Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASI YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASISunumcu: Ömer Günaydın Ömer Günaydın PRESERVATION OF LOCAL CULTURES PRESERVATION OF LOCAL CULTURES.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASI YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASISunumcu: Ömer Günaydın Ömer Günaydın PRESERVATION OF LOCAL CULTURES PRESERVATION OF LOCAL CULTURES."— Sunum transkripti:

1 YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASI YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASISunumcu: Ömer Günaydın Ömer Günaydın PRESERVATION OF LOCAL CULTURES PRESERVATION OF LOCAL CULTURES Presented by Presented by Ömer Günaydın Ömer Günaydın

2

3 Yeryüzünde yaşayan toplulukların oluşturdukları kültürlerin korunması ve yaşatılması gereklidir. Yeryüzünde yaşayan toplulukların oluşturdukları kültürlerin korunması ve yaşatılması gereklidir. Nasıl bölgeler,iklimler,yer şekilleri farklı ise bu coğrafyaların oluşturduğu kültürler de farklıdır.Dünya üzerindeki bu coğrafi özelliklerin aynılaştırılmasının mümkün olmadığı gibi kültürler de aynılaştırılamaz. It is necesary to preserve and keep alive the cultures of societies who live on earth. The cultures which geographies have created are different just as districts, climates and earth forms are. The cultures cannot be assimilated wherein these geographical features on earth are impossible to make same. It is necesary to preserve and keep alive the cultures of societies who live on earth. The cultures which geographies have created are different just as districts, climates and earth forms are. The cultures cannot be assimilated wherein these geographical features on earth are impossible to make same.

4 Ben coğrafya öğretmeniyim ve bu coğrafi farklılıkların ne büyük zenginlik olduğunu öğrencilerimize anlatıyorum.Bizim inancımıza göre de Allah insanları kavim kavim yaratmış ki tanışsınlar bilişsinler diye. Farklılıklarımız zenginliğimizdir, mozaik gibi.Her renk önemli her desen anlamlıdır. Ben coğrafya öğretmeniyim ve bu coğrafi farklılıkların ne büyük zenginlik olduğunu öğrencilerimize anlatıyorum.Bizim inancımıza göre de Allah insanları kavim kavim yaratmış ki tanışsınlar bilişsinler diye. Farklılıklarımız zenginliğimizdir, mozaik gibi.Her renk önemli her desen anlamlıdır. I’m a geography teacher and I’m teaching how important wealthiness these geographical differences are. In our blief Allah (God) created human beings as tribes in order that they get acquainted and know each other. Our divercities are our richness like mozaics. Every colour is important, every pattern is meaningful. I’m a geography teacher and I’m teaching how important wealthiness these geographical differences are. In our blief Allah (God) created human beings as tribes in order that they get acquainted and know each other. Our divercities are our richness like mozaics. Every colour is important, every pattern is meaningful.

5 Bu kültürlerin birbirini etkilemeyeceği anlamına gelmez.Bilim,kültür,sanat,m üzik insanlığın ortak değerleridir.Bir kültürde olan bir güzelliği başka bir kültür kendi renkleri ve kendi sesleri ile yeniden yorumlayabilir.Bir kültürün başka bir kültürü yok sayması veya kendine benzetmeye çalışması asimilasyondur.Bu olmamalı ancak kültürlerin birbirine olumlu katkıda bulunmaları gerekli ve faydalıdır. Bu kültürlerin birbirini etkilemeyeceği anlamına gelmez.Bilim,kültür,sanat,m üzik insanlığın ortak değerleridir.Bir kültürde olan bir güzelliği başka bir kültür kendi renkleri ve kendi sesleri ile yeniden yorumlayabilir.Bir kültürün başka bir kültürü yok sayması veya kendine benzetmeye çalışması asimilasyondur.Bu olmamalı ancak kültürlerin birbirine olumlu katkıda bulunmaları gerekli ve faydalıdır. It doesn’t mean the cultures don’t affect each other. Science, culture, art, music are human beings’ common values. The beauty in a culture can be interpreted by an another culture with its own colours and voices. That a culture ignores another or tries to make similar to itself is assimilation. It cannot be allowed. However it is necessary and useful for cultures to contribute each other in a positive way. It doesn’t mean the cultures don’t affect each other. Science, culture, art, music are human beings’ common values. The beauty in a culture can be interpreted by an another culture with its own colours and voices. That a culture ignores another or tries to make similar to itself is assimilation. It cannot be allowed. However it is necessary and useful for cultures to contribute each other in a positive way.

6 Yeryüzünde kurak bölgelerde Toprak erozyonu tehlikesi vardır.Bu coğrafi olay yeryüzünü kuraklaştırır,fakirleştirir birçok olumsuz sonuçlar doğurur.Erozyonu önlemek için en iyi önlem bölgeyi ağaçlandırmak,bitki örtüsü ile donatmaktır.Bu küçük küçük bitkilerin kökleri birbiri ile kenetlenerek çok büyük toprak parçalarını tutar,erozyonu önler.Yerel kültürlerin korunması da kültür erozyonunu önler. Yeryüzünde kurak bölgelerde Toprak erozyonu tehlikesi vardır.Bu coğrafi olay yeryüzünü kuraklaştırır,fakirleştirir birçok olumsuz sonuçlar doğurur.Erozyonu önlemek için en iyi önlem bölgeyi ağaçlandırmak,bitki örtüsü ile donatmaktır.Bu küçük küçük bitkilerin kökleri birbiri ile kenetlenerek çok büyük toprak parçalarını tutar,erozyonu önler.Yerel kültürlerin korunması da kültür erozyonunu önler. Arid areas on earth have soil erosion risks. This geographical event causes drought, gets poor. And it generates negative results. The best measure to stop erosion is afforesting area and equipping it with vegetation. These tiny plant roots clasp each other, hold soil and prevent from erosion. The preservation of the local cultures prevents from cultural erosion. Arid areas on earth have soil erosion risks. This geographical event causes drought, gets poor. And it generates negative results. The best measure to stop erosion is afforesting area and equipping it with vegetation. These tiny plant roots clasp each other, hold soil and prevent from erosion. The preservation of the local cultures prevents from cultural erosion.

7

8 Kültürlerin kaybolması kültür erozyonu,kültür asimilasyonudur. Bu çalışmalarımız bitkilerin kökleri gibi birleşerek yeryüzünün kültürel erozyonunu önleyeceğine inanıyorum. Kültürlerin kaybolması kültür erozyonu,kültür asimilasyonudur. Bu çalışmalarımız bitkilerin kökleri gibi birleşerek yeryüzünün kültürel erozyonunu önleyeceğine inanıyorum. The disappearance of cultures is a cultural assimilation. I believe that these studies of ours will prevent cultural erosion on the earth by clasping each other just as plant roots do. The disappearance of cultures is a cultural assimilation. I believe that these studies of ours will prevent cultural erosion on the earth by clasping each other just as plant roots do.

9

10 İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Kültürleri yaşat ki Dünya yaşasın. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Kültürleri yaşat ki Dünya yaşasın. Saygılar sunuyorum! Saygılar sunuyorum! Keep human beings alive so that the state lives. Keep the cultures alive so that the earth lives. Keep human beings alive so that the state lives. Keep the cultures alive so that the earth lives. With all repect! With all repect!


"YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASI YEREL KÜLTÜRLERİN KORUNMASISunumcu: Ömer Günaydın Ömer Günaydın PRESERVATION OF LOCAL CULTURES PRESERVATION OF LOCAL CULTURES." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları