Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ

2 Ergenlik nedir? Ergenlik dönemindeki özellikler nelerdir? Ergenlik döneminde gelişim nasıldır? Ergenlik döneminde kişisel bakım ve temizlikte nelere dikkat edilmeli? Ergenlik döneminde beslenme nasıl olmalıdır? Ergenlik döneminde duygusal gelişim özellikleri nelerdir?

3 ERGENLİK?

4 ERGENLİĞİ; İnsanın içinde fırtınaların koptuğu,sosyal, psikolojik,fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı, çocuklukla erişkinlik arasında yer alan, hızlı bir BÜYÜME, GELİŞME ve OLGUNLAŞMANIN olduğu, gelecekteki yaşantıyı belirleyen dönem olarak tanımlayabiliriz.

5 Ergenlik; her toplumda,her bireyde farklılık gösterse de genellikle erkeklerde yaşları,kızlarda yaşları arasında başlar. Başlama ve bitiş noktaları kesin çizgilerle ayrılmamıştır.Bu döneme geç veya erken giren bireyler olabileceği gibi farklı gelişim gösteren bireyler de olacaktır.

6 Ergenlik Dönemi Özellikleri
Dengeli ilkokul çocuğu gider yerine zor beğenen ve çabuk tepki gösteren bir genç gelir. İstekleri artmıştır. Derslere olan ilgi azalmıştır. Duyguları hızlı bir iniş çıkış gösterir.

7 Ergenlik Dönemi Özellikleri
*Elleri ve ayakları hızlı geliştiği için sakarlıklar gözlenir.

8 Ergenlik Dönemi Özellikleri
Evden uzaklaşır, arkadaş çevresi önem kazanır. Yetişkin olarak görülmek ister. Gizliliğe önem verir. Gelip geçici hevesleri çoğalmıştır.

9 Ergenlik Dönemi Özellikleri
*Dış görünüş onun için çok önemlidir.

10 Ergenlik Döneminde Görülen Değişiklikler
Fiziksel Gelişmeler Duygusal Gelişmeler

11 FİZİKSEL GELİŞİM

12 Kızlarda Görülen Fiziksel Değişiklikler
Boy Uzaması Kalçalarda genişleme Kilo artışı Göğüs Gelişimi Vücutta Kıllanmalar Saç Bölgesinde Ve Deride Yağlanma, Terleme

13 Erkeklerde Görülen Fiziksel Değişiklikler

14

15 Fiziksel Değişiklikler
*Boyun uzaması kişiden kişiye göre farklılık göstereceği için çocuğun yaşıtları arasında bu konuda kıyaslanması veya çocukla alay edilmesi çocuğun özgüvenini zedeleyecektir.

16 Fiziksel Değişiklikler
*Kas ve Kemiklerin Büyümesi

17 Kas ve kemiklerdeki hızlı büyüme ve gelişme bazı ağrılara ve sakarlıklara neden olacaktır. Bu gibi durumların normal ve geçici olduğunu unutmayın. Kemiklerinin gelişimi ve boyunun uzaması için beslenmelerine dikkat etmelisiniz.

18 Fiziksel Değişiklikler
*Kilodaki Artış Bu dönemde hormonlardan dolayı vücutta yağlanmalar olacaktır.O yüzden yediklerine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor.Yağlı gıdalardan uzak durmalıdırlar.Çünkü şişmanlık birçok hastalığın sebebi olabiliyor.

19 Ergenlikte Beslenme ve Diyet

20 Fiziksel Değişiklikler
Vücutta Kıllanmalar Bu dönemde vücutlarının belli bölgelerinde tüylenmeler olacaktır. Bu konuda en güvenilir bilgi kaynakları sizlersiniz çünkü akranları arasında duydukları kulaktan dolma bilgilerle yanlış adımlar atabilirler.Özellikle vücut temizliklerine önem verilmelidir.

21 Fiziksel Değişiklikler
*Saç Bölgesinde Ve Deride Yağlanma, Terleme

22 Dönemin en büyük sıkıntılarından biri de sivilce konusudur
Dönemin en büyük sıkıntılarından biri de sivilce konusudur.Öncelikle bunun geçici ve normal bir durum olduğunu kabul edilmelidir.Sivilcesi olmayan arkadaşlarıyla kendilerini kıyaslamaları doğru değildir. Bu dönemde cilt temizliğine özen gösterilmeli,sivilcelerle kesinlikle oynanmamalı, kuruması beklenmelidir.Anormal denilebilecek şekilde sivilcelenme yaşanıyorsa doktora gitmekten çekinmeyin.

23 ÂDET GÖRME Âdet görme, rahimde belli aralarla kanama olmasıdır
*ÂDET GÖRME Âdet görme, rahimde belli aralarla kanama olmasıdır. Doğurganlığın ilk belirtisi kabul edilir. İlk âdet kanaması;üreme organlarında, gelişmenin başladığının belirtisidir.Bu konularda çocuklarınıza bilgi vermekten çekinmeyin çünkü en doğru bilgiyi sizden alabilirler.Kulaktan dolma bilgilere inanmaları onları daha çok korkutacaktır.

24 HANGİ DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURULMALIDIR?

25 DOKTORA GİDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
3-5 gün süren ancak oldukça sancılı âdetlerin olması 8-10 günden fazla süren ağır kanamalar Normal âdet harici kanamaların olması Âdet başlangıcından sonraki dönemde iki günden fazla süren şiddetli karın ağrısı olması

26 Ergenlik Döneminde Ne Tür Duygusal Gelişmeler Yaşanır?

27 Ergenlerdeki Duygusal Değişiklikler…
*Duyguların Yoğunluğunda Artış

28 Duygu ve düşüncelerindeki ani değişimleri hepiniz farketmişsinizdir
Duygu ve düşüncelerindeki ani değişimleri hepiniz farketmişsinizdir.Bir günleri diğer güne uymaz, bir gün güldükleri şeye diğer gün kızarlar,bugün onlardan mutlusu yoktur,yarın karalar bağlarlar… Bunların hepsi olağan durumlardır ancak çevrelerindeki insanlarla ilişkilerinin bozulmaması için iletişiminizi koparmayın,tartıştığınızda oturup konuşun,duygularına önem verin,anlayışlı olmaya çalışın.

29 Ergenlerdeki Duygusal Değişiklikler…
*Duygularda Kararsızlık

30 Bu dönemde kararsızlıklar yaşayacaklar, bu kararsızlıklar, arkadaş seçimleriyle,lise ve meslek seçimleriyle ilgili olacaktır.Bu aşamada yeteneklerini,ilgi alanlarını bilmeleri kısacası kendilerini tanımaları çok önemlidir.Hangi uğraşlardan zevk aldıklarını belirlemeleri, sağlıklı karar vermelerini sağlayacaktır.

31 Ergenlerdeki Duygusal Değişiklikler…
*Aşık Olma

32 Çocuğunuzda böyle bir durum farkettiğinizde sakin bir şekilde konuşmayı deneyin,onlara önceliklerinin ne olması gerektiğini,bu tür davranışların nelere neden olacağını hatırlatın.Ani çıkışlar yapmayın,duygularını sizinle paylaşmasına izin verin,sıkıntılarını küçümsemeyin,çünkü yasaklar çocuğa cazip gelecektir,verdiğiniz sert tepkiler onun sizin bilginiz dışında adımlar atmasına neden olacaktır.

33 Ergenlerdeki Duygusal Değişiklikler…
*Mahcubiyet ve Çekingenlik Vücutlarındaki ani gelişmeden dolayı huzursuz oldukları zamanlar olacaktır.Kambur duruş veya bol kıyafetler giyilmesinin sebebi budur.Bu sebepten dolayı toplu ortamlara girmekten,tahtaya çıkmaktan rahatsız olanlar da vardır.

34 Bu durumdan dolayı sosyal faaliyetlere girmekten,okulda,sınıfta görevler almaktan,toplu ortamlarda konuşmaktan çekinmemelerini vurgulandığında özgüvenleri artacaktır.Bu dönemden tüm arkadaşlarının geçtiğini hatırlatın.Sosyal aktivitelerin, ergenlik dönemi sıkıntılarını,gerginliklerini azalttığını,gelişimini olumlu etkilediğini ifade edin.

35 Ergenlerdeki Duygusal Değişiklikler…
*Aşırı Hayal Kurma

36 Hayal kurmak, hayal güçlerini geliştirecek ve bu hayallere ulaşma isteği onları çalışmaya sevk edecektir.Ancak, hayal kurarken bulunulan ortamı göz önünde bulundurmak gerekir.Örneğin, ders esnasında ya da yolda yürürken hayallere dalmak uygun bir davranış olmayacaktır.Ortamlara göre,onlardan beklenen davranışların önceliğini doğru belirledikleri takdirde hayal kurmanın zararı olmayacaktır.

37 Ergenlerdeki Duygusal Değişiklikler…
*Yalnız Kalma İsteği Zaman zaman çevrelerindeki insanlardan sıyrılıp yalnız kalmak isteyebilirler,buna anlayış gösterin çünkü düşünmeye ihtiyaçları vardır.

38 Ergenlerdeki Duygusal Değişiklikler…
*Çalışmaya Karşı İsteksizlik Ders çalışmaktan sıkıldıklarında onlara zorlamayın,bir süre bedenlerini ve zihninlerini dinlendirmelerine izin verin,tekrar çalışmaya başlamadan önce onlara hedeflerini hatırlatın,o hedeflere ulaştıklarını birlikte hayal edin,amaçlarını hatırlamak onlara güç verecektir.

39 Ergenler Ne İster? *Bir Yandan Yetişkin Olup Sorumluluk Almak, Diğer Taraftan Çocuk Kalıp Çocukluğun Güvenli Ortamı İçinde Olmak İster.

40 Ergenler Ne İster? *Ailesi Tarafından Anlaşılmak İster

41 Ergenler Ne İster? *Sevgi ve İlgi İster Hatalı davranışlarından dolayı onları kesinlikle sevginizden mahrum bırakmayın.Unutmayın, sizden göremedikleri ilgi ve sevgiyi dışarıda aramaları onlara zarar verecektir.

42 Ergenler Ne İster? *Ailesinin Her Zaman Yanında Olmasını İster Hata da yapsalar,onları koşulsuz sevdiğinizi,sorunları çözmelerinde yanlarında olduğunuzu bilsinler

43 Tüm Bu İstekler…….. Yaşanan Tüm Bu Çelişkiler, Gencin Bağımsız Kişilik Geliştirilmesine Yardımcı Olan, Normal Gelişmelerdir.

44 duygularıyla, zekalarıyla, hoşlandıkları şeylerle ,
“Bedensel özellikleriyle, duygularıyla, zekalarıyla, hoşlandıkları şeylerle , Yapabildikleri ve yapamadıklarıyla….. ‘’onlar biriciktir, tektir, özeldir”

45 TEŞEKKÜRLER…….


"ERGENLİK DÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları