Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YETERLİ VE DENGELİ BESLENME"— Sunum transkripti:

1 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ADANA HALKSAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR ve PROGRAMLAR ŞUBESİ Dyt. Şerife ATLI

2 SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TEMEL KOŞUL; YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ve
FİZİKSEL AKTİVİTEYİ ARTIRMAKTIR. 1

3 Sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir topluma ulaşmaktır.
Ana Hedef Sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir topluma ulaşmaktır.

4 HEDEF Farkındalık Davranış değişikliği
Diğer bir hedefimiz ise öğrencilerimize yeterli ve dengeli beslenme, besin seçimi gibi konularda farkındalık yaratarak ve davranış değişikliği ile sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı olarak benimsemektir.Biliyoruz ki okul çağı dönemi davranış değişikliği yapmak için en uygun dönemdir. Farkındalık Davranış değişikliği

5 BÜYÜME VE GELİŞMENİN HIZLI OLDUĞU ERGENLİK DÖNEMİNDE ÖNEMLİDİR.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BÜYÜME VE GELİŞMENİN HIZLI OLDUĞU ERGENLİK DÖNEMİNDE ÖNEMLİDİR.

6 Ergenlik Nedir? Büyüme ve gelişme en hızlı
Ergenlik dönemi Büyüme ve gelişme en hızlı Çocukluktan erişkinliğe geçiş Fiziksel gelişme Zihinsel Psikososyal olgunlaşma

7 Bu Dönemde, Kemik, kas, yağ kütlesinde artış Hızlı büyüme Enerji
Protein Vitamin Mineral Kemik, kas, yağ kütlesinde artış Hızlı büyüme

8 Ergenlik Döneminde Yapılan Beslenme Hataları
Sosyal yaşamın hızlanması Ev dışında geçirilen zamanın fazlalaşması Fast-food tüketiminin artması

9 Ergenlik Döneminde Yapılan Beslenme Hataları

10 SABAH KAHVALTISI GÜNE ZİNDE BAŞLAMA

11 ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENMEYE BAĞLI OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI

12 Ergenlik Döneminde Beslenmeye Bağlı Oluşabilecek Sağlık Sorunları
Zayıflık / Şişmanlık Kansızlık (Demir, B12) Guatr Diş çürükleri İskelet bozuklukları

13 BESLENME NEDİR? İnsanın: Büyümesi, Gelişmesi,
Sağlıklı ve üretken olarak yaşaya bilmesi İçin gerekli besin öğelerini alıp vücudunda kullanmasıdır.

14 Günlük Tüketimi Önerilen Yiyecek Grupları ve Porsiyonları

15 GÜNLÜK TÜKETMEMİZ GEREKEN BESİN GRUPLARI
1. SÜT GRUBU : SÜT, YOĞURT, PEYNİR. 2. ET VE KURUBAKLAGİL GRUBU : ET, BALIK, TAVUK, YUMURTA, KURUBAKLAGİLLER VB. 3. SEBZE MEYVE GRUBU : SEBZE VE MEYVELER. 4. EKMEK ve TAHILLAR GRUBU : EKMEK VE TAHILLAR. 2

16 1- Süt Grubu 3-4 porsiyon

17 Kemik kitlesinin yarısından fazlası ergenlik döneminde oluşur.
Kalsiyum Kemik kitlesinin yarısından fazlası ergenlik döneminde oluşur. Sağlam kemik yapısının oluşumu, Kemik gelişimi Diş sağlığı için önemlidir.

18 2.GRUP: ET, YUMURTA, BAKLAGİLLER
PROTEİN, DEMİR, ÇİNKO, FOSFOR, MAGNEZYUM, B6, B12, A VİTAMİNİ, NİASİN, TİAMİN İÇERİR. ÖNEMİ BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRELERİN YENİLENMESİ VE DOKU ONARIMI KAN YAPIMI SİNİR, SİNDİRİM SİSTEMİ VE DERİ SAĞLIĞI HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇ SAĞLAR

19 2- Et, Yumurta, Kuru Baklagil
2-3 porsiyon

20 3. GRUP TAZE SEBZE VE MEYVELER
C VİTAMİNİ, KAROTEN(A VİTAMİNİ ÖNCÜSÜ), FOLİK ASİT, B2 VİTAMİN, DEMİR, MAGNEZYUM, POSA İÇERİR. ÖNEMİ * BÜYÜME VE GELİŞME * HÜCRE YENİLENMESİ, DOKU ONARIMI * KAN YAPIMI * DİŞ VE DİŞETİ SAĞLIĞI * DERİ SAĞLIĞI, GÖZ SAĞLIĞI * HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇ SAĞLAR

21 3-Taze Sebze ve Meyve 5 porsiyon

22 4. GRUP- TAHILLAR VE TAHIL ÜRÜNLERİ
TEMEL ENERJİ KAYNAĞIDIR, B1 VİTAMİNİ, NİASİN VE PROTEİN İÇERİR. ÖNEMİ * VÜCUDUN TEMEL ENERJİ KAYNAĞIDIR * SİNİR, SİNDİRİM SİSTEMİ VE DERİ SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİDİR * HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇ SAĞLAR

23 4- Ekmek ve Tahıllar 3-6 porsiyon

24

25 Ergenler İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

26

27 Oturarak yemek yiyin , ayaküstü atıştırmayın.

28 Haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeye çalışın.

29

30 Şeker, şekerli içecekler ve tatlıların tüketimini sınırlandırın.

31 Örneğin tavuğu derisiz tüketin, kırmızı etin görünür yağlarını ayırın.
Yağ alımını azaltın. Örneğin tavuğu derisiz tüketin, kırmızı etin görünür yağlarını ayırın.

32

33 DOĞRU TERCİH

34 DENGELİ MENÜ ÖRNEKLERİ
Süt Haşlanmış yumurta Domates-salatalık Ekmek

35 DENGELİ MENÜ ÖRNEKLERİ
Peynirli omlet Domates-salatalık Ekmek Ihlamur

36 Şehriye çorba Kıymalı patates Meyve ??? ÖĞLEN VE AKŞAM YEMEĞİ

37 ÖĞLEN VE AKŞAM YEMEĞİ Mercimek çorba Etli yaprak sarma- yoğurtlu Meyve

38 ÖĞLEN VE AKŞAM YEMEĞİ Tavuk Pirinç pilavı Yoğurt ????

39 ÖĞLEN VE AKŞAM YEMEĞİ Kıymalı tepsi böreği Domates salatası Ayran

40 ARA ÖĞÜNLER Meyve, ayran, süt, taze meyve suları, peynir-ekmek,
ev yapımı küçük kek veya poğaça gibi besinler tercih edilmelidir. Tatlı yemek istediğiniz zamanlarda en iyi seçim, sütlaç veya muhallebi gibi sütlü tatlılardır.

41 Fiziksel aktivite arttırılmalı

42 Fiziksel Aktivite Arttırılmalı
Günlük düzenli olarak 60 dakika egzersiz yapın. Televizyon, bilgisayar karşısında fazla zaman harcamayın.

43 EGZERSİZİN OLUMLU ETKİLERİ
Sağlıklı kilonun sürdürülmesi Dayanıklılık, güç ve esneklik İleriki yaşlarda kemik erimesinin önlenmesi Uyku düzenine olumlu etki İştaha olumlu etki

44 Uyan ve her gün egzersiz yap

45 İyi besinler+Egzersiz=İyi derece

46 TEŞEKKÜR EDERİM DYT.Şerife ATLI


"YETERLİ VE DENGELİ BESLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları