Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çevremizdeki Canlılar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çevremizdeki Canlılar"— Sunum transkripti:

1 Çevremizdeki Canlılar
Hayvanlar Bitkiler

2 Hayvanlar Hayvanların yaşayışı Otla beslenen hayvanlar
Koyun, keçi, inek, öküz, at, eşek, tavuk, kuşlar, arılar Etle beslenen hayvanlar Kedi, köpek Hayvanların yararları

3 Hayvanların yararları
Hayvanların sayısız yararları vardır. Besinlerimizin ve giyeceklerimizin bazılarını hayvanlardan elde ederiz. Et, süt, yumurta, bal, tereyağı gibi besinleri hayvanlardan sağlarız. Derisinden; ceket, ayakkabı, kaban ve kemer yapımında yararlanırız.

4 Yününden; yatak, yorgan, yastık, kazak, hırka, çorap, eldiven, bere yaparız.
Yün iplikten halı ve kilim dokunur. At, eşek, deve, öküz gibi hayvanları yük taşımacılığında kullanırız. Böylece güçlerinden yararlanırız. Kemik ve boynuzlarını tarak, bıçak sapı ve süs eşyaları yapımında kullanırız.

5 Bağ ve bahçelerde gübresini kullanırız.
Bazı hayvanlar;çevremizi güzelleştirirler. Kuş, kedi, köpek, balık gibi hayvanlar bize arkadaşlık ederler.

6 Bitkiler Çiçekli bitkiler kök, gövde, yaprak ve çiçeklerden oluşur.

7 Kök Bitkiyi toprağa bağlayan kısımdır. Topraktan su ve madensel tuzları alır. Gövdeye gönderir. Pancar, turp, havuç gibi bitkilerin köklerinde besin depo edilir.

8 Gövde Bitkiyi ayakta tutan kısımdır. Su ve madensel tuzları yapraklara gönderir. Gövdenin üzerinde dal, yaprak, meyve ve çiçekler bulunur.

9 Yaprak Bitkinin solunum, terleme, besin yapma ve boşaltma görevini görür.

10 Çiçek Çiçek, bitkinin çoğalma organıdır. Tohum, çiçekte oluşur. Tohumun dışındaki etli kısım ise meyvedir. Elma, armut, gibi bitkilerde besin meyvede, ceviz, fındık, gibi bitkilerde ise tohumda birikir.

11 Bitkilerde Büyüme Bitkiler, tohumun çimlenip, büyümesiyle oluşurlar. Toprağa dikilen tohum çimlenir. Tohumun çimlenmesi için su, hava, uygun sıcaklık ve biraz karanlık gerekir. Büyüme için ise güneş ışığı, su, hava ve madensel maddeler gerekir.

12 Bitkilerin yararları Bitkiler, insanların ve hayvanların besin kaynağıdır. Bitkilerden bir çok şekilde yararlanırız. Yiyecek olarak kullandığımız bitkiler: Fasulye, nohut, buğday, mısır, domates, soğan, patates, elma, armut, portakal, muz...

13 Bitkilerin yararları Giyecek olarak kullandığımız bitkiler:
Pamuk, keten, kenevir Yakacak olarak kullandığımız bitkiler: Kurumuş ağaçlar, ceviz ve fındık kabukları.

14 Bitkilerin yararları İlaç olarak kullandığımız bitkiler:
Papatya, anason, haşhaş, ıhlamur vb. Süs bitkisi olarak kullandığımız bitkiler: Gül, lale, menekşe, yasemin, karanfil vb.

15 Canlıları koruma İnsanlara bu kadar yararı olan bitki ve hayvanları korumalıyız. Onların yaşadığı doğal çevreyi bozmamalıyız. Doğanın dengesi bozulursa, hiçbir canlı yaşayamaz. Bunu düzeltmek çok uzun zaman alır.

16 Hayvan ve bitkileri korumak için:
Ormanları çoğaltmalıyız. Deniz, göl ve akarsuları kirletmemeliyiz. Havayı kirletmemeliyiz. Yanlış avlanmayı önlemeliyiz. Hayvanlara iyi davranmalıyız. Evcil hayvanların bakımlarına özen göstermeliyiz. Tarım ilaçlarını gelişi güzel kullanmamalıyız.


"Çevremizdeki Canlılar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları