Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doğu anadolu bölgesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doğu anadolu bölgesi."— Sunum transkripti:

1 Doğu anadolu bölgesi

2 İLLER VE NÜFUSLAR Malatya : 419.959 Van : 445.915 Elazığ : 400.640
Erzurum : Muş : Ağrı : Erzincan : Bingöl : Iğdır : Kars : Hakkari : Bitlis : Ardahan : Tunceli :

3 GENEL ÖZELLİKLER Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüz ölçümünün büyük olması başlıca etkendir.Doğu Anadolu Bölgesinin yüz ölçümü km2dir. Yüz ölçümü bakımından Türkiye topraklarının %21′ini kaplar.[kaynak belirtilmeli] 2000 yılındaki nüfus sayımına göre bölgenin nüfusu 6 milyon 147 bin kişi civarındadır. Başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve tarımcılıktır.

4 pütürge resimleri pütürge malatya resimleri malatya pötürge Malatya ilçelerinden Pütürge yi tarımaya geldi şimdide sıra.İlçeye genel olarak şöyle bir baktığımızda ilk göze batan eski yapıların çokluğu dikkat çekiyor özellikle artık tarihi eser olarak nitelendirebileceğimiz evler bayağı çok sayıda Pütürge de                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        MALATYA PÜTÜRGE pütürge resimleri pütürge malatya resimleri malatya pötürge Malatya ilçelerinden Pütürge yi tarımaya geldi şimdide sıra.İlçeye genel olarak şöyle bir baktığımızda ilk göze batan eski yapıların çokluğu dikkat çekiyor özellikle artık tarihi eser olarak nitelendirebileceğimiz evler bayağı çok sayıda Pütürge de

5 MALATYA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Havzasında yer alan Malatya ili, coğrafi konumu, tarihi kervan yollarının – ünlü Kral Yolu ve İpek Yolu – üzerinde bulunması ve sahip olduğu zengin su kaynakları nedeniyle, Neolitik Çağdan bu yana yerleşimlere sahne olmuştur.

6 MALATYA GÜNPINAR Darende İlçesi'nin 10 km. batısında bulunuyor. Günpınar Çayı, kaynağından çıktıktan sonra kayalar arasında oldukça yüksek bir düşüş yapıyor. Şelalenin çıkardığı ses, toz halinde çevreye yayılan su zerreciklerinin kayalar üzerinde akışı, izlenmeye değer. Şelalenin çevresini kaplayan ağaçlar, Günpınar'ın görünümünü daha da muhteşem hale getiriyor.

7 VAN GÖLÜ Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü km²'dir. Van Gölü hem tatlısu hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir. Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

8 VAN KEDİSİ Van Kedisi Türkiye’de kedilerden bahsederken ilk akla gelen türlerin başında gelir Van kedisi: Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya olan düşkünlüğü ile. Van Kedisi, dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında gelir. Bu özelliği onu, hem kedi dünyasının hem de diğer canlıların yıldızı haline getirir.

9 VAN KALESİ Van Kalesi Urartuların ilk başkentidir. Van Kalesi M. Ö. 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Günümüze oldukça sağlam olarak ulaşan kalenin girişi kuzeybatıdadır. Girişin hemen batısında Sarduri Burcu (Madır Burcu) yer alır. Burada I. Sarduri tarafından Assur diliyle yazılmış çivi yazılı kitabeler mevcuttur.

10 ELAZIĞ MERKEZ

11 ELAZIĞ SPOR

12 ELAZIĞ İNALTI MAĞARASI
Mağara, Ayancık ilçesine yaklaşık 35 km. uzaklıktaki İnaltı köyü yanında yer almaktadır. Ulaşımın toprak ancak güzel manzaralı bir yolla sağlandığı İnaltı köyü ile mağara arasındaki uzaklık, yaklaşık m. civarında olup, eğim oldukça fazladır. Ayancık'a 35 kilometre, Akgöl'e ise 6 kilometre uzaklıkta İnaltı köyü sınırları içersinde yer alan İnaltı Mağarası içerisinde yapılan düzenlemeler sonrası yoğun bir şekilde ziyaretçileri ağırlıyor. Mağarada geçtiğimiz yıllarda 65 bin YTL harcanarak aydınlatma, elektrik isale hattı, yürüyüş merdivenleri, giriş kapısı ve mağara önü çevre düzenlemesi yapılmıştı.

13 ERZURUM PALANDÖKEN

14 ERZURUM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

15 ÇİFTE MİNARELİ MENDERES
Erzurum’un sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese’nin kitâbesi olmadigindan, yapilis tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Selçuklu Sultani Alaaddin Keykubat’in kizi Hundi Hatun veya Ilhanli hanedanlarindan Padisah Hatun tarafindan yaptırılmış. olabileceği düşüncesi ile adina Hatuniye Medresesi 'de denilmektedir. Genellikle 13. yüzyilın sonlarında yaptırıldığı kabül edilmektedir.

16

17 ERZİNCAN GİRLEVİK ŞELALESİ

18 KUZULAR

19 YEMEKLER

20 BİZİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
BERKE BAŞ 5/B YASİN UZUNÇAKMAK 5/B


"Doğu anadolu bölgesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları