Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYDİ BABALAR OKULA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYDİ BABALAR OKULA."— Sunum transkripti:

1 HAYDİ BABALAR OKULA

2 NEDEN HAYDİ BABALAR OKULA PROJESİ
Çocuk gelişiminde babaların da en az anneler kadar etkili olduğu, babalarıyla iyi vakit geçiren çocukların gerek okul, gerek hayat başarısının daha yüksek olduğu bilimsel bir gerçektir.

3 Bir çocuğun gelişimini etkileyen birçok faktör vardır
Bir çocuğun gelişimini etkileyen birçok faktör vardır. Çocuğun gelişimini etkileyen faktörlere baktığımızda öncelikle çocuğun doğuştan sahip olduğu özellikleri onun gelişiminde önemlidir. Örneğin farklı çocuklara belki de aynı ailedeki iki kardeşe tıpatıp aynı tepkileri versek de , bu tepkiden bir çocuk farklı, diğeri farklı etkilenecektir çünkü doğuştan sahip oldukları özellikleri farklıdır. Doğuştan sahip olunan özelliklerin yanı sıra çocuğun gelişiminde birinci derecede etkili olan en yakın çevresidir.

4 Yakın çevreyi aile , anne, baba, kardeş olarak niteleyebiliriz
Yakın çevreyi aile , anne, baba, kardeş olarak niteleyebiliriz. Bunun yanı sıra çocuğun gittiği okul ve öğretmeni de çocuğun gelişimini doğrudan etkiler. Hatta babanın çalıştığı iş, ülkedeki sosyal güvenlik sistemi , kanunlar , toplumda o dönem için geçerli olan değerler çocuğun gelişiminde etkilidir. Bu etkilerin bazıları çocuğu doğrudan , bazıları da çocuğun doğrudan etkilendiği ev ve okul gibi çevreleri etkileyerek çocuğun gelişiminde önemli olurlar .

5 Çocuğun gelişimi bunlardan etkileniyor
Çocuğun gelişimi bunlardan etkileniyor. Fakat bu etkilerin arasında en önemlisi çocuğun gelişiminde yakın çevresinin gelişimindeki yeridir. Çocuğun en yakın çevresi yani anne babası çocuğun gelişimine birinci derecede ve en fazla etki eden kişilerdir.Yani anne baba ile çocuğun kurduğu ilişki , anne babanın tutumu , disiplin yöntemleri , çocuğun gelişimini destekleyen davranışlarda bulunması veya bulunmaması çocuğun gelişimini birinci derecede etkiler. Bu nedenle sizler çocuklarınızın gelişiminde çok ama etkilisiniz.

6 Çocuğunuzun gelişiminin konuşulduğu böyle bir programa katılmak size ve çocuğunuza bir fayda sağlar mı ? ( Cevapları al )

7 Diyelim ki aynı kökten büyüyen iki çiçek var
Diyelim ki aynı kökten büyüyen iki çiçek var . Çiçeklerin aynı kökten olması tohumdan aynı özelliklere sahip olduklarını gösteriyor. Aynı kökten büyüyen bu iki çiçekten birinin suyuna , gübresine ışığına , temizliğine dikkat edip , yerinde ve zamanında bakımını yapalım diğer çiçeği de ara sıra sulayalım , aklımıza geldiğinde bakım yapalım. Her iki çiçekte aynı kökten olmasına rağmen , birinci çiçek diğerine oranla çok daha iyi ve sağlıklı büyüyecektir. Güçlü ve sağlıklı büyüyen çiçek , güneş ışınlarını ve toprağındaki besinleri daha iyi kullanabilecektir.

8 Bunun yanı sıra sağlıklı büyüyen çiçeğe de daha fazla insan ilgi gösterecek onu bahçelerine bir daha dikmeyi ya da evlerini süslemesi için satın almayı daha çok deneyeceklerdir. Eğer bu iki çiçeği çocuklara benzetirsek biz de anne baba olarak çocuklarımızın sağlıklı büyümesine yardımcı olabilir onları doğuştan sahip oldukları özelliklerinin üst seviyesine çıkartabiliriz.

9 Hayatınızda babanızın size kazandırdığı en öneli şey neydi ( Cevapları al)
Babalarımızın bizlere kazandırdığı birçok özelliği hala kullanıyoruz. Bunlar çocukluğumuzdan itibaren hayatımızı kolaylaştıran , gelişimimize katkıda bulunan bize rehber olan özellikler. Bu özelliklerin hayatımızın bir çok alanında işimize çok yaradığını biliyoruz. Babalarımız olmasaydı bunları kazanamazdık.

10 Aslında bizim çocuklarımız için de aynı şey geçerli
Aslında bizim çocuklarımız için de aynı şey geçerli. Çocuklarımız da bizimle, bizim babalarımızla yaşadıklarımızı yaşıyor. Bazı davranışlarımızdan çok hoşlanıyor, bazı davranışlarımızdan hoşlanmıyorlar. Sonuç olarak bizler onların hayatında çok ama çok önemli birer rehberiz.

11 Babaları tarafından önemsenmek çocukların gelişimlerine önemli katkılar sunuyor . Çocuğun cinsel kimliğini bulmada , sosyal gelişiminde , zihinsel gelişiminde sorun çözme ve dil becerisini geliştirmede ve kendine güveninde babasından aldığı destek büyük bir rol oynar. Baba olarak çocuğun gelişiminde ve eğitiminde birçok yönden destek sunabilirsiniz.

12 Dikkat ederseniz babalarımızla hatırladıklarımız veya babamızın bize kazandırdıkları ile ilgili söylediklerimiz dürüst olmak, başkalarına saygılı olmak, hakkını korumak gibi manevi özellikleri içeriyor. Siz de yılar sonra çocuğunuz büyüyüp sizin yaşınıza geldiğinde kazandırdığınız bu özelliklerle bu anılarla hatırlanacaksınız. Olumlu anıları çoğaltmak , olumsuzları azaltmak ve daha çok olumlu tutum ve davranış kazandırmak bizim elimizde.

13 PEKİ BUNU NASIL YAPABİLİRİZ?
Anne-baba tutumları hakkında bilgi sahibi olarak bunu gerçekleştirebiliriz. Anne-babanın tutumları, çocuğun kişiliğinin oluşumunda ve karakterinin formasyonunda büyük önem taşır.

14 BASKICI TUTUM

15 BASKICI TUTUM ANNE-BABA ÇOCUK

16 Çocuğumuz istemediğimiz bir davranışı yaptığında biz ona bağırarak, kızarak, rüşvet vererek veya ceza vererek istediğimiz davranışı değiştirmeye çalışırız. Biz bu tutuma baskıcı tutum diyoruz. İstediğimiz davranışın yapılması için güç kullanıyoruz.

17 BASKICI TUTUMU KULLANIRKEN HANGİ GÜÇLERİMİZİ KULLANIYORUZ?

18 BASKICI TUTUMUN KULLANIMI
Baskıcı tutumun yoğun olarak kullanıldığı bir aileyi düşünün. Anne-baba çocuğun davranışları için bağırıyor,dövüyor, ceza veriyor. Böyle bir ortamda anne-baba neler yaşar, Çocuk neler yaşar ve nasıl bir çocuk yetişir?

19 BASKICI TUTUMLA YETİŞEN ÇOCUK
Dayak ve ceza istenmeyen davranışı bir an için durdursa da çocuğun olumlu özellikler geliştirmesini sağlamaz. Çocukla olan ilişki bozulur, anne-baba ve çocuk mutsuz olur. Çocuk içten içe anne-babaya düşmanlık besler Çocuk yalancı olur. Çünkü cezadan ve dayaktan kurtulmak için yalan söyler. Güvensiz , korkak ve pısırık olur. Bu çocuklar bazen de saldırgan olur. Alt ıslatma, tırnak yeme, parmak emme gibi bazı davranış bozuklukları görülebilir. Yanlış davranışı yalnızken tekrarlayabilir. Sürekli stresli olduğu için hata yapma olasılığı artar Hata yapan kişileri affetmezler, hoşgörülü olamazlar Sürekli ceza aldıkları için yapacakları olumlu şeyleri de hata yapma korkusu ile yapmazlar

20 TAVİZKAR TUTUM

21 TAVİZKAR TUTUM ANNE-BABA ÇOCUK

22 TAVİZKAR TUTUM KULLANILAN BİR AİLE DÜŞÜNELİM
Bu ailede kurallar yok , çocuk her istediğini yapmaya çalışıyor. Böyle bir ortamda yetişen çocuk hangi özelliklere sahip olur?

23 TAVİZKAR TUTUMLA YETİŞEN ÇOCUKLAR
1.Anne-babalarını denetim altına alıp, onları tehdit ederler.Dedikleri olmayınca da tehditlerini uygularlar. 2.Eleştiriye açık olmadıkları için kendilerini geliştiremezler. 3.Sadece kendi isteklerini dikkate alırlar 4.Bencil, sorumsuz, şımarık, sabırsız ve antisosyal olabilirler, 5. Onlar için hayat istemek ve almaktır. 6.Çevresinde uyulması gereken kurallar olduğunu öğrenemezler 7.Okuldaki kurallarla karşılaşınca, okula ve arkadaş çevresine uymakta zorluk çekerler. Okul başarıları düşük olabilir. 8.Her istediklerini elde ettikleri için bir süre sonra doyumsuzluk yaşamaya başlarlar.Bu doyumsuzlukları ileride zararlı alışkanlıklar edinmelerine neden olur.

24 Bu Çocuklara Sahip Anne-Babalar
Hep kaybettikleri için çocuğa karşı genellikle kızgın ve sinirli olurlar. Anne-babalar bu tutumla yetiştirdikleri çocuklara tahammül edemezler. Çocukların okula, sokağa ya da uzak bir yere gitmesini isterler. Tüm zamanlarını onlar için bir şeyler yaparak geçirirler ve kendilerine zaman ayıramazlar.

25 Evde tavizkar tutumla yetişen çocuk çevresi ve arkadaşları ile nasıl ilişkiler geliştirir?

26 Arkadaşlarıyla ve çevresindeki insanlarla sağlıklı ilişkiler geliştiremeyecektir.
Paylaşma, yardımlaşma, işbirliği gibi becerileri kazanamayacak

27 BASKICI ve TAVİZKAR TUTUM KULLANAN ANNE-BABALAR
Anne-babanın tutum farkı Çocuğun yaşına göre tutumun değişmesi Çocukla baş edemedikçe tutumun değişmesi Bazı anne-babalar bu iki tutum arasında gidip gelir

28 ANNE –BABA OLARAK ÇOCUK YETİŞTİRİRKEN EN BÜYÜK AMACIMIZ NE?

29 Çocuğun kendi başına düşünerek, onu kontrol eden biri olmadan da duruma uygun davranışı gösterebilme becerisini kazanmasıdır.

30 DEMOKRATİK TUTUM

31 DEMOKRATİK TUTUM ANNE-BABA ÇOCUK

32 DEMOKRATİK TUTUMU UYGULAMAK İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKİR?

33 DEMOKRATİK TUTUM İÇİN 1.Öncelikle çocuğu birey olarak kabul etmeli, ona verdiğimiz sözleri tutmalıyız. 2.Biz çocuğun dünyasını anlamaya çalışmalıyız. 3.Onun da hakları, düşünceleri, istekleri olduğunu farketmeliyiz. 4.Çocuğun bizimle rahatça konuşmasına fırsat vermeliyiz. 5.İstediklerimizi ve istemediklerimizi çocuğa net bir şekilde açıklamalıyız. 6.Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun sorumluluklar vermeliyiz. 7.Çocuğun yaşadığı sorunlarda birlikte çözüm bulmalıyız.

34 ANNE-BABA ANNE-BABA ANNE-BABA ÇOCUK ÇOCUK ÇOCUK

35 İYİ BİR ETKİN DİNLEME İÇİN
Yapmamız gereken şeylerin en önemlilerinden biri onu etkin bir şekilde dinlemek Etkin dinleme / canlandırma yapılacak Canlandırma sonrası paylaşım İlk dinlemede ne hissettiniz? İlk dinlemede neler yaptım? İkinci dinlemede neler hissettiniz? İki dinleme arasındaki fark neydi? İkinci dinlemede neler yaptım? Etkin dinleme özet yapılacak onu dinlediğimizi göstermek bile çocuğumuza yardımcı olmamızı sağlayabilir.

36 Çocuğun ne dediğini can kulağı ile dinlemeliyiz
O anda bir işle uğraşıyorsak onu bırakıp çocuğa yönelmeliyiz O anda dinleyemeyecek durumdaysak, onu ne zaman dinleyeceğimizi söylemeli ve söylediğimiz zaman gerçek anlamda dinlemeliyiz. Dinleme sırasında çocukla aynı hizaya gelip, çocuğun yüzüne bakmalıyız. Göz teması kurmalıyız. Başımızı sallayarak , evet, anlıyorum, hımm gibi kelimelerle çocuğu dinlediğimizi belirtmeliyiz. Sadece bunları yapmak beden dilimizle ve hareketlerimizle çocuğumuza onu dinlediğimizi göstermek bile çocuğumuza yardımcı olmamızı sağlayabilir.

37 PROJE PAYDAŞLARI İl Milli Eğitim Müdürü Atilla GÜLSAR
Proje Yürütme Birimi Ahmet Yılmaz ÖZEN Proje Yürütme Birimi Şuheda KARA Rehber Öğretmen Ersin VARDANİLLİ Rehber Öğretmen Cemal ÇİÇEK Rehber Öğretmen Osman KARAKÖSE Rehber Öğretmen Erhan SÜREN

38 KAYNAK OLARAK BABA DESTEK PROGRAMI (BADEP) EL KİTABI’NDAN YARARLANILMIŞTIR.

39 İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PROJE YÜRÜTME BİRİMİ (PYB) TEŞEKKÜR EDER…


"HAYDİ BABALAR OKULA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları