Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:"— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:20110954060
Bölüm:Türkçe Öğretmenliği Ders:Bilgisayar

2 SÖZCÜK Bir anlamı olan,belirgin bir anlamı olmasa da cümle içinde anlam kazanan veya cümlede bir görev yüklenen bağımsız dil birimlerine sözcük denir.

3 ANLAM BAKIMINDAN SÖZCÜKER
1.TEMEL(GERÇEK)ANLAM 2.YAN ANLAM 3.MECAZ ANLAM 4.TERİM ANLAM 5.DEYİM ANLAM

4 TEMEL(GERÇEK) ANLAM Sözcüğün konuluş anlamıdır.İlk anlamıdır. Başka bir deyişle sözlüklerde birinci maddede açıklanan anlamdır.

5 YAN ANLAM Sözcüğün temel anlamından uzaklaşarak cümle içinde kazandığı yeni anlamdır.Anlam sözcüğün yan anlamı ile temel anlamı arasında biçimsel veya işlevsel bir benzerlik ilişkisi bulunur.

6 GERÇEK-YAN-MECAZ ANLAM ÖRNEKLERİ
Yediği yemekten ağzı yandıktan sonra dilinde kabarcık gibi yaralar çıktı. Adamın dilinden İstanbullu olmadığı anlaşılıyordu. O hep yazı dilini kullanıyordu. İncir ağacının kökü epeyce toprağın dibine gitmişti. Dişimin kökü çürümüş. Bu işi kökünden temizlemek gerekiyor.

7 GERÇEK-YAN-MECAZ ANLAM ÖRNEKLERİ
Dün annemin çok sevdiği vazo kırıldı. Çantamdaki dosyalar kırıldı. Arkadaşıma söylediği kaba sözlerden dolayı çok kırıldım. Yün ipi makaraya sardık. Ordu düşmanı sardı.

8 TERİM ANLAM Bilim,kültür,sanat vb. alanlarda özel bir kavramı anlatan sözcüklere terim denir. Şiir,bir söz sanatıdır.(Edebiyat) Bu üçgeni yeniden çizelim.(Geometri) Oyunculara göre dekor çok sadeydi.(Tiyatro) Maçta iki penaltı atıldı.(Futbol)

9 DEYİM ANLAM Yapıca kalıplaşmış anlamca belli bir durumu karşılayan söz grubuna deyim denir. Küplere binmek Göze batmak Kulak kesilmek Ayaklarına kara sular inmek

10 SÖZCÜKTE ANLAM

11 27.12.2012 SÖZCÜKTE ANLAM GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM YAN ANLAM
TERİM ANLAM DEYİM ANLAM

12 KONU ÖZETİ Gerçek anlam sözcüklerin akla ilk gelen anlamıdır.
Yan anlam sözcüğün temel anlamına bağlı kazandığı anlamdır. Mecaz anlam sözcüğün temel anlamından tamamen uzaklaşmış halidir. Terim anlam bilim,spor,sanat alanlarına ait kullanılan anlamdır.

13 KAYNAKÇA > Ana sayfa > Sözcükte Anlam > Türk dili yazarlikyazilimi.meb.gov.tr Türkçe-Edebiyat konu anlatımlı (Osman OĞUZ-Durmuş YILMAZ)


"SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları