Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim"— Sunum transkripti:

1 Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
Scopus Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim

2 Not Her veri tabanı birbirinden farklı olsa da, temel tarama stratejileri aynıdır. Daha önce “BBY220 Veri Tabanları ve Çevrimiçi Tarama” dersini aldınız. İpuçları için web sitemde duyurular altında yer alan “Konu seçimi ve arama mantığı” sunumumu kullanabilirsiniz.

3 Web of Science’ı biliyorsanız, Scopus’u çok kolay öğrenirsiniz…

4 Web of Science ve Scopus’un farkları
The Scopus Sosyal Bilimler Pozitif Bilimler Beşeri Bilimler 1900- 1966- Dergi Dergi Uluslararası Daha Uluslararası Daha Otoriter Otoriter Atıf Analizi Türkiye’den 74 Dergi Türkiye’den Çok Daha Fazla Dergi

5 Nasıl Erişirsiniz? Scopus veri tabanı Hacettepe Üniversitesi’nin aboneliği bulunan veri tabanlarından biri. Kampüs içinden, ya da kampüs dışından proxy ayarlarını yaparak; Adresinden ulaşabilirsiniz.

6 41 Milyon kayıt (%70’inin abstraktı var) bulunur.
Dünya çapında yayıncıdan ’e yakın dergi içerir. Yayınların kullandığı referanslar ile bu yayınların aldığı atıflar listelenir. İçeriğin %70’i uluslar arası kaynaklardan çekilmiştir. 3 milyondan fazla konferans bildirisi içerir. Medline içeriğinin %100’ünün bibliyografik içeriğini sağlar. Kayıtları analiz etmek ve görüntülemek için çeşitli seçenekler sunar.

7 Scopus’u Kimler Kullanır?
Kütüphaneci Araştırmacı Yazar Yayıncı

8 Kullanım Senaryoları

9 Yardımcı olabilir misiniz?
Senaryo 1 Merhaba, ben BBY308 dersi için bir ödev hazırlıyorum. Bu ödev için bilgi arama davranış ve alışkanlıkları ile ilgili olarak 2011 yılında yazılmış makaleleri görmek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

10 “information seeking behavior” or “information seeking habit”
Ardından başlık, abstrakt ya da anahtar sözcüklerde tarıyoruz.

11 2011’i işaretleyerek filtreleme gerçekleştiriyoruz.
Bu konuda yapılmış tüm yayınlara ulaştık. Ancak ihtiyacımız olan 2011’e ait yayınlar. 2011’i işaretleyerek filtreleme gerçekleştiriyoruz.

12 2011 yılında yapılmış 14 yayına ulaştık
2011 yılında yapılmış 14 yayına ulaştık. Bu kayıtları görüntülemek için kayda ait linki açmak yeterli.

13 Eğer yayın üniversitenin aboneliği bulunan kaynaklardan birinde yer alıyorsa tam metnine ulaşmak mümkündür.

14 Yapılan sorgu içinde yeni bir sorgu daha yapılabileceği gibi yıl, yazar ismi, konu alanı, doküman tipi, dergi adı, anahtar sözcük, kurum adresi, kaynak tipi ve yayının diline göre filtreleme yapmak olanaklıdır.

15 Senaryo 2 Rektörlüğe raporlama yapmak üzere Hacettepe Üniversitesi tarafından yayınlanmış makalelerin listesine ihtiyacım var. Ayrıca bu yayınların kaçında Ankara Üniversitesi ile işbirliği yapıldığı konusunda da bilgi sunmam gerekiyor. Nasıl bulabilirim?

16 Kullanacağımız alan “Afffiliation Search”
Anahtar sözcüklerimiz; hacettepe univ or university of hacettepe

17 Bu aşamada adres seçimini yapmak gerekiyor
Bu aşamada adres seçimini yapmak gerekiyor. Scopus içinde kayıtlı 3 farklı Hacettepe Üniversitesi adresi var. Eğer hepsinin bizim aradığımız kurum olduğundan eminsek hepsini işaretleyip “show documents” bağlantısını tıklayıp devam edebiliriz.

18 21.313 kayıt bulundu. Bu kayıtlar en güncel olandan eskiye doğru sıralanır.

19 Sayfanın sağındaki “sort by” seçeneğini kullanarak sıralama seçeneklerini değiştirebilirsiniz.

20 İlk aşamada istenilen bilgileri sağladık
İlk aşamada istenilen bilgileri sağladık. Ancak hala Ankara Üniversitesi ile ortak yapılmış yayınları bulmadık. Bunun için; Filtreleme alanından Ankara Üniversitesi’ni seçerek bu iki kurumun ortak yayınlarını görüntülemek mümkündür.

21 İlk kaydı doğrulayalım;

22 Senaryo 3 Nazan Uçak’ın Scopus’a dayalı bibliyometrik profilini görmek istiyorum. Nasıl görebilirim?

23 “Author search” alanından “last name: uçak” “first name: n” olarak tarama yaptıktan sonra karşımıza bu ekran çıkıyor. Yazar isminin üzerine tıkladığınızda yazarın bibliyometrik profiline, documents sütununda yer alan yayın sayısına tıkladığınızda o yazarın yayınlarına ulaşabilirsiniz.

24 Author Evaluator seçeneğini kullanarak bu yazarın performansına ilişkin grafik yaratmak da mümkündür. View Citation Overview seçeneği kullanılarak yazara yapılmış atıfların değerlendirmesini görmek mümkündür.

25 Senaryo 4 Scopus içinde dizinlenen mühendislik dergilerini nasıl görüntüleyebilirim?

26 Banner’da yer alan sources sekmesi kullanılarak Scopus içinde yer alan kaynakların listesine alfabetik olarak ulaşılabilinir.

27 Kaynakları tiplerine göre ya da konusal olarak listelemek mümkündür.
Mühendislik kaynaklarını görmek için konu alanından engineering, kaynak tipi alanından journals seçilir.

28 Scopus içinde yer alan mühendislik dergileri (alfabetik olarak)

29 Senaryo 5 Scopus içinde dizinlenen Türk Mühendislik dergilerini karşılaştırmak istiyorum. Nasıl yapabilirim?

30 Banner’da yer alan analytics sekmesi ile açılan sayfada arama alanına “turk*” yazılır ve konu olarak engineering seçilir. Listelenen dergiler sürükle bırak yöntemi ile sayfanın sağındaki boş alana atılır.

31 Türk mühendislik dergilerinin bibliyometrik değerlendirmesi bu şekilde görüntülenir. Pek çok farklı açıdan karşılaştırma yapılabilir.

32 Test Hacettepe Üniversitesi’nden yapılmış nanoteknoloji konulu makaleleri bulunuz. Prof. Dr. Yaşar Tonta’nın bibliyometrik profilini çıkarınız. Scopus tarafından kapsanan biyokimya, genetik ve moleküler biyoloji alanlarına ait dergilerin karşılaştırmasını yaparak aldıkları atıflar bakımından en etkili 3 dergiyi öneriniz.

33 Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
Scopus Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim


"Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları