Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK"— Sunum transkripti:

1 BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK

2 KARDEŞ NEDİR? Aynı anne ve babadan doğanlara kardeş denir. Kardeş, anne ve baba birlikteliğinin bir ürünü olduğu için, yakınlık, beraberlik, dostluk; kısacası huzurlu ve sorunsuz bir hayatın sürdürülebilirliği anlamına gelir.

3 ….. Kardeşlik bazen de insanların, aynı anne ve babadan doğma gibi yakın olmasını temenni edişi ifade dene kavram olarak kullanılır. Bu yönüyle kardeşlik kavramı, birlik, beraberlik, dostluk ve iyi ilişkilerin hedeflendiği bir yaşam biçimidir.

4

5 HOŞGÖRÜ NEDİR? Affetme , kolaylaştırma ,ayıp ve kusurları örtme başkalarını düşünce ve davranışlarına anlayış gösterme demektir.

6 BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ…
Herkesin fikirlerini ifade etmesine olanak sağlamak birlikte yaşamak için temeldir. Ailede, okulda, mahallede, arkadaşlar arsında ve toplumda birlikte yaşama açısından farklılıklara saygı, başkalarının fikirlerini ifade etmelerine fırsat tanıma, diyalog ve etkili iletişimin önemli rolü vardır. Eğitim de karşılıklı ön yargıların törpülenmesine katkı yapar.

7

8 FARKLILIKLARA SAYGI DUYMAK…
Hangi çiçek diğerini sarı açtı diye ayıplar Hangi kuş farklı ötünce diğerine yasak koyar Derisinden, dilinden ötürü öldürülüyor insanlar Ah insanlar, her şeyi bulup kendini bulamayanlar. İnsanların; fikirlerine, yasam tarzına, hayata bakış açısına saygı göstermek ''farkındalık'' duygusundan kaynaklanan ''olgun davranışların'' toplamıdır.

9 KENDİNE KONTROL EDEBİLME…
Kendini tanıma öncelikle duygu ve düşüncelerin istek ve ideallerininin güçlü ve zayıf yanlarının farkına varma ve dolayısıyla kendi davranışlarını kontrol etme demektir.

10 HİKAYE.. Bir gün, bir bilge, kendi türleriyle uçmayı reddeden iki ayrı cins kuşa rastlar yol kenarında. Hayli merak eder bu iki farklı yaratığın nasıl olup da kendi aileleriyle, ait oldukları yerlerde yaşamak istemediklerini, nasıl olup da bir yabancıyı kendi kardeşlerine yeğlediklerini. Biri karga, biri leylek... O kadar farklıdır ki kuşlar. İhtimal veremez birbirlerini sevdiklerine, kardeşleriyle değil de birbirleriyle uçmayı yeğlediklerine. Öyle ya, karga dediğin kargalarla uçmalıdır, leylek dediğinse leyleklerle.

11 ….. Yaklaşır ve merakla inceler kuşları.Ta ki her ikisinin de topal olduğunu keşfedinceye kadar. O zaman anlar ki, birlikte kaçar, birlikte uçar, birlikte yaşarlar beklenenlerin yanında tutunamayanlar. O zaman anlar ki, sahip oldukları değil, sahip olmadıklarıdır kimilerini birbirlerine yakın kılan. Topal kuşlar birbirlerinin arızalarını bilir ve sömürmek ya da örtmek yerine kabullenirler öylesine. En sahici dostluklar ortak varlıklar üzerine değil, ortak yoksunluklar üzerine kurulanlardır. Aynı şekilde zengin, aynı şekilde mesut olanların ortak paydaları sabun köpüğü gibidir uçar, söner gider.Ortak acı, ortak hüzün, ortak pürüzdür esas yakınlaştıran, yaklaştıran ... Hz. Mevlana

12 DAYANIŞMA NEDİR? Dayanışma bir topluluğu oluşturanların duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirlerine karşılıklı bağlanması demektir.

13

14 ÖN ŞARTSIZ KABUL Biz Türkler ihtiyaç sahiplerine,yeni taşınan bir komşuya bir tabak yemek götürmek gibi değerleri barındırırız.Diğer bazı milletlerde bu yoktur.Müsait olmasak bile eve davet ettiğimiz olur.Komşu çocuklarının kahrını çekmekten korkmayan annelerimiz vardır.Bunların hepsi ön şartsız kabule örnektir.

15

16 MİLLİ VE MAVEVİ DEĞERLERE SAYGI
Din, dil, tarih, örf ve gelenekler, aile kurumu, bayrak, vatan gibi milli ve manevi değerler birlik ve beraberliğimiz için vazgeçilmez birer ihtiyaçtır. Onun için milletler, söz konusu bu değerler ve inançları gelecek kuşaklara aktardığı oranda varlıklarını sürdürürler. Tarihe baktığımızda, milli ve manevi değerlerine sahip çıkmayan ve başka milletleri körü körüne taklit edip, milli ve manevi şahsiyetlerini kaybeden toplumların dünya coğrafyasından silinip yok olduğu acı örneklerle doludur.

17

18

19 Atatürk: "Din vardır ve lazımdır"
Toplum düzeninin teminatı olan manevi değerlerinin devamını sağlayamayan bir ulusun ayakta duramayacağı sosyolojik ve bilimsel bir gerçektir. Gerek kişi, gerekse toplum açısından din ahlakının lüzumlu olduğunu belirten, siyasi alanda yaptığı sayısız reformla bu sağlıklı bakış açısını geniş kitlelere yayan Büyük Önder Atatürk bu sözüylede açıklamıştır.

20 YARDIMLAŞMA NEDİR? Yardımlaşma; birlikte çalışmak ya da yardım etmektir. Takım çalışması gibi yalnızken yapamayacağımız şeyleri yeteneklerimizi ve enerjimizi birleştirerek çalışmaktır. Bizim yeteneğimiz ya da bilgimiz olmayan konularda yardım alıp, kendimize ait bilgi ve yeteneği başkasınınkiyle birleştirmektir.

21

22 AİLEDE SAYGI Ailede saygı ve anlayış İnsan ilişkilerini en iyi davranışlar ve anlayışlar belirler. Davranışlarımız karşıdaki insana güven ve sıcaklık veriyorsa ilişkilerimiz iyi demektir. Mutlu bir insan, mutlu eden insandır.

23 ….. Ailede mutluluk, bireylerin birbirini tanımasıyla başlar. Anlamasıyla şekillenir ve vucut bulur, saygı göstermesiyle ve onu düşünmesiyle yükselir. Ancak manevi ve imani doygunlukla zirveye ulaşır.

24

25 Toplumsal kurallar.. İnsanoğlu binlerce yıldır dünya üzerindeki hayatını bir arada geçirmekte ve kurduğu kentlerde bir arada yaşayarak “toplumu” oluşturmaktadır. Bireylerin bir araya getirerek ortak bir hayatı paylaşması toplumu meydana getirmiş ve sonuç olarak da toplum hayatında düzeni sağlamak için bir takım kurallar belirlenmiştir.Bunlarda toplumla birleşerek toplumsal kuralları çıkarmıştır.

26


"BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları