Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bellekler RAM BELLEK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bellekler RAM BELLEK."— Sunum transkripti:

1 Bellekler RAM BELLEK

2 Bellek Nedir? İşlemcinin istediği bilgileri en hızlı şekilde işlemciye ulaştıran ve bilgileri geçici olarak saklayan depolama birimidir. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar sağlıklı bir şekilde çalışmak zorunda olan en önemli bilgisayar bileşenlerinden biri bellektir.

3 Belleğin Görevi İşlemcinin işleyeceği bilgileri geçici olarak saklamaktır. Eğer işlemci, bellek yerine sabit diski kullansaydı bilgisayarlarımızın hızları çok düşerdi.

4 Hafıza Aygıtları

5 HAFIZA ÇEŞİTLERİ SABİT DİSK (Harddisk) Ucuz Yüksek Kapasite (TB) Kalıcı Depolama Yavaş (9 ns) Sanal Bellek burada tutulur. ANA BELLEK(RAM) Daha Pahalı Küçük Kapasite (1 GB) Geçici Depolama Hızlı (2,5 ns) ÖN BELLEK (CACHE) En Pahalı Çok Küçük Kapasite (2 MB) Geçici Depolama En Hızlı (0,3 ns)

6 RAM (Random Access Memory) Rasgele Erişimli Bellek
İşletim sisteminin, çalışan programların veya kullanılan bilginin geçici olarak depolandığı yerdir. RAM, ön bellekten sonraki en hızlı bellektir Bilgisayar kapandığında RAM deki bilgiler silinir RAM ler birbirinden tamamen bağımsız hücrelerden oluşur. Her hücrenin kendine ait farklı bir adresi vardır. Her hücrenin çift yönlü bir çıkışı vardır.

7 RAM (Random Access Memory) Rasgele Erişimli Bellek

8 BELLEK KONTROL ÜNİTESİ
RAM’in Çalışma Şekli M.İ.B. BELLEK KONTROL ÜNİTESİ (KUZEY KÖPRÜSÜ) BELLEK YUVASI

9 RAM’in Çalışma Şekli

10 BELLEK KONTROL ÜNİTESİ
RAM ile M.İ.B arasında bir köprü vazifesi görmektedir Bu sebeple diğer bir ismi de Kuzey Köprüsü (NORTH BRIDGE) dür. RAM i yazma amaçlı mı yoksa okuma amaçlı mı kullanılacağına dair sinyaller üretir. RAM deki bilgilerin hemen kaybolmaması için RAM hücrelerini yeniler.

11 RAM MODÜLLERİ RAM MODÜLLERİ

12 RAM BANKALARI RAM BANKALARI

13 RAM HÜCRELERİ

14 RAM HÜCRELERİ RAM bellekler, satır ve sütunlardan oluşan bir dama tahtasına benzerler Satır ve sütunların kesiştiği bölgede Ram hücreleri vardır. Her hücrenin farklı bir adresi vardır Ram hücrelerine ulaşmak için önce satır sonra sütun aktif hale getirilir Bir hücrenin içinde 1 veya 0 bilgisi saklanabilir

15 RAM ÇEŞİTLERİ RAM SRAM SDRAM DDR RAM DRD RAM FPM RAM EDO DRAM

16 DRAM (Dinamic RAM) Dinamik RAM
RAM hücrelerinin elektrik sinyali gönderilerek sürekli yenilendiği bellek türüdür. Yenileme işlemini Bellek Kontrol Birimi yapar. Saniyede binlerce kez yenileme yapılır. Sürekli dolup boşaldığından dinamik denmiştir.

17 SRAM (Static RAM) Statik RAM
DRAM deki gibi bilgiyi tutmak için yenilemeye ihtiyaç yoktur. Bu sebeple daha güvenilir , hızlı ve pahalıdırlar. SRAM ler önbelleklerde kullanılırlar.

18 SDRAM(Synchronous DRAM) Eş Zamanlı DRAM
İşlemci ile eş zamanlı çalışabilecek şekilde tasarlandı Böylece işlemci, bellekten gelecek bilgiler için daha az beklemektedir. Bir bilgiye ulaşmada 3 farklı gecikme yaşanır RAS (Row Address Strobe) : Bilginin bulunduğu satıra ulaşırken oluşan gecikme CAS (Column Address Strobe: Bilginin bulunduğu sütuna ulaşırken oluşan gecikme RAS to CAS : Satırdan sütuna geçerken oluşan gecikme

19 DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) Çift Veri Hızlı DRAM
SDRam belleklerden iki kat daha hızlıdır Bunun sebebi: Her bir saat darbesinde SDRam bellek bir bilgi okurken DDR SDRam bellek iki bilgi okumaktadır. Bu nedenle 133 MHz hızındaki bir DDR ile 266 Mhz hızındaki bir SD Ram aynı performansı göstermektedir

20 DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) Çift Veri Hızlı DRAM
Faydaları; 100 Mhz SDRam de veri yolu genişliği 800 MB / sn iken 100 Mhz DDR Ram de veri yolu genişliği 1600 MB/sn dir. Grafik ağırlıklı işlemlerde çok başarılıdır Dijital ve multimedia işlemlerde çok başarılıdır Fiyat olarak SDRam den çok farklı değildir Daha az enerji harcar

21 DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) Çift Veri Hızlı DRAM
İsimlendirilmeleri; Hızına göre veya veri yolu genişliğine göre isimlendirilirler. Örneğin 266 Mhz hızında olan bir DDR SD Ram “DDR266” şeklinde gösterilir Örneğin veri yolu genişliği 2100 MB/sn. olan bir DDR SDRam “PC2100 DDR” şeklinde gösterilir.

22 DRD RAM(Direct Rambus DRAM)
Rambus isimli firma tarafından üretilmiştir DDR Ram 64 bitlik veri yolu kullanırken DRD ram 16 bitlik veri yolu kullanmaktadır. İlk defa dar bir veri yolunda yüksek hızlar elde edilmiştir. Veri yolu genişliği 1.6 GB/sn. dir Günümüzde kullanılan en son teknolojidir.

23 ROM(Read Only Memory) Sadece Okunabilir Bellek
Bilgileri kalıcı olarak saklayabilir İçine bilgi bir kere yazılır, daha sonra değiştirilemez, silinemez. İlk yazma işlemini üretici yapar 3 çeşit ROM bellek bulunmaktadır

24 ROM ÇEŞİTLERİ ROM PROM EPROM EEPROM

25 PROM (Programmable ROM) Programlanabilir ROM
Standart ROM dan farkı programlanabilir olmasıdır Boş olarak alınıp bir kereye mahsus olmak üzere içine bilgi yerleştirilebilir.

26 EPROM(Erasable Programmable ROM) Silinebilir Programlanabilir ROM
RAM lerin elektrik kesildiğinde silinmesi, ROM ların ise sadece bir kere programlanabilmesi sorununu ortadan kaldırmak için üretilmiştir. İstenildiği kadar yazılıp silinebilir kalıcı hafızadır. Üzerindeki pencereye kızılötesi ışık gönderilerek silinir.

27 Bilgileri silmek için kızıl ötesine ihtiyaç yoktur.
EEPROM(Electrically Erasable Programmable ROM) Elektrikle Silinebilir Programlanabilir ROM Bilgileri silmek için kızıl ötesine ihtiyaç yoktur. Elektrikle silinebilir. Silinme işlemi daha kolay olduğu için daha çok tercih edilir. Bilgisayarımızda bulunan BIOS EEPROM dur.

28 FLASH ROM EEPROM ile aynı ailedendir.
EEPROM aynı anda 1 byte lık bilgi üzerinde işlem yapabilirken, FLASH Rom 512 byte üzerinde işlem yapabilir. Daha hızlıdır.

29 MODÜL YAPISINA GÖRE RAM BELLEKLER
SIMM DIMM SODIMM ÖZEL BOYUTLULAR (RIMM,C-RIMM) ÖNBELLEK

30 SIMM(Single Inline Memory Module) Tek Yerleşik Bellek Modülü
SIMM modüllerde her iki yönde bulunan karşılıklı pinler birbirine bağlıdır.

31 SIMM(Single Inline Memory Module) Tek Yerleşik Bellek Modülü
Ana karta belli bir eğimle takılırlar

32 SIMM(Single Inline Memory Module) Tek Yerleşik Bellek Modülü
SIMM modüller, DIMM modüllere göre daha eski teknolojiye sahiptirler ve daha küçüktürler.

33 SIMM(Single Inline Memory Module) Tek Yerleşik Bellek Modülü
İki çeşit SIMM vardır. 30 pin SIMM 72 pin SIMM 30 pin SIMM modüller 8 bit veri aktarabilirken 72 pin SIMM modüller 32 bit veri aktarabiliyorlar Ayrıca 72 pin SIMM modüllerin ortasında bir çentik bulunmaktadır

34 DIMM(Dual Inline Memory Module) Çift Yerleşik Bellek Modülü
DIMM modüllerde her iki yönde bulunan karşılıklı pinler birbirine bağlı değildir.

35 DIMM(Dual Inline Memory Module) Çift Yerleşik Bellek Modülü
Ana karta dik olarak takılırlar

36 DIMM(Dual Inline Memory Module) Çift Yerleşik Bellek Modülü
DIMM modüllerde pin sayısı 168 tir. 64 bit bilgi aktarabilirler.

37 SODIMM (Small Outline DIMM) Ufak Anahat DIMM
DIMM modüllerden tek farkı küçük olmasıdır. Notebook bilgisayarlar için üretilmiştir

38 SODIMM (Small Outline DIMM) Ufak Anahat DIMM
Belli bir eğimle takılırlar. Kart üzerinde yatay dururlar

39

40 RIMM(RAMBUS Inline Memory Module) RAMBUS Yerleşik Bellek Modülü
Bilgileri 16 bitlik paketler halinde iletirler. Hızlı olmalarından dolayı çabuk ısınırlar. Isıyı dağıtmak için alüminyum tabaka ile çevrilidirler. RIMM modüllerde pin sayısı184 tür.

41 C-RIMM(Continuitiy RIMM) RIMM Sonlandırıcısı
RIMM modülleri takıldıktan sonra boş kalan yuvalara C-RIMM modülleri takılır Boş RIMM yuvası kalmamışsa C-RIMM takmaya gerek yoktur Amaç RIMM modüllerin bittiğini haber vermektir

42 C-RIMM(Continuitiy RIMM) RIMM Sonlandırıcısı

43 Ön Bellek (CACHE MEMORY)
Ön bellek, işlemcinin hemen yanında bulunan ve ana belleğe oranla çok düşük kapasiteye (genellikle 1MB'dan az) sahip olan bir yapıdır. Cache bellek, işlemcinin sık kullandığı veri ve uygulamalara en hızlı biçimde ulaşmasını sağlamak üzere tasarlanmıştır. İşlemcinin ön belleğe erişmesi, ana belleğe erişmesine oranla çok kısa bir süredir. Eğer aranan bilgi, ön bellekte yoksa işlemci ana belleğe başvurur.

44 Ön Bellek (CACHE MEMORY)
Ön bellek kullanımında tüm programlar, bilgiler ve veriler için geçerli olan temel prensip "80/20" kuralıdır. %20 oranındaki hemen kullanılan veri ve işlem zamanının %80'ini kullanır. Bu %20'lik veri e-posta silmek ya da göndermek için şifre girme, sabit diske dosya kaydetme ya da klavyede hangi tuşları kullanmakta olduğunuz gibi bilgileri içermektedir. Bunun tersi olarak geri kalan %80'lik veri de işlem zamanının %20'sini kullanır. Ön bellek sayesinde, işlemci tekrar tekrar yaptığı işlemler için zaman kaybetmez.

45 Ön Bellek (CACHE MEMORY)


"Bellekler RAM BELLEK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları