Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR 1 HAZIRLAYAN: HAVVA ÜNAL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR 1 HAZIRLAYAN: HAVVA ÜNAL"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR 1 HAZIRLAYAN: HAVVA ÜNAL
BÖLÜMÜ:TÜRKCE ÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF(2.ÖĞRETİM) NUMARASI: KONU:KOŞUL VE KARŞILAŞTIRMA CÜMLELERİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ:YRD.DOÇ.DR. NURAY GEDİK

2 CÜMLEDE ANLAM Bir duygu,düşünce yada isteği anlatan ve bir yargı taşıyan sözcüklere veya sözcük topluluklarına cümle denir. Cümlenin anlamını kavramak, çok boyutlu ve zihinsel bir etkinliktir.

3 KOŞUL CÜMLESİ Bir yargının gerçekleşmesinin, bir koşula bağlı olduğu cümlelerdir ‘-se’ dilek /koşul kipiyle, ‘ise’ ek eylemiyle, ‘ama,fakat,yalnız,ancak,lakin’bağlaçlarıyla, ‘-erek,-meden,-dıkça,-ince’zarf-fiilleriyle, ‘-mek üzere’ ilgeciyle kurulur.

4 1.1. 2 ÖRNEK CÜMLELER: Hızlı koşsa yetişir.
Beni dinlerse başarılı olacak. Giderim ama yol paramı verirsen. Kendimizi eleştirerek doğruyu bulabiliriz. Sabah olmayınca huzur bulamam. Uyarı: Koşul cümlelerinde yargıların hiçbiri gerçekleşmez.

5 1.2KARŞILAŞTIRMA CÜMLELERİ
Kişi veya nesnelerin benzer veya ayrı yanlarını incelemek için kıyaslama, mukayese etmedir. 1.2.1ÖRNEK CÜMLELER: Bu şehir medeniyetler beşiği olmasına rağmen birçok şehirden düzensizdir. Çocuklardan büyüğüyle daha çok ilgilendiniz. Öykülerini de okudu ama bunları şiirleri ve oyunları kadar beğenmedi.

6

7 CÜMLEDE ANLAM Cümlede anlam denince ;koşul ve karşılaştırma cümleleri, doğrudan ve dolaylı anlatım,öznel ve nesnel cümleler vs. akla gelir.Biz burada sizlere koşul ve karşılaştırma cümlelerini örneklerle açıklamaya çalıştık. Cümlede ‘se-sa’ ekleriyle koşul bildirilir,bir işin isteğin gerçekleştirilmesi için şart öne sürülür Karşılaştırma cümlelerinde de verilen iki yargı birbiriyle kıyaslanır karsılaştırılır

8 ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANESİ BİLGİ YAYINLARI 2011
Kaynakça hikayelerimvar.com teacherfiles.com ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANESİ BİLGİ YAYINLARI 2011

9 TEŞEKKÜRLER…


"BİLGİSAYAR 1 HAZIRLAYAN: HAVVA ÜNAL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları