Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı"— Sunum transkripti:

1

2 TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
Şeyma ADIYAMAN

3 Sunum Planı 1. 2. 3. 4. 5. Soğuk Savaş’ın Sona
Ermesi: Türkiye İçin Yeni Fırsatlar? 1. TİKA’nın Kuruluşu, Amacı Görev Alanı 2. TİKA’nın Görevleri ve Projeleri 3. Kalkınma Yardımlarının Önemi 4. TİKA’nın Geleceği 5.

4 Soğuk Savaş’ın Sona Ermesi: Türkiye İçin Fırsatlar
Soğuk Savaş Dönemi Batı’nın Güvenlik Duvarı Türki Cumhuriyetler 15 Cumhuriyetin Bağımsızlığı SSCB’nin Dağılması Soğuk Savaş’ın Sona Ermesi

5 TÜRKİYE Balkanlar Orta Asya Kafkasya AKTİF DIŞ POLİTİKA

6 TİKA’nın Kuruluşu, Amacı Görev Alanı
Türki Cumhuriyetler ile Türkiye arasındaki ilişkileri düzenlemek Dış politikada daha aktif adımlar atmak YUMUŞAK GÜÇ

7 TİKA; 28 Mayıs 1999’da başbakanlığa bağlandı
12 Mayıs 2001 tüzel kişilik kazandı Bu aşamadan sonra; Türkiye’nin yumuşak güç politikalarında kurumlararası eşgüdümü sağlayan bir üst kuruma dönüşmüştür.

8 TİKA’nın amacı; Türk dilinin konuşulduğu ülkeler ve Türkiye’nin komşu ülkeleri olmak üzere gelişme yolundaki ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak, Bu ülkelerle; ekonomik, ticari, teknik, sosyal, kültür eğitim alanlarında işbirliğini projeler ve programlar aracılığıyla geliştirmek.

9 TİKA’nın Görev Alanı; Afrika Avrupa Asya Kıtalarında 100’den fazla ülkede görev yapmaktadır. Ayrıca 23 ülkede 26 program koordinasyon ofisi bulunmaktadır.

10 TİKA’nın Görevleri ve Projeleri
Diğer Kamu Kurumları ile Koordinasyon İşbirliği Proje ve Programlar İdari, Ekonomik ve Sosyal Yardımlar Türk Kültür Merkezleri TİKA’nın Görevleri

11 TİKA’nın Projeleri Meslek edinme ve istihdam sağlanması
Bütün sektörlerde kurumsal yapıların oluşturulması Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi Alt yapıların iyileştirilmesi Sosyal kalkınma ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi Meslek edinme ve istihdam sağlanması TİKA’nın Projeleri

12 Kültürel ilişkilerin geliştirilmesi TİKA’nın Projeleri
Ortak tarih ve kültür varlıklarının korunması Türkçe’nin kullanılmasının yaygınlaştırılması Kültürel ilişkilerin geliştirilmesi Enformasyon, tanıtım ve yayın faaliyetleri ile bilgilenmenin sağlanması TİKA’nın Projeleri

13 Türkoloji Projesi Uzman Eğitimleri

14 Okul İnşası, Donanımı ve Onarımı
Öğrencilerin Eğitimi

15

16 Kalkınma Yardımlarının Önemi
Devletler artık diğer hükümetleri ve uluslararası değil, yabancı kamuoylarını da hedefleyen politikalar geliştirmek zorundadır. Günümüzde bilgi, kültür ve iletişim; diplomasinin anahtar sözcükleri haline gelmiş ve küreselleşmenin de etkisiyle her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.

17 Kalkınma yardımları, küresel işbirliğini artıran bir etki göstermektedir. Teknolojik ve bilgi birlikteliğinin yanı sıra ekonomik işbirliği de gelişmektedir. Eğitim çalışmaları ile ülkelerin insan kaynakları oldukça güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Eğitilen insan kaynaklarının gelecekte ülkelerin kalkınmasına katkının yanında ülkelerarası işbirliği açısından da önemlidir.

18 TİKA’nın Geleceği TARTIŞMALAR İç Siyasi Koşullar Türkiye’nin İmajına
AB sürecine etkisi Türkiye’nin İmajına Etksi İç Siyasi Koşullar Lobicilik TARTIŞMALAR

19 TEŞEKKÜRLER… Şeyma ADIYAMAN

20


"TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları