Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SORU 1 Kaybettiklerinize yanarak hayatı kendinize zehir edeceğinize, sizi kayba sürükleyen hatalarınızdan ders çıkarıp onları tekrarlamamaya çalışın. Yukarıdaki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SORU 1 Kaybettiklerinize yanarak hayatı kendinize zehir edeceğinize, sizi kayba sürükleyen hatalarınızdan ders çıkarıp onları tekrarlamamaya çalışın. Yukarıdaki."— Sunum transkripti:

1 SORU 1 Kaybettiklerinize yanarak hayatı kendinize zehir edeceğinize, sizi kayba sürükleyen hatalarınızdan ders çıkarıp onları tekrarlamamaya çalışın. Yukarıdaki cümlede kaç fiilimsi vardır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

2 CEVAP D

3 SORU 2 Başarı, yaptığını sevmek veya sevdiğini yapmaktır. Hedeflerinize sımsıkı sarılmazsanız hayatınız sevmediğiniz işlerin işgali altında ezilebilir. Hayatınıza anlam katacak bir hedef bulmak, yaşamak için heyecan ve istek bulmaktır. Yukarıdaki parçada kaç fiilimsi vardır? A) 6 B) 7 C) 8 D) 9

4 CEVAP D

5 SORU 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil, sıfat-fiil ve zarf-fiil bir arada kullanılmıştır? A)Sorunları çizmeyip geleceğe havale etmek yükümüzü çekilmez hâle getirir. B)Her sorunun çözüm yolunu bulmak akıllı insanların belirgin özelliğidir. C)Sorun yaratmak bazı insanlar için adeta meslek haline gelmiştir. D)Geleceği göremeyenler, günümüzün basit meselelerini büyütürler.

6 CEVAP A

7 SORU 4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur? A)Çocuklar onar onar saymayı öğrendiler. B)Koşa koşa gidersen çabuk yetişirsin. C)O, konuşkan bir insandır. D)O gün şafak sökerken uzanmış.

8 CEVAP C

9 SORU 5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ-fiil farklı görevde kullanılmıştır? A)Yazar, hiç abartıya kaçmadan anlatmış bu aşk hikâyesini. B)Gemi su almaya başlayınca, yolcular filikalara bindirilmiş. C)Ayağından vurulan asker, sürüne sürüne düşman mevzilerine ilerliyordu. D)Çocuğun gözyaşları, yanağından süzülerek annesinden gelen mektubun üzerine düşüyordu.

10 CEVAP B

11 SORU 6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir fiilimsi kullanılmıştır? A)Sıkıntılarımızı önemseyişi hoşuma gidiyor. B)O günleri yeniden yaşama olanağı yok. C)Elde ettiklerimizle yetinmeliyiz. D)Bu duruma tekrardan gelebilmek çok zor.

12 CEVAP C

13 SORU 7 Göğsümdeki güvercin taklasına sert esen rüzgâr Şimdi uzun ikindiler boyunca Sık dişli bir tarakla taranıyor kalbim Ömrümün kumaşından yırttığın ağıt sende kalsın Sende kalsın önüne katıp götürdüğün yaprak Yukarıdaki parçada kaç fiilimsi vardır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

14 CEVAP B

15 SORU 8 I Görünen köy kılavuz istemez. II Bir bekleyiş içindeydi sanırım. III Bekleyen derviş, muradına ermiş. IV İnsanlar dünyaya ağlayarak gelir. V Yaz gelmeden ısınamayacağız galiba. Yukarıdaki cümlelerde geçen eylemsiler tür yönünden eşleştirilirse hangisi dışarıda kalır? A) II. B) III. C) IV. D) V

16 CEVAP A

17 SORU 9 Alıp başımı giderim buralardan Giderim de arkamda kalanlar var Yolumu gözleyerek Öğretmenim, diyenler var Umutlarını bana bağlamış Yeni filizlenmiş Geleceğe ışık saçan Taze canlar var Yukarıdaki parçada kaç tane fiilimsi kullanılmıştır? A)4 B) 5 C) 6 D) 7

18 CEVAP D

19 SORU 10 Sıfat-fiil ekiyle türetildikleri halde bazı sözcükler fiil anlamım yitirip bir varlığa ad olabilir. Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır? A)Akacak kan damarda durmaz. B)Görünen köy kılavuz istemez. C)Yönetici, yakacak paralarını peşin topladı. D)Benim için gelen ağam, giden paşamdır.

20 CEVAP  C

21 SORU Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilimsi yoktur? a) Bir sürçen atın başı kesilmez. b) Aşk olmayınca meşk olmaz. c) Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıp. d) Deliye her gün bayram

22 CEVAP D

23 SORU 12 Aşağıdakilerin hangisinde isim – fiil vardır? a) Ekmek parası için çalışıyoruz. b) Dolmuş çok hızlı gidiyordu. c) Gülmek sana yakışıyor. d) Annem çok güzel dolma yapar

24 CEVAP C

25 SORU 13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi yoktur? a) Damlaya damlaya göl olur. b) Atılan ok geri dönmez. c) Ateş demekle ağız yanmaz. d) Deveden büyük fil var.

26 CEVAP D

27 SORU 14 Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat – fiil kullanılmamıştır? a) Gündüzün geceyle buluşan noktasında Yaklaşıyor musikisi eteklerinin b) Ey pembe akşamların kara sevdalıları Güzelliklerine doyulmamış zamanlar c) Bir bahar sabahının karanlığında ussuz Gökte diz çökmüş, iki titrek ışıklı yıldız d) Besteler, kıllarım vatan ırmaklarından Sazlara sinmiş bir şarkıdır belki dönüşün

28 CEVAP C

29 SORU 15 Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır? a) Yolunu şaşırmış meltemlerle gelen Bir eski şarkı dolanır kıyılarımda b) Sararmış dağ çiçeklerine ve hatıralara Bir mavi yağmur gibi damlar c) Ay gibi bir söz doğar içime yollarda Işığında zamanlar sohbete durmuş d) O beni bilmezse seyrederken uzaktan Yaşamak üstüne türküler yakardı

30 C

31 SORU 16 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil vardır? A) O, memleketin en iyi aktörüdür. B) Çocuklarının eğitimine önem verir. C) Her evden ud veya piyano sesi duyulmaz. D) Çanak, çömlek özel fırınlarda pişer.

32 CEVAP A

33 SORU 17 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiil almıştır? A) Ninem her gece bize masal anlatır. B) Babası çok iyi bir öğretmendir. C) Bahar mevsimi çok güzel geçiyor. D) Kadın, gülümseyerek cevap verdi.

34 CEVAP B

35 SORU 18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad soylu bir sözcük ek fiil alarak yüklem olmuştur? A) İnekler, günden kg arası süt verirdi. B) Bulunduğumuz yerin manzarası çok güzeldi. C) Sağlığa zararlı her şeyden kaçınırdı. D) İhtiyar, bir çocuk gibi gülümserdi.

36 CEVAP B

37 SORU 19 Aşağıdakilerden hangisi ek-fiilin geniş zamanını almıştır? A) Eski aşçımız çok güzel yemek yapardı. B) Bahçenin içinden bir çay geçiyordu. C)Zamanın varsa bekle, beraber çıkalım. D) Yağmurlu havalarda kaldırımlar ne güzeldir.

38 CEVAP D

39 SORU 20 Aşağıdakilerin hangisinde ek fiil vardır? A) Okuyucuymuş. B) Çalışıyorum. C) Gelecekler. D) Beklesin.

40 CEVAP A

41 SORU 21 Hangi cümlenin yüklemi birleşik fiil değildir? A) Dün akşam babamı Antalya’ya yolcu ettik. B) Sinemaya gitmeye karar verdik. C) Çalışan insan, eninde sonunda başarır. D) Her geçen gün olayları bir başka değerlendiriyorum.

42 CEVAP D

43 SORU 22 Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? A) Göremezsin. B) Görmediler. C) Oturuyorsunuz. D) Başlayacakmış.

44 CEVAP D

45 SORU 23 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi sürerlik birleşik fiildir? A) Şunları bana uzatıverin. B) Otobüsün arkasından bakadursun. C) Sen de biraz konuşmayıver. D) İsterse herkes doğru ve güzel yazabilir.

46 CEVAP B

47 SORU 24 Aşağıdaki fillerin hangisi birleşik zamanlıdır? A) Kırdırtmalı B)Kırmıştı C) Kırdırıldı. D) Kırdıracaklar

48 CEVAP B

49 SORU 25 “Anlayabildik” birleşik fiilinde, aşağıdaki anlamların hangisi vardır? A) Yaklaşma B) Tezlik C) Yeterlik D) Sürerlik

50 CEVAP C

51 SORU 26 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat – fiil vardır? A) Pazara gitmek için evden ayrıldık. B) Açık havaya çıkınca üşümeye başladık. C) Bugün işe yürüyerek gidip geldim. D) Tezgahın başına geçen satıcıyla konuştuk.

52 CEVAP D

53 SORU 27 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ek fiil almış bir zamirdir? A) Yaşlı gözlerinde bir sevinç var gibiydi B) İnsan sevebildiği kadar insandır. C) Sinemaya gittik, Ayça da oradaydı. D) Onunda saçları genç yaşta ağardı.

54 CEVAP C

55 SORU 28 Aşağıdakilerden hangisinde isim – fiil yoktur? A) Kayıt için okul müdürüyle görüştüm. B) Açılışta Kaymakam Bey de katılacak. C) Her hafta çocuğunu görmeye gelir. D) Tatile gitmek için hazırlıklarını tamamladı.

56 CEVAP A

57 SORU 29 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat – fiil (ortaç) yoktur? A) Şiir okurken sesi titriyordu. B) Yola çıktığımız zaman hafif sis vardı. C) Çalışan insan, elbet karşılığını alır. D) Bu güler yüzlü genci sevdim.

58 CEVAP A

59 SORU 30 Hangisinin yüklemi birleşik zamanlı bir fiildir? A) Bahçıvan bizi büyük bir bahçeye götürdü. B) Köyde geçen çocukluk günlerimi anımsadım. C) Bahçemde bütün güller bir gecede solmuş. D) Bir sürü bahane üreterek bin dereden su getirirdi.

60 CEVAP D


"SORU 1 Kaybettiklerinize yanarak hayatı kendinize zehir edeceğinize, sizi kayba sürükleyen hatalarınızdan ders çıkarıp onları tekrarlamamaya çalışın. Yukarıdaki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları