Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mayoz bölünme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mayoz bölünme."— Sunum transkripti:

1 Mayoz bölünme

2 Mayoz bölünme Farklı iki atanın katkısı sonucu oluşan üreme şekline eşeyi üreme denir. Diğer bir tanımla Eşeyli üreme sperm ve yumurtanın birleşmesiyle yeni bireylerin oluşmasıdır. İnsan hücreleri 46 kromozom taşıdığına göre hem anneden hem babadan kromozom olmak üzere 92 kromozom olacaktı. Buda insandan farklı bir canlı oluşmasına sebep olacaktı. Bu durumda 92 kromozomun 46 kromozoma düşmesi gerekir. İşte kromozomların yarıya inmesini sağlayan hücre bölünmesine mayoz bölünme denir.

3 Mayoz bölünme eşey ana hücrelerindeki kromozom sayısını yarıya indiren hücre bölünmesi olayıdır.

4

5 Mayoz bölünme iki kısımda gerçekleşir. Bunlar Mayoz 1 ve Mayoz 2 dir
Mayoz bölünme iki kısımda gerçekleşir. Bunlar Mayoz 1 ve Mayoz 2 dir. Mayozu mitoz bölünmeden ayıran en büyük özellik homolog kromozomların ayrılması ve gen değişmesidir. 2. Mayoz mitoz bölünmenin aynısıdır. Mayoz 1 ile 2n kromozomdan n kromozoma dönüşmüş 2 hücre meydana gelir daha sonra bu iki hücrede mayoz 2 geçirerek toplamda n kromozoma sahip 4 hücre meydana gelir.

6 Parça değişiminden dolayı, oluşan yavru hücreler ana hücreden farklı yapıya sahip olurlar. Bu farklılık ise tür içerisnde canlı çeşitliliğini ortaya koyar. Aynı türün canlılarının kalıtsal yapıları farklı olabilir.

7 MAYOZ VE MİTOZUN KARŞILAŞTIRILMASI
Vücut hücrelerinde görülür. Eşeyli üreme yapan bitki ve hayvan üreme hücrelerinde görülür. n ve 2n kromozomlu hücrelerde görülür. Sadece 2n kromozomlu hücrelerde görülür. Sonunda 2 hücre meydana gelir. Sonunda 4 hücre meydana gelir. Kromozom sayısı değişmez. Kromozom sayısı yarıya iner. Oluşan hücrelerin kalıtsal yapısı ana hücre ile aynıdır. Oluşan hücrelerin kalıtsal yapısı ana hücreden farklıdır. Mitoz değişmede gen değişimi yoktur. Mayoz bölünmede gen değişimi vardır. Oluşan hücreler tekrar mitoz geçirebilir. Oluşan hücreler tekrar mayoz geçiremez. Bölünme sırasında sitoplazma ve çekirdek bölünmesi bir kez gerçekleşir. Çekirdek ve sitoplazma bölünmesi iki kez görülür.

8 MAYOZ VE MİTOZUN KARŞILAŞTIRILMASI


"Mayoz bölünme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları