Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

‘Değerler eğitimi’ Hülya SUFRACI REHBERLİK SERVİSİ 2015

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "‘Değerler eğitimi’ Hülya SUFRACI REHBERLİK SERVİSİ 2015"— Sunum transkripti:

1 ‘Değerler eğitimi’ Hülya SUFRACI REHBERLİK SERVİSİ 2015
Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi

2

3 DOĞRULUK DÜRÜSTLÜK DOSTLUK

4 Doğruluk Nedir? Doğruluk, her şeyde ve her yerde doğru olma halidir. Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olmasıdır.

5 Doğruluk; düşüncede, sözde, niyette, iradede, azimde
ve davranışlarda tutarlılıktır

6 Hayatı başından sonuna kadar, kendi içimizde ve başkalarıyla ilişkilerimizde eğip bükmeden, yalan veya yanlışa sapmadan, gerçeğe uygun olarak dosdoğru yaşamaktır

7 ODUNCU HİKAYESİ

8 BİR DOĞRULUK HİKAYESİ Bir babanın 6ve 7 yaşlarında iki çocuğu varmış
BİR DOĞRULUK HİKAYESİ Bir babanın 6ve 7 yaşlarında iki çocuğu varmış.Baba çocuklarını bir gün hayvanat bahçesine götürmüş.Girişte 6 yaşından büyükler için ücret alınır diye yazıyormuş.Baba içeri girerken biri 7 yaşında diyerek ücret ödemiş.Gişe memuru siz 7 yaşında olduğunu söylemeseniz ben anlamazdım ve iki çocuğu da ücretsiz içeri alırdım demiş.Neden 7 yaşında olduğunu söyledin? Paran mı çok? Diye sorunca baba:Belki sen bilmiyorsun ama çocuklarım biliyor.diye cevap vermiş.

9 Dürüstlük nedir?

10 Dürüstlük Nedir? “Dürüst olmak; insanın söz ve davranışlarıyla, niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır.

11 Dürüstlük insan onurunun ve sağlıklı toplum yapısının vazgeçilmez şartlarından birisidir ve insanın kendisine verdiği sözü tutmasıdır. Dürüst insan verdiği sözün arkasında durur, haksızlık yapmaz, yalan söylemez.

12 Doğruluk her şeyde ve her yerde doğru olma halidir.

13 Dürüst olmak, gerçekleri kabul etmektir
Dürüst olmak, gerçekleri kabul etmektir. Dürüst olmak, her şey ve herkes için aynı ilkeleri geçerli kılmaktır. Dürüst olmak, her zaman ve her koşulda doğru bildiğinin yanında olmaktır. Bunlardan ötürü de dürüst olmak çok zor bir şeydir.

14 Kadı Ebu Yusuf İmam-ı Azâm’ ın talebesi Ebû Yusûf’ u kadılığa getirmişti. Adamın biri bir gün bir soru sordu. O da dürüstçe “bilmiyorum” deyince: -Nasıl olur da bilmezsiniz. Bir de devlet hazinesinden maaş alıyorsunuz, deyince Ebû Yusûf: -Bize bildiğimiz şeyler için para veriyorsunuz. Eğer bilmediklerimiz için ücret alsaydık devletin hazinesi yetmezdi, karşılığını vermiş.

15 Doğruluk ve dürüstlük, aslında her ikisi de anlam bakımından birbirine yakın kelimelerdir.

16 Sizce dürüst olmayı anlatan davranışlar nelerdir?

17 İnsanları kandırmamak , yalan söylememek
Yapılan hataları çoğu zaman kabul etmek Hatalarımızı başka birinin üzerine yüklememek Verilen emaneti korumak ve ödünç aldığımız eşyayı sahibine vermek Bize verilen sırları başkalarına söylememek

18 Kayıp eşya bulduğumuz zaman, eşyayı sahibine ulaştırmak
Arkadaşlarımızla alay etmemek. Yalan söyleyenleri uyarmak. Başkalarının eşyalarını izinsiz kullanmamak  Ailemizden bir şey gizlememek.

19 Dürüst olmayanlar hatalarını başkalarından saklarlar, oysa dürüst olanlar hatalarını kabul edip ortaya koyarlar.

20 Dürüst olmak, su gibi temiz ve berrak olmaktır.

21 Başkaları tarafından güven uyandırmak ve başkaları tarafından kabul görmek için dürüstlüğün önemli
olduğunu bilmeliyiz.

22 Aşırı tepkili olmak, sinirlenmek ve kırıcı olmaktan kaçınmalıyız.
Tüm bu davranışlar sizin dürüst olmanızı engelleyebilir.

23 Karşılaşılan durum her ne olursa olsun, tatlıya bağlayabilecek yöntemler bulabileceğinizi
çevrenizdekilerle paylaşın. Böylece sorunların üzerini örterek büyümesine neden olmazsınız.

24 Arkadaşınız doğru söylediği için onu etkili bir şekilde dinleyip, yapıcı bir şekilde sorunu çözmeye çalışmalıyız. Arkadaşımız hata yaptığında ve doğruyu söylediğinde “Bir de utanmadan ben yaptım diyorsun” gibi ifadeler kullanmaktan kaçınmalıyız.

25 Kendi yaşamınızdaki iletişim ve ilişkilerinizde doğru ve dürüst davranışlarınızla çevremize iyi bir model olmalıyız.

26 En yakın dostumuz dürüst olmadığında başkalarına karşı onu korumaya çalışmamalıyız.!!!

27 Dürüstlük, karşınızdakine güven duygusu vermektir.

28 Çevrenizdeki dostlarınızdan biri bir konuda hata yaptıysa ömür boyu o hatayı yüzüne vurmamalıyız Onu “yalancı” vb. vasıflarla damgalamaktan kaçınmalıyız.

29 Arkadaş ve dostlarımızın duygularını ifade etmesine izin vermeliyiz.

30 Arkadaşınız gerçeği anlatmak istediğinde ona fırsat tanıyın
Arkadaşınız gerçeği anlatmak istediğinde ona fırsat tanıyın. “Sus konuşma, seni dinlemek istemiyorum.” gibi ifadeler, onun yaşadıklarının ve gerçeği söyleme isteğinin bir anlamı olmadığı mesajını verir.

31 Dürüstlük, yalan söylememektir.

32 Çevrenizdekilere dürüst olmamak aslında en çok kendini aldatmak anlamına gelir

33 Çevrenizdeki dost ve arkadaşlarınıza gerekli ilgi ve sevgiyi gösterin
Çevrenizdeki dost ve arkadaşlarınıza gerekli ilgi ve sevgiyi gösterin. Onları iyi davranışlarından dolayı takdir edin.

34 Cesur olamadan dürüst olamazsın.
Dürüst olmak en başta cesur olmayı gerektirir. Cesur olamadan dürüst olamazsın. Yalnız kalmayı göze alamazsan dürüst olamazsın. Çıkarlarından yoksun kalmayı göze alamazsan dürüst olamazsın. Dürüst olmak, bedeli çok ağır bir erdemdir. Ama zaten bütün bunlardan ötürü de çok değerlidir.

35 Dürüstlük bir hazineye benzer, ortaya çıktığında taraftarları çoğalır; yalan ise gizli ateşe benzer, yanmaya başlayınca kötülükler ortaya çıkar. Dürüst insan kendine hakim olabilmek için sürekli kendi kendisiyle mücadele halindedir

36 Dostluk Dostluk:Huyları ve düşünceleri birbirine yakın olan kimselerin kurduğu arkadaşlık.  Uzun yolları meşakkatleri göze aldırabilen yakınlık. Uzaklıkları yakın eden bağ Dost; çok sevilen güvenilen iyiliği istenen kimse. Arkadaş, yar ahbap, gönüldeş, sırdaş. Kendisine yakınlık ve arkadaşlık duyulan kimse. 

37 İyi arkadaş seçimi yapmak •Öz saygınızı geliştirin
İyi arkadaş seçimi yapmak •Öz saygınızı geliştirin. Kendisine güvenen çocuklar güvenilir arkadaşlar edinirler. •Arkadaşlar arasındaki sorunları abartmamak. •Farklılıklara saygılı olmak. •Arkadaşlarını küçük görmemek. •Arkadaşlarının iyi davranışlarını övmek, kötü davranışlarından vazgeçirmeye çalışmak •Arkadaşların özel günlerini hatırlamak. •Arkadaşların duygu ve düşüncelerini dinlemek. •Arkadaşların karar ve eylemlerine yapıcı eleştiriler getirin. •Arkadaşlarını eve davet etmek. •Arkadaşların ailesi ve arkadaşı arasında seçim yapmasını istemeyin.

38

39 AYIDAN DOST OLMAZ Yiğidin biri ayıyı ejderhanın elinden kurtarınca ayı ona bağlandı. Hastalanınca da başında beklemeye başladı. Oradan geçen birisi başında ayının beklediği yiğidi görünce; Ayıya güven olur mu? Dedi. “ Haydi, bırak bu ayıyı peşimden gel ”. Bunun üzerine çileden çıkan yiğide; Galiba” dedi. ;Bu adam bu ayı ile dostluğumu bozmak için iddiaya tutuştu. Yahut katilin biri. Kanıma kastetmeğe geldi ” Adam sözünün dinlenmediğini görünce gitti. Ayı yiğidin yüzüne konan bir sineği kovalamaya çalışıyordu. Ama sinek gitmiyordu. En sonunda bir taş alıp sineğe yapıştırdı. Ne var ki sinek yiğidin alnına konmuştu! Yiğidin suratı dağıldı. Dostlarınızı kendi cinsinizden ve akıllı olanından seçin ki suratınıza bir taş inmesin.


"‘Değerler eğitimi’ Hülya SUFRACI REHBERLİK SERVİSİ 2015" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları