CEVAP:B ÇÜNKÜ; CÜMLEDE A,C,D ŞIKLARINDAKİ HİÇ BİR ŞEY CÜMLEYLE İLGİLİ DEĞİLDİR.SADECE ÖLÜM KARŞISINDAKİ ÇARESİZLİĞİ ANLATIR.

11 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusu değildir? A) Gelincik baharın sonlarına doğru açarken çiğdem baharın hemen başında açar. B) Bahar mevsimi, beni yaz mevsiminden çok mutlu eder. C) Meltem bu yağmurları yaz yağmurlarına tercih ediyor. D) Nevruz çiçeği baharın müjdecisidir

12 CEVAP:D ÇÜNKÜ; A) ŞIKKIINDA ÇİÇEKLER B) ŞIKKINDA MEVSİMLER KAŞILAŞTIRILMIŞ C) ŞIKKINDA YAĞMURLAR KARŞILAŞTIRILMIŞ D) ŞIKKINDA İSE KARŞILAŞRIRMA YOK

13 9. "İlk hata saflığın fakat sonrakiler suçun ürünüdür." sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Hata yapanlar cezalandırılmalıdır. B) Yapılan bütün hatalar saflıktan ileri gelir. C) Önemli olan hata değil, insanı hata yapmaya iten nedendir. D) Yapılan ikinci hata suçun göstergesidir.

14 CEVAP:D CÜNKÜ; CÜMLEDE, YAPILAN İKİNCİ HATANIN SUÇ OLDUĞUNU ÇAĞRIŞTIRIYOR

15 8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi genel bir yargı bildirmemektedir? A) Sanatçı dün gece sevenleriyle buluştu. B) insan yedisinde neyse, yetmişinde de odur. C) Yazar dediğin okurunu dikkate almalıdır. D) Resim, boyaları konuşturma sanatıdır

16 CEVAP:D ÇÜNKÜ; A,B,C NESNEL YARGI BİLDİRİRKEN D ŞIKKINDA ÖZNEL BİR YARGI VARDIR.

17 Aşağıdaki cümlelerden hangisi "önyargı" bildirmektedir? A) Bir pamuk şekerini andırıyor bulutlar. B) Gül bahçesine varmak isterken yolundaki papatyaları ezdin. C) Gidiyorum, bütün aşklar yüreğimde. D) Sen iki ay sonra da gelmezsin.

18 CEVAP:D ÇÜNKÜ;BİR KONUDA ÖNCEDEN BİR GÖRÜŞ BELİRTİLMİŞTİR.

19 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusudur? A) Bu eşsiz manzara karşısında dilim tutuldu. B) Doktor oldun diyelim, bu mesleğin zorluklarına hazır mısın? C) Sevdasına kurban olduğum, bilsen ne zor geceler yaşarım. D) işte biz de o gün tükeneceğiz

20 CEVAP:B ÇÜNKÜ; DOKTOR OLDUN DİYELİM CÜMLESİNDE,DOKTOR OLMADIĞI HALDE DOKTOR OLDUĞUNU KABUL ETMİŞ.

21 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "amaç sonuç ilişkisi" vardır? A) Gözleri görmediğinden okula gidememiş. B) Ece onu sevdiği için bu zorluklara katlanıyor. C) Seni görmek için dağ tepe aştık. D) Hastalandığı için arayamamış.

22 CEVAP:C ÇÜNKÜ; SENİ GÖRMEK AMAÇ, DAĞ TEPE AŞTIK SONUÇ OLDUĞU İÇİN CEVAP C DİR

23 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "dolaylı anlatım" söz konusudur? A) Hayat öğrenme hırsıyla birleşmezse, yaşamaya değmez, der. B) Sana kaç kez, beni bir daha arama, dedim. C) "Herhalde Ankara'dan vazgeçecek değiliz." dedi. D) Gözlerin yalan söylemediğini sen mi söylüyorsun?

24 CEVAP:D ÇÜNKÜ; SÖYLEYEN KİŞİNİN SÖZÜNE EK GETİRİLMİŞTİR.

25 Aşağıdaki cümlelerincümle hangisinde bir varlığın hem olumlu hem de olumsuz yönü bir arada verilmiştir? A) Babam Ankara’da küçük ama kullanışlı bir ev aldı. B) Amcamın köyde geniş ve güzel bir bahçesi var. C) Uçurtmama renkli ve uzun bir kuyruk taktım. D) Romanın sade ve akıcı bir dili okuyucuyu büyülüyor.

26 CEVAP:A ÇÜNKÜ; EVİN KÜÇÜLÜĞÜ OLUMSUZ, KULANIŞLI OLMASI OLUMLU OLDUĞU İÇİN CEVAP A DIR

27 . Aşağıda dizelerin hangisinde şarta bağlı bir durum vardır? A)Kederimin sebebini söyleyeceğimi zannetmeyiniz. B) Git ama karanlık olmadan geri dön. C) Tüm bu olan bitenleri unutalım. D) Onu bu halde görmek beni kahrediyor.

28 CEVAP:B ÇÜNKÜ;İZİN VERMESİNE RAĞMEN UYARI YAPIYOR BU YÜZDEN CEVAP B DİR

29 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanımlama yapılmıştır?cümle A)Masal çocukların hayallerini geliştirmektedir. B) Şiir, insanlara bir duygu zenginliği katabilmelidir. C) Hikaye,olmuş ya da olması mümkün olan olayları anlatan bir yazıdır. D) Anı, hatırlandıkça insanlarda duygu değişimi yapabilmelidir.

30 CEVAP C ÇÜNKÜ; C ŞIKKINDA HİKAYEYİ TANIMLADIĞI İÇİN CEVAP C DİR


". Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır? A) Bundan böyle kepçe temiz iken önce hoşafları dağıt. B) Çok çile çektik vesselam! C) Neyi," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları