Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR"— Sunum transkripti:

1 HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR
AD:EŞREF SOYAD:SÖNMEZ SINIF:7/A OKUL NO:405 DERS ÖĞRETMENİ:TEMEL DEMİRAL KONU:HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR

2 Karışımlar Karışım:Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

3 Karışım Saf değillerdir. Sabit öz kütlesi yoktur
Karışım Saf değillerdir. Sabit öz kütlesi yoktur. Fiziksel yöntemlerle ayrışır. (süzme, eleme,damıtma) Homojen veya heterojendir. EN, KN belirgin değildir. Yapıtaşı atom veya moleküldür. Farklı cins atom ve moleküllerden oluşur. Belli formülleri yoktur. Karışımı oluşturan maddeler arasında belirli oran yoktur. Her oranda karışabilirler. Karışımı oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmezler.

4 Karışım Çeşitleri Karışımlar Homojen Heterojen
Karışımlar kendi aralarında ikiye ayrılır Karışımlar Homojen Heterojen

5 Homojen Karışımlar

6 HOMOJEN KARIŞIMLAR Bir maddenin diğer bir madde içerisinde her tarafa eşit olarak dağılmasıyla oluşan karışımlara denir. • Tuzlu su, şekerli su, hava, maden suyu, alkollü su, gazoz, alaşımlar, kolonya…. • Bütün gaz karışımları çözeltidir. Örnek: bronz, çelik, sirke, hava, tuzlusu Çözeltiler fiziksel hallerine bağlı olarak katı, sıvı veya gaz halde bulunabilirler.

7 HETOROJEN KARIŞIM ÇEŞİTLERİ
KATI-KATI ÇÖZELTİLERİ: Alaşımlar =metal+metal SIVI-SIVI ÇÖZELTİLERİ: Sıvı- Katı: burun damlası, şerbet Sıvı- Sıvı: kolonya, sirke Sıvı- Gaz: gazoz, deniz suyu  GAZ-GAZ ÇÖZELTİLERİ: Gaz- gaz çözeltiler= hava, doğalgaz...

8 Homojen Karışımların özellikleri
1- Homojendirler 2- Dipte çökelti oluşturmazlar. 3- Berrak görünüşlüdürler. 4- Tanecikleri gözle görülmez. 5- Süzme ile ayrılmazlar. 6- Belirli erime, kaynama noktaları yoktur. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama nok. yükselir, donma nok. azalır.

9 Hetorojen Karışımlar

10 Hetorojen karışımlar Heterojen Karışımlar (Adi Karışımlar): Özellikleri her yerinde aynı olmayan ve dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi gözükmeyen karışımlara heterojen karışım denir. Örnek: (tebeşir tozu+ su), (zeytinyağ+su) Süt, ayran, toprak, beton, sis….

11 HOMOJEN KARIŞIMLARIN ÇEŞİTLERİ
Süspansiyon (katı- sıvı) Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan. Emülsiyon (sıvı- sıvı) Bir sıvının başka bir sıvı içerisinde çözünmeden kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: zeytinyağ-su, benzin-su, süt… Aerosol (sıvı- gaz) Bir sıvının gaz ile oluşturduğu heterojen karışımlardır. Örnek: deodorantlar, sis, spreyler… #

12 HETOROJEN KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
1- Heterojen özellik gösterirler. 2- Bulanık görünürler. 3- Dipte çökelti oluştururlar. 4- Genellikle tanecikleri gözle görülür. 5- Fiziksel yolla (süzme) ayrılırlar.


"HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları