Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİK ÇALIŞMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİK ÇALIŞMALARI"— Sunum transkripti:

1 REHBERLİK ÇALIŞMALARI

2 ÇOCUĞUM SINAVA HAZIRLANIYOR

3 Hayatımızda 3 önemli karar vardır…
OKUL MESLEK seçimi…

4 Agresiftir Vurdumduymazdır Uyuşuktur İçine kapanıktır Yalnız kalmak ister Her gün değişir Aynanın önünden ayrılmaz Kendisini beğenmeme başlar Aileyi beğenmez Akranlar yönelimlidir

5 Ergenin Özellikleri Nelerdir?
Çocuğunuz şu anda okul seçimi kararıyla karşı karşıya. OKUL Ancak bu seçimi yapacak çocuk aynı zamanda bir ergen… Ergenin Özellikleri Nelerdir?

6 Gelecek kaygısı yaşamasına neden olur…
Ergen kimlik arayışındadır. Onaylanmak ve kabul edilmek ister Sorgulayıcı ve Eleştireldir. Anne-babasını Model alır. Bütün bunlar aslında Ergenin yaşamakta olduğu bedensel ve zihinsel değişimlerin sonucudur. Ve.. Gelecek kaygısı yaşamasına neden olur…

7 Çocuğumuz Ergenlik döneminin yarattığı tüm bu karmaşanın yanında, Önemli bir dönemeç olan SINAV’la karşı karşıyadır. Çevresindekilerin ve kendisinin SINAV’a bakışı ve yüklediği anlamlar KAYGI olarak karşımıza çıkmaktadır.

8 SINAV KAYGISININ BAŞLICA SEBEBLERİ
Sınava farklı anlamlar yükleme, Verimli çalışma metotlarının bilinmemesinden kaynaklanan hazır olmama hissi, Eksik güven duygusunun etkisi altındaki başarısız olma korkusu, Yapabilecekleri konusunda gerçekçi olamama ve yapabileceğinin üstünde ya da altında beklentiye girme, Aile ve çevrenin çocuktan beklentilerinin yüksek olması, Sınavda zamanı iyi kullanma ve test tekniklerini bilmeme.

9 Ve yaşanan bu yoğun kaygı;
Öğrencinin düşüncelerini toparlayamamasına, Kendini yeterince ifade edememesine, Öğrendiklerini kısa sürede unutmasına, Unutkanlık, Öğrendiği bilgiyi başka bir alana transfer ederek kullanamamasına, Dikkatini yoğunlaştıramamasına ve konsantre olamamasına neden olacaktır.

10 EĞER SİZDE AŞAĞIDAKİ DÜŞÜNCELERE SAHİPSENİZ;
Kazanamazsa her şey biter, Bu kadar emek verdik, bir de başaramazsa ne yaparız, Benim çocuğumda başkalarının çocukları gibi bu sınavda başarılı olmalı, Ya o gün hastalanırsa, İstenilen okul olmazsa diğerlerini kazanmasının ne önemi var, İyi bir hayat için tek bir sınav şansı var , başka şansı yok, İyi bir okul kazanırsa geleceği kesin kurtulur, hatta tek yol budur…

11 O HALDE KENDİNİZE DÖNÜP SORMALISINIZ
Böyle düşünmek bize ne kazandırıyor? Bu düşünceleriniz çocuğunuzun başarısını artırıyor mu? Bu düşünceler çocuğunuzun kaygısını azaltıyor mu? Böyle düşünerek çocuğunuzu nasıl etkilediğinizin farkında mısınız?

12 Bunları yapmayın KIYASLAMAYIN ELEŞTİRMEYİN KORKUTMAYIN HAKARET ETMEYİN
ALAY ETMEYİN MÜKEMMELLİK BEKLEMEYİN BAŞKALARININ YANINDA KÜÇÜK DÜŞÜRMEYİN

13 Neleri yapmamız “doğru”? Hangi davranışlara ve sözlere “evet”?
PEKİ YA ÇÖZÜM? Neleri yapmamız “doğru”? Hangi davranışlara ve sözlere “evet”?

14 YAPMANIZ GEREKEN Onun sınava hazırlanmasında en etkin koşulları hazırlamanın ötesinde ilk göreviniz onu rahatlatmak, Onun her koşulda yanında olduğunuzu hissettirmeniz öncelikli işiniz olmalıdır.

15 BUNLARI YAPALIM SEVGİNİZİ GÖSTERİN DİNLEYİN
KONUŞURKEN – DİNLERKEN YÜZÜNE BAKIN SABIRLI DAVRANIN ÖVÜN – ÖDÜLLENDİRİN

16 Ona her zaman cesaret veriniz,onu destekleyiniz
Onun ile birlikte KALİTELİ vakit geçirin Sorumluluk duygusunu artırmaya çalışın TUTARLI OLUN Öğretmeni ile onun hakkında sık sık iletişime giriniz.

17 2012-2013 NASIL BİR SINAVLA KARŞI KARŞIYAYIZ?
17

18 Ortaöğretime Geçiş Sistemi nelerden oluşmaktadır?
2 ana unsurdan oluşmaktadır OGES SEVİYE BELİRLEME SINAVI YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP)

19 8. sınıftan sonra Çocuğunuz hangi okulları tercih edebilir?

20 İLKÖĞRETİM SONRASI OKULLAR
8. SINIFTAN SONRA İLKÖĞRETİM SONRASI OKULLAR ASKERİ OKULLAR FEN LİSESİ ÖZEL FEN LİSESİ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ ÖZEL OKULLAR ANADOLU LİSESİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ SINAVSIZ ANADOLU MESLEK LİSESİ ANADOLU TEKNİK LİSESİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ POLİS KOLEJİ DPY ASKERİ LİSE ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI DÜZ LİSE MESLEK LİSESİ ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZİ GENEL LİSE

21 Önemli ! Polis kolejlerine de başvurmak isteyen sınıf öğrencileri iki aşamalı değerlendirmeden geçer; I.Aşama: Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sonunda hesaplanan Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre Polis Kolejine Giriş Sınavına katılma hakkı kazanır. II. Aşama: Polis Kolejine Giriş Sınavıdır. Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre belirlenen adayların katılacağı ve Ankara Polis Koleji Müdürlüğünce yapılacak olan sınavdır.

22 Bunun dışında Askeri Liselere gitmek isteyen öğrenciler
ASKERİ LİSELER SINAVINA, Yine özel yetenekle alan liselere gitmek isteyen öğrencilerin de okulların açtığı özel yetenek ve mülakat sınavlarına girmeleri gerekmektedir.

23 Sadece öğrenim gördüğü yıla ait sorular çıkacak.
SBS’de Soruların Kapsamı Ne Olacak? Sadece öğrenim gördüğü yıla ait sorular çıkacak.

24 Seviye Belirleme Sınavında ;
Soru Sorulacak Dersler Soru Sorulmayacak Dersler Türkçe Matematik Fen Bilgisi Sosyal Bilgiler Din K. ve A.B. İngilizce Müzik Beden Eğitimi Resim İş Tekn. ve Tasarım Seçmeli Dersler Rehberlik Sosyal etkinlikler

25 Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş, Tekn
Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş, Tekn. ve Tasarım, Seçmeli Derslerinden sınavda soru sorulmayacaktır. ! DİKKAT Ancak, bu derslerden alınan notlar yıl sonu başarı puanına etki edeceği için, OGES açısından önemlidir.

26 Yıl Sonu Başarı Puanı Öğrencinin Yıl Sonu başarı notu, her bir sınıf puanının % 25 ini oluşturur. Bu puanın içinde öğrencinin yazılı, sözlü, ödev ve diğer çalışmalarının tamamı yer alacaktır.

27 Soru Dağılımı DERSLER TOPLAM 100 8. SINIF 23 20 17 TÜRKÇE MATEMATİK
FEN VE TEKNOL. SOSYAL BİLGİL. YABANCI DİL 17 TOPLAM 100

28 Soruların Katsayı Değerleri
Türkçe 4 Matematik Fen Bilgisi 3 Sos. Bilgiler Yabancı Dil 1 katsayı ile değerlendirilmektedir.

29 Sınıf Puanının Hesaplanması uygulaması kaldırılmıştır.
“DAVRANIŞ PUANI” uygulaması kaldırılmıştır. SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) %70 YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) %25

30 SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE ANNE-BABA OLARAK DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

31 SINAV HAZIRLIK SÜRECİNDE
Kaygılandırıcı ifadelerden uzak durun Çocuğunuz için yapmış olduğunuz maddi manevi fedakarlıkları ifade ederek çocuğunuzun kaygılarını artırmayın. Ailenin tüm fertlerinin katıldığı «Aile Toplantıları» planlayın Gününü planlamasını sağlayın (yemek yeme, dinlenme, tv., bilgisayar, ders çalışma zamanları) Günü değerlendiren sohbetler yapın (sorgulayıcı olmadan, dinleyerek iletişim kurun). 2. Madde ile ilgili olarak, «senin için çok masraf yaptıki karşılığını vermen gerek» gibi ifadeler yerine «sen bizim için önemlisin tüm bunları biz kendimizi rahatlatmak için ve keşke dememek için yaptık, sınavdaki başarı ya da istediğin başarıyı elde edememen bizim gönlümüzdeki değerini değiştirmeyecektir, sen bizim için her zaman özel ve önemlisin» denilebilir. 3. Madde ile ilgili olarak, yapılacak aile toplantılarına tüm fertlerin katılmasına dikkat edilmeli. Her bireye söz ve düşünce ifade etme hakkı tanınmalı ve bundan dolayı yargılanmamalı. Bu toplantılarda ailenin tüm üyelerini ilgilendiren kararlar alınmalı ve uygulanmalıdır. Her toplantıda toplantıyı yöneten kişi katılımcılar arasından dönüşümlü olarak belirlenmelidir. Toplantı kararlarına herkes uymalıdır. Ödül ceza sistemi uygulanmalıdır.

32 Güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek, gerçekçi değerlendirmelerde bulunun (kapasitesine uygun beklenti oluşturun). Güçlü yönlerini ön plana çıkararak özgüven geliştirmesine yardımcı olun. Çocuğunuza zaman ayırın (birlikte keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak etkinlikler planlayın). Ders başarı durumunu takip edin. Okulu ve öğretmenleriyle iletişiminizi koparmayın.

33 UNUTMAYIN ÇOCUĞUNUZUN BAŞARISINDA EN BÜYÜK DESTEKÇİ SİZSİNİZ!!!

34


"REHBERLİK ÇALIŞMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları