Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 1-7 MART DEPREM HAFTASI SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 1-7 MART DEPREM HAFTASI SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 2014-2015 İMKB ATATÜRK İLKOKULU
28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 1-7 MART DEPREM HAFTASI SEMİNERİ NAZİRE ÇİÇEK

2 SİVİL SAVUNMA KAPSAMINDA;
Sivil Sunma Nedir ? Tedbirler ? İkaz – Alarm İşaretleri ? Sığınak ? Gizleme - Karartma ? KBRN ? AKLIMIZA GELMELİDİR. PEKİ TÜM BUNLAR NE DEMEKTİR??????????

3 SİVİL SAVUNMA nedir? SİVİL SAVUNMA;
Savaşta ve afetlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan ve topyekun yapılan SİLAHSIZ, KORUYUCU ve KURTARICI çalışmaları yapan teşkilattır.

4 İNSANOĞLUNU TEHDİT EDEN TEHLİKELER
a. Düşman Taarruzları, b. Doğal (Tabii) Afetler -Deprem – Sel – Çığ – Fırtına – Kuraklık - Tsunami – Heyelan vs … c. Büyük Yangınlar

5 Sivil Savunma Ne Yapar ? işlerini yapar.
Savaş zamanı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi; Afetlerde can ve mal kurtarılması; Büyük yangınlarda can ve mal kaybının azaltılması; Cephe gerisinde halkın moralinin kuvvetlendirilmesi Savaş zamanı her türlü savunma faaliyetlerinin sivil halk tarafından desteklenmesi işlerini yapar.

6

7

8

9

10

11

12

13 SIĞINAK Çeşitli silahların zararlı etkilerinden insanların koruması ve çeşitli lüzumlu eşyaları saklamak amacı ile kullanılan veya bu amaçla yapılmış yerlere SIĞINAK denir.

14 KBRN nedir? Biyolojik Silah, Radyolojik Silah,
Kimyasal Silah, Biyolojik Silah, Radyolojik Silah, Nükleer Silah KBRN’den nasıl korunuruz? Bu silahlardan korunmak için; maske takmak, koruyucu elbise giymek, temizlenmek, sığınak ve diğer kapalı alanlara yönelmek gereklidir.

15 İKAZ ALARM SİSTEMİ Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber almak ve tehlikeye karşı halkı uyararak bir takım önlemlerin alınmasını sağlamaktır. İkaz Alarm Sistemleri Hazırlık ve Tehlike İkazları olarak iki ana başlıkta incelenecektir

16 İkaz alarm sistemi A-HAZIRLIK İKAZI Bir savaş tehlikesinde sivil halk ve kurumların gereken son hazırlık önlemlerini alabilmeleri için hükümetçe gerekli görüldüğü takdirde verilen ikazdır. İşareti: Radyo–Televizyon vb. gibi yayın araçlarının aracılığı ile verilir.

17 B) TEHLİKE İKAZLARI SARI ikaz, KIRMIZI ikaz, BEYAZ ikaz, SİYAH ikaz

18 3 dakika süren düz siren sesi ile duyurulur.
1- SARI İKAZ Hava saldırısı ihtimali var olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süren düz siren sesi ile duyurulur.

19 Bu ikazı duyunca; bina içindeki
doğal gaz, hava gazı, elektrik, su ana anahtarlarını kapatınız. Yanan ocak, soba gibi şeyleri söndürünüz, kapı ve pencereleri kapatıp, perdeleri çekiniz.

20 lüzumlu ilaçlar gibi ilk yardım malzemesi, Pilli radyo, el feneri,
Varsa;Maske, ilkyardım çantası, Yoksa gazlı bez, steril pansuman, hazır pansuman, lüzumlu ilaçlar gibi ilk yardım malzemesi, Pilli radyo, el feneri, gemici feneri, gaz ocağı, mevsime göre giyecekler gibi eşyalar, tabak, bardak,çatal,kaşık,içme ve kullanma suyu diğer ihtiyaçlar daha önceden sığınak yerinde hazırlanmamışsa sığınağa taşıyınız. Bu hazırlıkları bir kaç gün sığınakta kalacağınızı varsayarak yapınız.

21 Dışarıda bulunuyorsanız;
ikaz haberini duyunca hemen sığınabileceğiniz bir sığınak veya sağlam bir bodrum, duvar dibi veya bir çukura yaklaşınız. Hemen gidilmesi mümkün ise evinize veya iş yerinize gidiniz.

22 3 dakika yükselip alçalan, dalgalı siren sesi ile verilir.
2- KIRMIZI İKAZ Saldırı tehlikesi var anlamındadır. 3 dakika yükselip alçalan, dalgalı siren sesi ile verilir.

23 Bu ikazı duyunca; Sarı ikaz sırasında eksik kalanları tamamlayınız, gerekli olan malzemeleri de yanınıza alarak hemen sığınak yerine gidiniz. Tehlike geçti ikazı verilinceye kadar sakin bir şekilde burada bekleyiniz.

24 Bina dışında bulunuyorsanız; hemen en yakın bir sığınak veya sağlam bodrum, duvar dibi veya çukur bir yere sığınarak saklanınız. Tehlike geçti ikazına kadar sığınakta sessizce bekleyiniz.

25 GİZLEME KARARTMA Hükümetçe lüzum görüldüğü takdirde olağanüstü hâlden itibaren ışıkların söndürülmesi ve karartılması uygulanır. NOT: Kurum ve okul binalarının kenarlarında yanan ışıkların geceleri havadan görülmemesi için tamamen söndürülmesi gereklidir.

26 Radyoaktif serpinti veya kimyasal saldırı var anlamındadır.
3- SİYAH İKAZ Radyoaktif serpinti veya kimyasal saldırı var anlamındadır. 3 dakika süreli Kesik kesik siren sesi ile veya radyo, televizyon gibi yayın araçları ile verilir.

27 Bu ikazı duyunca,bulunduğunuz binada sığınak veya sığınma yeriniz yoksa;
Konutların ve işyerlerinin iç kısımlarında penceresi az ve korunmaya elverişli bir bölümü sığınma yeri olarak seçiniz. İçeriye gaz sızmasını önlemek için kapı ve pencere gibi yerlerin çevresi ve aralıklarını bant, macun veya çamaşır suyuna batırılmış bezlerle kapatınız. Ağız ve burunu ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla maskeleyiniz. İlk yardım malzemeleri, depolanmış su ve temiz bezleri alarak sığınma yerinde tehlike geçti haberine dek bekleyiniz.

28 Dışarıda bulunuyorsanız;
En yakın kapalı yere giriniz, yalnız kapalı yere girmeden önce, elbiselerinize gaz bulaşmış olabileceğinden, elbiselerinizi yıkayınız veya değiştiriniz, mümkünse naylon torbaya koyunuz. Cildinizi de bol su ile yıkayınız. Su yoksa; temiz bir bezle bulaşan yeri sürtmeden emdirilerek temizleyiniz.

29 Kimyasal gaza maruz kalmış kişide nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kusma, kızarıklık ve gözlerde yanma, şişme görüldüğünde, yine bol su ile bu bölgeleri yıkayınız. Kişiyi sıcak tutunuz, fazla hareket ettirmeyiniz. En kısa zamanda tedavi merkezlerine ulaştırmaya çalışınız. Kirlenmiş araç ve gereçlerinizi deterjanlı su veya çamaşır suyu ile temizleyerek gerekirse kullanınız.

30 4- BEYAZ İKAZ Tehlikenin geçtiğini bildirir.
Televizyon, radyo, megafon vb. araçlarla duyurulur. Bu ikaz verildiğinde sığınaklardan ve saklandığımız yerlerden çıkabiliriz.

31

32

33 Dinlediğiniz için teşekkürler


"28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 1-7 MART DEPREM HAFTASI SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları