Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Osmanlı Padişahları SULTAN SELİM 2.MURAT KANUNİ YILDIRIM BEYAZIT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Osmanlı Padişahları SULTAN SELİM 2.MURAT KANUNİ YILDIRIM BEYAZIT"— Sunum transkripti:

1 Osmanlı Padişahları SULTAN SELİM 2.MURAT KANUNİ YILDIRIM BEYAZIT
Osman gazi 1. ahmet ÇIKIŞ YAPAN

2 SULTAN SELİM İslâm halîfelerinin yetmişdördüncüsü ve Osmanlı pâdişâhlarının dokuzuncusu. İkinci Bâyezîd Hân’ın oğlu, Sultan Süleymân Hân’ın babasıdır. Hilâfeti, Osmanlı pâdişâhlarına bağlayan Selim Hân’dır. 875 (m. 1470)’de Amasya’da doğdu. 920 (m. 1514)’de Çaldıran’da İran şahı İsmâil-i Safevî’yi mağlub ederek, bozuk inanışlarının yayılmasını önledi. Böylece İslâmiyete büyük hizmet etti Yavuz Sultan Selim ömrünün son günlerinde Edirne'ye gider. Buraya gitmeden önce sırtında çıkan 'şirpençe' isimli bir çıbandan rahatsızdır. Bu çıbanı hamamda sıktırıp, ovdurtması ve ardından Edirne'ye at sırtında gitmeye çalışması, hastalığını iyice artırır. Padişahın hastalığının artması nedeniyle Çorlu yakınlarında babasıyla savaştığı yerde durulmuş ve burada 40 gün kalınmıştı. Yavuz'un hastalığı günden güne ağırlaşmış ve 21 Eylül 1520'yi 22 Eylül'e bağlayan gece vefat etmiştir.

3 KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
kanuni sultan süleyman hayatının özeti Osmanlı en büyük hükümdarlarından Kanuni sultan süleymanın hayatı kanuni sultan süleyman kimdir sorunun yanıtı… Kanûnî Sultan Süleyman 27 Nisan 1495 Pazartesi günü Trabzon’da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun’dur. Hafsa Hatun Osmanlı ya da Çerkezdir. Kanûnî Sultan Süleyman yuvarlak yüzlü, ela gözlü, geniş alınlı, uzun boylu ve seyrek sakallıydı. kanuni nasıl öldü, kanuni ne zaman öldü, kanuni sultan süleyman hangi savaşta öldü, kanuni sultan süleyman nerede öldü, sultan süleyman nasıl öldü, kanuni sultan süleyman nasıl öldü, kanuni hangi savaşta öldü, sultan süleyman hangi savaşta öldü, kanuni hangi seferde öldü, kanuni sultan süleyman hangi seferde öldü, kanuni nerede öldü, kanuni sultan süleyman, kanuni ne zaman oldu, sultan süleyman ne zaman öldü, sultan suleyman hangi savasta olmustur

4 YILDIRIM BEYAZIT Sultan Murad-ı Hüdavendigar'ın oğlu olup, 1360 yılında Gülçiçek Hatun'dan doğdu. Küçük yaştan itibaren zamanın seçkin alimlerinden ilim öğrendi. Değerli kumandanlardan askerlik, sevk ve idare derslerini gördü yılında devlet idaresinde yetişmesi için Kütahya'ya vali tayin edildi. 1389'da haçlı ordusu ile yapılan Birinci Kosova savaşına katılarak büyük kahramanlık gösterdi. Babası Sultan Murat, bu savaş sonunda bir Sırplı tarafından şehit edilince, devlet ileri gelenlerinin müşterek kararı ile Osmanlı tahtına geçti. Hadisenin akabinde Yıldırım, başının vurulmasını beklemeye koyuldu. Netice böyle olmadı. Ertesi gün Timur’un emriyle Akşehir’e gönderildi. Fakat Yıldırım’ın bütün yaşama arzuları kırılmıştı. İç acıları içinde kıvranmaya başladı. Mülkü perişan olmuş, oğulları muharebe meydanında kaybolmuş, hazinesi yağma edilmişti. Artık o nasıl yaşayabilirdi. Parmağında her zaman taşıdığı bir yüzüğü çıkardı. Bu yüzüğün taşının altında kuvvetli bir zehir saklıydı. Onu yuttu ve akabinde de can verdi. Osmanoğullarının bu kahraman hükümdarı kendi iradesi ile gözlerini hayata yummuştu. Bu kanlı faciadan sonra Timur, Anadolu’da durmayarak Semerkand’a döndü. Ruhunda devlet kurmak cevherini taşıyan Türk milleti, derhal teşkilatlanarak devletinin varlığını sağlamaya muvaffak oldu. Osmanoğulları ismi altında 624 yıllık uzun bir egemenlik devresi geçirdi. Fakat Timurlenk ölünce, onun kurduğu devlet kendisiyle birlikte yok oldu.

5 OSMAN GAZİ Osman Gazi, Ertugrul Bey'in üç oglundan birisidir. Osman Bey diger kardeslerinden büyük degildi, fakat adeta bir idareci olarak yaratilmisti. Zira bu hususta çok büyük kaabiliyet sahibi idi. Babasi vefat ettikten sonra diger bütün beyler, ittifakla Osman Bey'i asiretin reisi olarak tanidilar.Osman Bey, beyligin bayna geçtigi zaman,23 yasinda idi. Uzun boylu, genis gögüslü, kaIin ve çatik kasli, elâ gözlü ve koç burunlu idi. Gazinin 1281 yılında vefatından sonra beyliğin başına geçmiştir. Osman Gazi Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatun ile 19 yaşında iken evlenmiştir. Osman Gazi’nin bala hatunla evliliğinden 2 erkek çocuğu olmuştur

6 1.AHMET 18 Nisan 1590 günü Manisa’da doğdu. Çok mükemmel bir tahsil gördü. Arapça ve Farsçayı iyi derecede konuşurdu. Ok atmak, kılıç kullanmak, ata binmek gibi savaş ve askerlik alanlarında çok usta olan 1. Ahmed, ava ve cirit oyunlarına çok düşkündü. Çok sade giyinirdi. I. Ahmed zamanında Murâd Reis ve Halil Paşa gibi deniz kahramanları Türk donanmasına zaferler kazandırmışlardır. Padişah, savaşlardan ve gailelerden ancak başını kurtarmıştı ki, ömrü vefa etmedi; genç yaşında öldü. İstanbul’da At meydanında yaptırdığı ismi ile anılan (Sultânahmet Câmi‘i) yanındaki türbesine defnedildi (1616).

7 2.murat HAYATI Sultan İkinci Murat 1402 yılında doğdu. Babası Mehmed Çelebi, annesi Dulkadiroğulları beyliğinden Emine Hatun'dur. Uzun boylu, beyaz tenli, doğan burunlu ve güzel yüzlü bir padişahtı. Çok 2.muratgüzel konuşurdu senesinde Sultan Murad bütün esirlerini salıverdi. 47 yaşında olduğu halde Edirne Sarayında vefat etti. Vasiyeti üzerine Bursa'da Muradiye Camii yanına defnedildi. Mezarının üzerini örtmemeyi, kenarlarına hafızların oturup Kur'an okuyabilmeleri için yerler yapılmasını ve Cuma günü mezara konulmasını vasiyet etmişti.

8 Yapan :Ayşe güler sınıfı.:5A nu:1341 okulu:Azmimilli ortaokulu ÖĞRETMEN:RAHMİ KESKİN


"Osmanlı Padişahları SULTAN SELİM 2.MURAT KANUNİ YILDIRIM BEYAZIT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları