Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ
Öğr. Gör. Mustafa BIÇAKCI

2 NE OLACAK BU MEMLEKETİN HALİ?
Ah şu ekonomik krizler… Maliyetler ortada… Bu iş eskisi kadar kazandırmıyor… Rekabet çok arttı… Bu fiyat düşüşü nereye kadar devam edecek?

3 BİRŞEY YAPMALI !!!

4 KÂRLI BÜYÜMENİN REÇETESİ
İNOVASYON

5 İNOVASYON NEDİR? Daha önce düşünülmemiş olan yeni fikirleri ticari olarak uygulamaya koyup bu sayede rekabet gücünü arttırmayı ifade eder. (Prof. Dr. Arman KIRIM)

6 YENİLİK DESEK? Her yenilik veya icat, kâr ve ciro artışı sağlamayabilir. Yani ticari amaç taşımayabilir. Dolayısıyla biz şimdilik inovasyon kelimesini kullanmaya devam edeceğiz.

7 KÜRESELLEŞME Kaçınılmaz bir gidişat olan “küreselleşme” iyi bir şey mi? Sakın aleyhimize çalışıyor olmasın!?!

8 KÜRESELLEŞME Dünya, erişilebilirlik açısından bir köy olma yolunda ilerliyor. Dünya, hem tek bir pazar hem de tek bir üretim platformu haline geliyor. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?

9 KÜRESELLEŞME Rekabet Bilgiye kolay erişim Ürün ve hizmet benzerliği
Taklit yeteneği Taklit süresi

10 SONUÇTA Benzer ürünler Benzer hizmetler Fiyat baskısı Düşük kârlar

11 UZUN LAFIN KISASI Eğer oturduğumuz yerde, hiçbir şey yapmadan bu gelişmeleri sadece seyredersek… …aynı tekerlemeleri tekrar etmeye devam ederiz.

12 O HALDE.. Ticari fayda sağlayacak bir farklılık ve yenilik getirmek lazım. İşte adına inovasyon dediğimiz bu hareket bizi diğerlerinden farklı bir yere konumlandıracaktır.

13 O KADAR KOLAY MI? Soruya soruyla cevap vermek gerekirse, başka seçeneğimiz var mı? Ya inovasyonu bir strateji olarak uygulayan ve dolayısıyla istikrarlı, kârlı ve mutlu bir firma olacağız. Ya da duruma ayak uydurmaya çalışan, edilgen, rüzgara endeksli yaprak misali bir stratejimiz olacak.

14 İCAT ÇIKARMA ! İnovasyon demek ampulü bulmak ya da interneti icat etmek demek değildir. Bunu yapabiliyorsak zaten bir sakıncası yok. Fakat inovasyon icat demek değildir. Daha fazla kâr elde etmeyi sağlayan küçük bir değişiklik bile inovasyon sayılır.

15 KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER Sadece bakış açımızı değiştirerek daha önce maliyet kalemi olabilecek bir unsur, kâr getirisi olan bir meta haline dönüşebilir. Kastettiğimiz değişiklikler Silikon Vadisi inovasyonları olmak zorunda değil. Arvind Mills örneği.

16 İNOVASYON MENÜSÜ Düzen Bozucu Stratejik İnovasyonlar
Uygulama İnovasyonları Yeni Ürün İnovasyonu Süreç İnovasyonu Deneyim İnovasyonu Pazarlama İnovasyonu İş Modeli İnovasyonu Yapısal İnovasyon (Geoffrey Moore)

17 DÜZEN BOZUCU (STRATEJİK) İNOVASYONLAR
Sıfırdan pazarlar oluşturan inovasyonlardır. Genelde en çarpıcı olanları alt kesimlere hitap edenler olmuştur. Radikal buluşlar bu gruba dahil edilebilir. Sony Walkman ve Tata Motors örneği.

18 UYGULAMA İNOVASYONLARI
Mevcut teknolojileri alıp onları yepyeni pazarlar geliştirmek amacıyla kullanmayı içerir. Tandem firması kendi üretmiş olduğu hataya toleranslı bilgisayarlarını uyarlayıp ATM geliştirdi. General Motors askeri birlikler için ürettiği konum belirleme sistemini otomotiv sektörüne uyarlayıp GPS geliştirdi. P&G firması zaten etkisi bilinen hidrojen-peroksit adlı maddeyi kullanarak diş beyazlatıcı geliştirdi.

19 ÜRÜN İNOVASYONU Mevcut bir ürünü alıp bir üst seviyeye çıkarmak şeklinde uygulanan inovasyonlardır. Apple ve Samsung gibi firmalar sürekli yeni özellikler taşıyan telefonlar çıkarıyor. Intel sürekli olarak daha etkili işlemciler piyasaya sürüyor. Otomobil firmaları hep bir üst model araba ile önceki arabamızı eski hale getiriyor.

20 ÜRÜN İNOVASYONU Ürün inovasyonu konusunda odaklanma farklı alanlarda olabilir. Mevcut ürünün performansını arttırmaya yönelik olduğu gibi maliyet düşürmek üzerine de olabilir.

21 ÜRÜN İNOVASYONU Bazı Zorluklar:
Piyasada çok fazla sayıda ve çeşitte ürün mevcut. Ürün radikal özellikli bir ürün bile olsa bunu büyük kitlelere satmak zor olabiliyor. Ayrıca müşterinin ekstra özellik için ekstra para ödeyip ödemeyeceği göz önüne alınmalı.

22 SÜREÇ İNOVASYONU Mevcut ürün ya da hizmetleri çok daha verimli ve çok daha etkin bir şekilde piyasaya sunma yöntemleri geliştirmek. Dell örneği. PC tedarik zinciri. Sipariş yerine getirme.

23 SÜREÇ İNOVASYONU Wal-Mart örneği.
“Vendor” adı verilen tedarikçi şirketler. “Vendor Stok Yönetim” sistemi üzerinde sürekli süreç iyileştirme çalışmaları.

24 SÜREÇ İNOVASYONU Süreç, herhangi bir işin yerine getirilmesi için gerekli olan iş adımlarının toplamına verilen isimdir. Diş fırçalamak, su içmek bir süreçtir. Ürün tasarlamaktan, son kalite kontrolüne kadar şirkette yapılan her iş bir süreçtir.

25 SÜREÇ İNOVASYONU Süreçler üzerinde yapılacak her türlü geliştirme faaliyeti süreç inovasyonuna girmektedir. Türk şirketleri süreç inovasyonunu genelde etkin kullanmadığı için rekabet edebilirlik anlamında bu konu oldukça önem taşımaktadır.

26 DENEYİM İNOVASYONU Müşterilerin mevcut ürün ve hizmetleri kullanma deneyimlerini çok keyifli veya çok güvenilir hale getirecek buluşlar. KOTON örneği. DHL firması “tracking” örneği. Starbucks müşteriye özel kahve örneği.

27 PAZARLAMA İNOVASYONU Klasik pazarlama yöntemlerinin dışına çıkarak dikkat çekici ve akılda kalıcı yenilikler bulmak. “Yap ürünü, ver reklamı, tasarla promosyonu, tut bir halkla ilişkiler firması...”, yeterince klasik ve üretkenlikten uzak. Amazon.com örneği.

28 PAZARLAMA İNOVASYONU Pazarlama inovasyonu, ‘müşteriyle temas’ süreçlerinin iyileştirilmesini içerir. Tariş örneği.

29 İŞ MODELİ İNOVASYONU İş modeli, şirketin işi nasıl yaptığının bir öyküsüdür. Örneğin, bir lojistik firmasının iş modeli, ürünü belirtilen yerden alıp depolamak ve istenilen zamanda ilgili yere ulaştırmaktır. UPS firmasının sıradışı iş modeli.

30 YAPISAL İNOVASYON Piyasada meydana gelen radikal bir gelişmeden istifade edip sektör ilişkilerini yeniden tanımlama şeklinde geliştirilen bir inovasyon türüdür. Genelde bir şirketin mevcut iş modelini kökten değiştirmesi ve bambaşka bir iş modeline dönüşmesi amacıyla başvurulur. Cardinal Health şirketi örneği.

31 SOSYAL SORUMLULUK İnovasyon bir bakıma sosyal sorumluluktur.
Tüm dünya zaman kaybetmeden inovasyon için çabalarken bu konuya ilgisiz kalmak, en başarılı şirketleri bile küçük kârlar için fason üretici olmaktan öteye geçiremez.

32 SOSYAL SORUMLULUK Ülke kalkınması yukarıdan aşağı olmaz.
Ne kadar fazla sayıda başarılı firmamız varsa ülkemiz o kadar fazla büyür. O oranda da istihdam alanları açabiliriz.

33 İNOVASYON -Para Kazandıran Yenilikçilik- Prof. Dr. Arman KIRIM
Mustafa BIÇAKCI KAYNAK İNOVASYON -Para Kazandıran Yenilikçilik- Prof. Dr. Arman KIRIM


"TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları