Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum."— Sunum transkripti:

1 Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum. B) Suyun ikiye ayrıldığı yerde duruyoruz. C) Tek isteğim onun da burayı sevmesiydi. D) Dışarısı serinlediği için sofradan kalkınca içeri giriyoruz.

2 Cevap 1: Cevap: B

3 Soru 2: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü türemesi vardır? A) Onun kötümser şiirleri de, dünya sevgisinden doğmuştur. B) Size bu kitaplardan bahsetmek istiyorum. C) Gencecik yaşta hapislerde çürürsün. D) Cahit Sıtkı’nın da bu türlü üzüntüleri vardır.

4 Cevap 2: Cevap: C

5 Soru 3: Garip gönlüm durmaz oldu Gözüm ırak görmez oldu İşe güce varmaz oldu Elim yavaşça yavaşça Yukarıdaki dizelerde hangi ses olayı yoktur? A) Ünsüz benzeşmesi B) Ünsüz yumuşaması C) Ünlü düşmesi D) Ünlü daralması

6 Cevap 3: Cevap: D

7 Soru 4: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur? A) Konuşmak için yanına çıktım. B) Benim de sapanlarım var. C) Bir güzel evim vardı ki altın kapılı. D) Ben de güzel oyunlar oynamayı bilirim.

8 Cevap 4: Cevap: B

9 Soru 5: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde farklı bir ses olayı vardır? A) Şimdi benliğimde bir bütünlük var. B) Sokaktan yükselen şen kahkahaları dinliyorum. C) Bir bir açılırken göğe, son defa yarıştık. D) biz bayrağın fedaisi sayısız Türk genciyiz.

10 Cevap 5: Cevap: B

11 Soru 6: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi yoktur? A) Babamın kitabını almaya gittim. B) Kapıyı üstüme kapattı. C) Eski taş köprüye gittik. D) İçeriden bir garson geldi.

12 Cevap 6: Cevap: B

13 Soru 7: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünsüz düşmesi vardır? A) Minicik yüzünde gülümseme eksik olmazdı. B) Daracık yollardan zar zor geçtik. C) Uyu yavrum, uyudukça büyürsün. D) Hele bir onu kucağına almayıver.

14 Cevap 7: Cevap: A

15 Soru 8: Aşağıdakilerden hangisine “-i” eki getirilirse ünsüz türemesi olur? A) His B) Emir C) Kitap D) Şarkı

16 Cevap 8: Cevap: A

17 Soru 9: Aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır? A) Türkçede “o, ö” yuvarlak ünlüleri sadece ilk hecede bulunur. B) “-yor” eki, sonu “-e/-a” ünlüleriyle biten sözcüklere geldiğinde ünlü daralması oluşur. C) “-cık” eki, sonu “k” ünsüzüyle biten sözcüklerde ünsüz türemesine neden olur. D) Türkçede iki ünlü yan yana gelmez. Araya n - s - ş - y kaynaştırma ünsüzleri girer.

18 Cevap 9: Cevap: C

19 Soru 10: “Buradan maçı seyredemiyorum.” cümlesinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? A) Ünlü düşmesi B) Ünsüz yumuşaması C) Ünlü daralması D) Ünsüz benzeşmesi

20 Cevap 10: Cevap: D

21 Soru 11: “Yaprakları tencerenin dibine özenle yerleştirdi.” Yukarıdaki altı çizili sözcükte hangi ses olayı vardır? A) Ünsüz yumuşaması B) Ünlü türemesi C) Ünsüz düşmesi D) Ünsüz benzeşmesi

22 Cevap 11: Cevap: A

23 Soru 12: Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcükte ünlü düşmesi yoktur? A) Herkesle ayrı ayrı görüşecek. B) Yalnız biz değiliz seni seven. C) Şaşıyorum şu küçücük balıklara. D) Güneş ufkun kenarından yavaş yavaş yükseliyor.

24 Cevap 12: Cevap: C

25 Soru 13: Aşağıdakilerden hangisinde ulama yoktur? A) Ayva çiçek açmadan önceydi. B) Meyvelerin içi geçecek. C) Rüzgâr başka çeşit esecek. D) Halbuki ne kadar sıcaksın!

26 Cevap 13: Cevap: D

27 Soru 14: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde farklı bir ses olayı vardır? A) Artık girmek istemiyor kundağa. B) Hiç sevmiyor bu erik ağacını. C) Sevincimiz,üzüntümüz hep sana bağlı. D) Ne istiyorsun yine bir tanem?

28 Cevap 14: Cevap: D

29 Soru 15: Aşağıdakilerden hangisinde sadece yuvarlak ünlüler vardır? A) Kitap B) Çanta C) Çocuk D) Masa

30 Cevap 15: Cevap: C

31 Soru 16: Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde birden fazla ses olayı vardır? A) Ümidimiz B) Uykucu C) Acıktım D) Dünyaya

32 Cevap 16: Cevap: C

33 Soru 17: “Cüzdanını kaybettiğini neden bana söylemedin?” Bu cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? A) Ünsüz benzeşmesi B) Ünsüz yumuşaması C) Ünsüz türemesi D) Ses düşmesi

34 Cevap 17: Cevap: C

35 Soru 18: Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde herhangi bir ses olayı yoktur? A) Davulun sesi uzaktan hoş gelir. B) Arpa eken, buğday biçmez. C) Ekincinin orağı gizlenmez. D) El ağzıyla kuş tutulmaz.

36 Cevap 18: Cevap: B

37 Soru 19: “Arkadaşlarına zaman ayır; bu, mutluluğun kaynağıdır.” cümlesinde birden fazla bulunan ses olayı aşağıdakilerden hangisidir? A) Benzeme B) Yumuşama C) Ses türemesi D) Kaynaşma

38 Cevap 19: Cevap: B

39 Soru 20: Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisinde farklı bir ses olayı vardır? A) Sabahtan beri sıra bekliyormuş. B) Yıkanan gömleğin rengi soluverdi. C) Martılar simidi havada kapıyordu. D) Yemyeşil ağacı acımadan kesti.

40 Cevap 20: Cevap: A

41 Soru 21: Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde hece sayısı değişmez? A) Ufuk B) Film C) Hak D) Af

42 Cevap 21: Cevap: A

43 Soru 22: Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde kaynaştırma harfi vardır? A) Kafesi B) Nefesi C) Kafası D) Sesi

44 Cevap 22: Cevap: C

45 Soru 23: Güzel yurdumun dağlarını uzaktan da olsa görmek isterim Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisinin örneği yoktur? A) Ünsüz yumuşaması B) Kaynaşma C) Ünsüz benzeşmesi D) Ünsüz türemesi

46 Cevap 23: Cevap: D

47 Soru 24: Bir an kayboldun gibi yaşadım kıyameti Yoruldun ama buldun ey kalbim emaneti Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Hece düşmesi B) Ulama C) Sertleşme D) Yumuşama

48 Cevap 24: Cevap: C

49 Soru 25: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz sertleşmesi vardır? A) Dünya malı dünyada kalır. B) Aş taşarsa kepçeye paha olmaz. C) Akıl akıldan üstündür. D) Kalpten kalbe yol vardır.

50 Cevap 25: Cevap: D

51 Soru 26: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama ve hece düşmesi vardır? A) Bilin ki hastayım sizden ayrıldığımda, B) Sizsiniz benim şifa ilacım. C) Şen şakrak sesinizde tesellim; D) Siz benim küçük meleklerim, baş tacım…

52 Cevap 26: Cevap: A

53 Soru 27: Mutluluğu tatmanın tek yolu onu paylaşmaktır. Bu cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangileri vardır? A) Ünsüz yumuşaması - ünsüz benzeşmesi B) Hece düşmesi - ulama C) Ünsüz yumuşaması - ünlü daralması D) Ses türemesi - ünsüz benzeşmesi

54 Cevap 27: Cevap: A

55 Soru 28: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır? A) İyilik, insanları birbirine bağlayan altın zincirdir. B) Nasıl söz sözü açarsa başarı da başarıyı doğurur. C) Hayvan sevgisi çocuklara çok küçükken aşılanmalıdır. D) Mutlu insanlar hiçbir zaman mutluluğa doyamazlar.

56 Cevap 28: Cevap: D

57 Soru 29: Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama vardır? A) Dün; kopan bir yapraktı, kuru bir daldı. B) Bugünden güzel değil bulacağın yarın da. C) Aç ellerini bir bak, yanan avuçlarında. D) Dün gitmiş, yarın yok, bize bugün kaldı.

58 Cevap 29: Cevap: C

59 Soru 30: “Biraz sonra en sevdiğim film başlıyor.” cümlesindeki altı çizili sözcükte görülen ses olayı aşağıdaki sözcüklerin hangisinde vardır? A) Alıyor B) Gülümsüyor C) Uçuyor D) Bakıyor

60 Cevap 30: Cevap: B


"Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları