Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.soru ………………….. önemini öğrenmeden, ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.soru ………………….. önemini öğrenmeden, ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir."— Sunum transkripti:

1 1.soru ………………….. önemini öğrenmeden, ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir ? A. Acının - hüznün B. Yalanın – doğrunun C. Kötülüğün - yalnızlığın D. Paylaşmanın - dostluğun

2 Cevap : D Açıklama : Paylaşma ve dostluk birbiriyle ilgili kavramlardır. Dostluğun olduğu yerde paylaşım da vardır. A, B ve C deki sözcüklerle tamamladığımızda cümleler tutarlı olmamaktadır.

3 2.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı işin daha önce yapıldığı anlamı vardır ? A. Bir daha seninle alışverişe çıkmam. B. Bu kitaptaki sorular zordu. C. Böyle bir hatırayı unutmam mümkün değil D. Geçen hafta da burada piknik yapmıştık.

4 Cevap : D Açıklama : Bu cümlede eylemin daha önce yapıldığı anlamı vardır. Burada bize bu anlamı veren geçen hafta ve sözcükleri da bağlacıdır.

5 3. soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem olumlu hem olumsuz değerlendirme anlamı vardır ? A. Genç müzisyen sözlerindeki basitliğin, bestenin ahengiyle kapattı. B. Öykülerin hepsinde birbirinden özgün üsluplar kullanılmış. C. Romanın sıradanlığı okuyucuyu hayal kırıklığına uğrattı. D. Sanatçının sesi kadar dansı da izleyiciyi büyüledi.

6 Cevap : A Açıklama : Bu cümledeki sözlerin basitliği olumsuz değerlendirme bestenin ahengi ise olumlu değerlendirmedir.

7 4.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı yoktur ? A. Bana güvendiğinden bu işe girdi. B. Seni görürsem günüm güzel geçer. C. Gözünden bir damla yaş akarsa kahrolurum. D. Yalan söylersen seni cezalandırırım.

8 Cevap : A Açıklama : Bu cümlede NEDEN SONUÇ anlamı vardır. Diğer cümlelerde eylemin gerçekleşmesi bir koşula bağlıdır.

9 5. soru 1- gülümseyerek 2 – demektir 3 – acılarımıza 4 – anda 5 – büyümüşüz 6 – baktığımız 7 – geçmişteki Numaralandırılmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda sözcüklerden hangisi sondan üçüncü olur ? A. baktığımızda B. anda C. büyümüşüz D. acılarımıza

10 Cevap : B açıklama : Sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda cümle şöyle olacaktır : Geçmişteki acılarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir. Bu nedenle de sondan üçüncü sözcük anda olur.

11 6.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin sebebi belirtilmiştir ? A. Gazeteyi okuyunca bana getirirsin. B. Okuyacağım eserler aydınlatıcı olmalıdır. C. Sinirden hop oturup hop kalkıyordu. D. Kavun, karpuz kabukları kıyıya vurmuştu.

12 Cevap : C Açıklama : C deki cümlede kişinin hop oturup hop kalkmasının nedeni sinir olarak ifade edilmiştir. Buna göre cevap C dir

13 7. soru Bir durumun olmadığı halde olmuş gibi kabul edilip buna bağlı bir düşüncenin öne sürüldüğü cümlelere Varsayım cümlesi denir. Bu bilgiye göre cümlelerin hangisinde varsayım anlamı vardır ? A. İnsan, arkadaşına böyle kötü davranır mı ? B. Diyelim ki ödülü kazandın, sonra ne yaparsın ? C. Hava bulutlandı her an yağmur yağabilir. D. Güzel bir ev alalım dedik, olmadı.

14 Cevap : B Açıklama : Bu cümlede henüz kazanılmamış bir ödül, kazanılmış gibi kabul ediliyor. Varsayım cümlelerindeki anlam özelliği de budur.

15 8.soru Aşağıdaki öğrencilerden hangisinin söylediği atasözü konusuna göre diğerlerinden farklıdır ? A. Cem : Tek kanatla kuş uçmaz. B. Sedat : El el ile, değirmen yel ile. C. Öykü : İki el bir baş içindir. D. Berk : Yalnız taş duvar olmaz.

16 Cevap : C Açıklama : Cem,, sedat ve berk’in söyledikleri atasözleri yardımlaşma dır. Fakat Öykü’nün Söylediği atasözünün konusu şudur : Allah, insana çalışması için güç vermiştir. İnsan da Başkalarına muhtaç olmamak için bunları kullanmalıdır.

17 9.soru Feridun : Bu kitap elimizden bırakamayacağımız ve yeniden okuyacağımız kitaplardan biri. Adnan : Nobel ödüllü yazarımızın üzerinde altı yıldır çalıştığı bir romandır. Büşra : Romanda akıllardan hiç çıkmayacak sarsıcı bir hikaye anlatılıyor. Nihal : Orhan pamuk, romanda insan ruhunun derinliklerindeki fırtınaları okuyucuya tüm gücüyle hissettiriyor. Masumiyet müzesi hakkında konuşan öğrencilerden hangisi yorum yapmamıştır ? A. Feridun B. Adnan C. Büşra D. Nihal

18 Cevap : B Açıklama : Adnan romanla ilgili kanıtlanabilir bir yargı söylemiştir. Diğerlerinin cümlelerinde Öznellik söz konusudur. Adnan’ın cümlesi nesneldir.

19 10.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargı gerekçesiyle birlikte verilmiştir ? A. Çocukluğumuzda babamın yanında çalışırdım. B. Parmağı kapıya sıkışınca çok ağladı. C. Et almak için kasabaya gitti. D. Yıllardır onlardan bir haber alamıyoruz.

20 Cevap : B Açıklama : B’deki cümlede kişinin ağlamasının nedeni parmağının kapıya sıkışması olarak gösterilmiştir.


"1.soru ………………….. önemini öğrenmeden, ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları