Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SENSÖR VE TRANSDUSERLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SENSÖR VE TRANSDUSERLER"— Sunum transkripti:

1 SENSÖR VE TRANSDUSERLER

2 MANYETİK SENSÖRLER Ortamdaki manyetik değişiklikleri algılayarak, bu değişimlere bağlı olarak çıkışında gerilim üreten elemanlara manyetik sensörler denir.

3 MANYETİK SENSÖRLERİN KULLANIM ALANLARI
Optik sensörlerde cismi algılamak için sensörün cismi görmesi gerekiyor. Ancak manyetik sensörler başka bir cismin arkasında kalan bir metal cismi algılayabilirler. Direk görme durumu gerekmez. Motorların akımlarının ölçülmesinde ve hızlarının tespitinde kullanılırlar.

4 BOBİNLİ MANYETİK(ENDÜKTİF) SENSÖRLER
İçerisinde bobin yapısı vardır. Bobin telleri bir nüve üzerine sarılıdır. Bobin içerisindeki nüvenin hareket yönüne göre bobinin endüktansı değişir. Bu sayede uygulanan gerilime göre, bobin üzerinden geçen akım değişir.

5 ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER
Endüstriyel uygulamalarda sıkça karşılaşılan endüktif sensör tipidir. İçindeki osilasyon devresi ile manyetik alan yayar.

6 ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER
Endüstriyel uygulamalarda sıkça karşılaşılan endüktif sensör tipidir. İçindeki osilasyon devresi ile manyetik alan yayar.

7 ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER
Bu manyetik alan içerisine bir METAL cisim girdiğinde, içindeki bobinin endüktansı değişir. Sensör böylece cismi algılar ve çıkış verir.

8 ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER
Piyasada V arası DC gerilimle çalışan, 24V DC gerilimle çalışan ve 220V AC gerilimle çalışan farklı yaklaşım sensörleri bulunmaktadır.

9 ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER
Bu sensörlere yaklaşık(PROXIMITY) sensörleri de denmektedir. Metal parçaların uzaklıklarını algılamak için kullanılırlar. Yaklaşım sensörlerinin farklı menzilleri vardır. 1mm ile 15 mm arasında değişiklik gösterir. Menziline göre fiyatı değişmektedir.

10 ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER
Optik sensörlerde olduğu gibi 3 adet kablosu bulunur. 2 kablodan besleme gerilimi verilir, diğer kablodan ise sinyal çıkışı alınır.

11 ELEKTRONİK DEVRELİ ENDÜKTİF SENSÖRLER
Okulumuzda bulunan endüktif yaklaşım sensörünün üzerinde yazan bilgileri beraber inceleyelim...

12 Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek

13 DEVRE ŞEMASI

14 Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek Devrenin çalışması Siz yazınız.

15 Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek KULLANILAN MALZEMELER

16 Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek İŞLEM BASAMAKLARI 1) Temrini hızlıca müsveddeye geçiriniz. 2) Sıranız gelene kadar temize geçme işlemlerinizi yapınız. 3) Sıranız gelince gelerek işinizi yapınız. 4) İşiniz bitince oturarak sessizce temrin çizimine devam ediniz. 5) Gürültü yapmayınız. İzinsiz ayağa kalmayınız. Atölye kurallarına uyunuz.

17 Temrin Adı : Endüktif Yaklaşım Sensörü ile Asenkron Motor Kontrolü Temrin amacı : Endüktif sensör ile motor kontrol etmek SORULAR 1) Kullanılan yaklaşım sensörünün menzili farklı olsaydı ne olurdu ? 2) Sensörün çıkış akımı kontaktörü çalıştırmak için yeterli olmasaydı ne yapılması gerekirdi ?


"SENSÖR VE TRANSDUSERLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları