Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sapkınlık, Aile ve Arkadaşlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sapkınlık, Aile ve Arkadaşlar"— Sunum transkripti:

1 Sapkınlık, Aile ve Arkadaşlar

2 Sapkın Davranışlar Şiddetle ilgili davranışlar
Alkol, sigara, uyuşturucu Küçük hırsızlıklar Mala zarar verme Araba çalmak Çeteye üye olmak Yaralamak için saldırmak Okulda sınıf düzenini bozmak

3 Sapkın davranışlar için sosyo-demografik risk grupları
Tek ebeveynler Erkekler Yaş İşsiz bir baba Zenginlik Sapkın arkadaşlar Ebeveynlerin birbirlerine olumsuz davranışları Yaşanılan muhitten kaynaklanan olumsuzluklar

4 Sapma Nedenleri Sosyalizasyonun birinci derecedeki sorumluları olan ailelerin çocuk yetiştirmede kullandıkları otoriter ve baskıcı teknik ile fiziksel disiplin yöntemleri sapmayı motive etmektedir. Bu teknik çocukların erken dönemden itibaren sapkın davranışların normalleştirmelerine ve öğrenmelerine olanak sağlamaktadır. Çocukların erken dönemdeki problem davranışlarının göz ardı edilmesi de sapmaya zemin hazırlamaktadır.

5 En önemli etken aile ve sapkın arkadaşlar.
Sapkın davranışlar sapkın arkadaş grupları içerisinde gerçekleştirilmektedir. Ailenin çocukla-gençle ilişkisi arkadaş -sapkın arkadaş seçimini etkilemektedir. Ebeveynlere olan bağlılık sapkın arkadaş seçimini azaltmaktadır.

6 Sapkın arkadaş sapkın davranışın yapılmasını artırmaktadır
Ebeveyne bağlılık sapkın arkadaşa rağmen sapkın davranışları azaltmaktadır. Ebeveyn denetimi sapkın davranışı sınırlamaktadır.

7 Dikkat!!! Sapkın davranışlarda aile mi yoksa arkadaşlar mı daha etkilidir. Her ikisi de etkili olmakla birlikte ailenin çabasıyla sapkın davranışlar engellenebilmektedir.

8 Ebeveynler…Unutmayın!
Ebeveyn sadece çocukluk döneminde etkili değildir. Gençlik döneminde de bilinenin aksine aile önemlidir ve arkadaşlık ilişkilerini etkilemektedir. Sosyalizasyon süreci toplumsal değer ve normların çocuğa aktarımıdır. Aile çocuğunu bu süreçte şekillendirmektedir.

9 Ailenin denetimi ve takibi sapkın davranışları ve sapkın arkadaşlıkları önlemektedir.
Sapkın arkadaşlıklar sapkın davranışların artmasına neden olmaktadır.

10 Ailede yaşanan sosyalizasyonun sağlıklı olması sapkın davranışların daha başlamadan bitmesine neden olmaktadır. İlk sosyalizasyon sürecinde çocuk kimlerle, nasıl ve ne tür ilişkiler geliştireceğini öğrenir. Aile ile samimi-destekleyici ilişkiler ve gençler üzerindeki denetimleri gencin sapkın davranışlarını azaltmaktadır.

11 Çocuk yetiştirmede uygulanan taktikleri, disiplin yöntemleri ve ebeveynin tutumları çocuğun sapkın davranışları kazanmasında en önemli etkenlerden birisidir. Bu etkenler sapmayı artırabilir veya azaltabilir. Etkin olmayan çocuk yetiştirme artırır, etkin azaltır.

12 Çocukla kurulan samimi ve destekleyici ilişkilerin açık ve net kurallarla desteklendiği demokratik çocuk yetiştirme tekniği sapkın davranış riskini azaltmaktadır. Sıcak, güvene dayalı, destekleyici ve tutarlı bir kontrol de sapma davranışını azaltmaktadır.

13 Etkin çocuk yetiştirme: Çocukların duygusal ve sosyal destek görürler, yakınlık kurarlar, düzenli denetlenirler. Sıcak, samimi, kabul edici, destekleyici, sevgi dolu, mahrem, sorumluluk veren, değer sahibi olan ve iletişime açık olan aileler etkin çocuk yetiştiren ailelerdir.

14 Çocuklara açık ve net mesajlar veren aileler…
Çocuklar ailelerin değerlerini alır, ailelerinden uzak olsalar da içselleştirdikleri normlar ve ailelerini hayal kırıklığına uğratmamak için sapkın davranışlardan uzak kalmaktadırlar.

15 Ne Yapmalı Çocuklarla geçirilen zaman İlgi Beraber yapılan etkinlikler
Arkadaşlarının ailelerinin tanınması Ebeveyn denetimi sapmayı en aza indirgemekte ve olumlu arkadaşlık ilişkilerini olumlu yönde etkilemektedir.


"Sapkınlık, Aile ve Arkadaşlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları