Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI"— Sunum transkripti:

1 GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI
(Göğüs Hastalıkları ABD) Lider Öğrenci : Duygu YILDIZ Öğrenciler : Çağlayan ATEŞ Emre ÇUBUKLU Sadık YALÇIN Faruk ŞİMŞEK Ömer ÖKTEM Anar ALİZADE İsmail OĞUZ

2 GRUP TESTOSTERON  KOCAELİ VE SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I ÖĞRENCİLERİNDE ASTIM VE ASTIM BENZERİ SEMPTOM SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI

3 GİRİŞ Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. Kesin sebebi belli değildir. Genel kabul gören görüşe göre,doğuştan soluk boruları duyarlı bireylerde çevresel koşulların etkisi ile astım oluşmaktadır.

4 & Bronşların mukoza ödemi ile daralmasıyla ortaya çıkan nefes darlığı astımın karakteristik özelliğidir. Sıklıkla alerjiye bağlı olmakla beraber (%60-80) alerji olmadan da astım olabilir. Hastalarda ataklar halinde hırıltılı nefes darlığı ve öksürük olur.

5 AMAÇ Bu çalışmanın temel amacı, eğitim öğretim yılında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başlayan Dönem 1 öğrencilerinde astım sıklığını saptamaktır. Ayrıca çalışma grubumuzun, Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen öğrencilerden oluşmasının, Türkiyede, aynı yaş grubundaki bireylerdeki astım sıklığı konusunda da bir fikir verebileceğini düşünmekteyiz.

6 YÖNTEM Çalışmamızda, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem-1 de eğitim gören 194 öğrenciden 159 kişiye anket uygulaması, anket uygulananların 115 ine ise SFT(solunum fonksiyon testi) uygulaması gerçekleştirilmiştir.

7 SFT NEDİR? Solunum fonksiyon testi, akciğerlerin kapasitesini ölçmek amacıyla kullanılan bir testtir. ‘spirometre’ adı verilen cihazlarla yapılmaktadır. Bu testle akciğerlerin hava kapasitesi, solunum anındaki akım hızı ölçülmektedir. Bu iki parametre astım ya da KOAH (kronik bronşit, amfizem) gibi birçok hastalığın tanısında son derece önemli ipuçları vermektedir.

8 Çalışmada kullandığımız anket soruları
1)Son bir yıl içerisinde göğsünüzde herhangi bir nedenle hışıltılı veya hırıltılı solunum olduğunu fark ettiniz mi? a.Göğsünüzden gelen bu sesle birlikte nefes darlığınız oldu mu? b.Göğsünüzden gelen bu sesleri, grip veya nezle olmadan da duymuş muydunuz?

9 2)Son bir yıl içerisinde gece uykunuzdan göğsünüzde sıkışma hissiyle uyandığınız oldu mu?
3)Son bir yıl içerisinde gece uykunuzdan nefes darlığı ile uyandığınız oldu mu? 4)Son bir yıl içerisinde gece uykunuzdan öksürük atağı ile uyandığınız oldu mu? 5)Son bir yıl içerisinde astım atağı geçirdiniz mi? 6)Yaşamınızın herhangi bir döneminde astım atağı geçirdiniz mi?

10 & 7)Halen astım için herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz?(inhalerler, aerosoller, spreyler, şuruplar, tabletler gibi) 8)Alerjik nezleniz(saman nezlesi) var mı? 9)Anne, baba ve kardeşler gibi birinci derece akrabalarınızda alerjik hastalık ve/veya belirtiler var mı?(astım ve/veya saman nezlesi ve/veya egzama)

11 BULGULAR

12 Sigara içme oranı: cinsiyet sigara içiyor içmiş bırakmış içmiyor erkek
16 (% 16) 3 (% 3) 80 (% 80) kız 2 (% 3) 1 (% 2) 57 (% 95) toplam 18 (% 11) 4(% 3) 137(% 86)

13

14 ANKET ANALİZİ

15 ANKET ANALİZİ Ailesel astım % 45 Nefes darlığı ile uyanma % 26
Alerjik nezle % 26 Hışıltılı solunum % 22 Göğüste sıkışma ile uyanma % 18 Hışıltılı solunum ile birlikte nefes darlığı % 14 Grip nezle olmadan hışıltılı solunum % 12 Astım atağı geçirme % 8 Öksürük atağı ile uyanma % 3 Astım ilacı kullanma % 3

16 &

17 SONUÇ; Bu çalışmada, önceki benzer birçok çalışmalarda gözlendiği gibi ailesel astım, alerjik rinit, ve sigara faktörlerinin astım oluşumunda risk faktörü olabileceği belirlenmiştir. Çalışmamızın sonucunda ulaştığımız bulguların, daha önce yapılan diğer çalışmalarda ortaya çıkan verilerle uyumlu olduğu görülmüştür.

18 Kocaeli ve Sakarya Tıp Fakültesi Dönem1 öğrencileri üzerinde yaptığımız çalışmanın sonucunda elde ettiğimiz verilerin, daha sonra uygulanacak olan çalışmalara katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.


"GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları