Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İKAZ ALRM İŞARETLERİ, ANLAMLARI VE YAPILMASI GEREKENLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İKAZ ALRM İŞARETLERİ, ANLAMLARI VE YAPILMASI GEREKENLER"— Sunum transkripti:

1 İKAZ ALRM İŞARETLERİ, ANLAMLARI VE YAPILMASI GEREKENLER
SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R 1960 İKAZ ALRM İŞARETLERİ, ANLAMLARI VE YAPILMASI GEREKENLER

2 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından; hava saldırısı ihtimali olduğunda, hava saldırısı başladığında ve saldırının durması ile halkın alacağı tedbirleri/önlemleri uygulamak üzere yurt genelinde il ve ilçelerimizde toplam 580 adet siren sistemi kurulmuştur.

3 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Kurum ve Okullarda, İl sireninin vereceği ikazlara göre hareket edilecektir. (Cumhuriyet Mahallesi İl Svl.Svn.Müd. Hizmet binasında montelidir.)

4 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Günümüzde düşman hava saldırılarını, radar ve uydu haber alma sistemleri elektronik ortamda önceden haber almaktadır. Bu bağlamda aktif ve pasif hava savunma önlemlerine esas olacak bir örgütlenme gerekmektedir. Bu sistemin tümüne ERKEN HABER ALMA ve YAYMA SİSTEMİ yada kısaca İKAZ – ALARM denir.

5 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman hava saldırısını önceden haber almak, tehlikeye karşı halkı uyararak bir takım önlemlerin alınmasını sağlamaktır.

6 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R 1960

7 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 İkaz ve Alarm işaretleri, temel olarak Hazırlık ve Tehlike ikazları olmak üzere ikiye ayrılır; A- HAZIRLIK İKAZI, B- TEHLİKE HABERLERİ (İKAZLARI)

8 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 A- HAZIRLIK İKAZI : Bir savaş tehlikesinde kurum ve okullarımızın gereken son hazırlık önlemlerini alabilmeleri için hükümetçe gerekli görüldüğü taktirde verilen ikazdır. İşareti : Radyo Televizyon vb. yayın araçlarının aracılığı ile verilir.

9 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Yapılacak işler; Kurum ve okullardaki sığınma yerlerini gözden geçirip, eksiklikleri tamamlayıp kullanılır hale getirilerek, binaların çatısında ve etrafında yanıcı ve patlayıcı maddeler bulundurulmayacak, karartma emirlerine uyularak dışarıda hiç ışık yakılmayacaktır.

10 B- TEHLİKE HABERLERİ (İKAZLARI)
SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R 1960 B- TEHLİKE HABERLERİ (İKAZLARI)

11 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 1- SARI İKAZ: Hava saldırısı ihtimali var olduğunu işaret eden sarı ikaz; 3 dakika süren düz siren sesi ile duyurulur.

12 SÜREKLİ SİREN SESİ (3 DAKİKA)
SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R 1960 SARI İKAZ SÜREKLİ SİREN SESİ (3 DAKİKA) TAARRUZ İHTİMALİ VAR ALARMA HAZIR OL

13 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Bu ikazı duyar duymaz; bina içindeki doğal gaz, hava gazı, elektrik, su ana anahtarlarını kapatmalı.Yanan ocak, soba gibi şeyleri söndürmeliyiz. Kapı ve pencereleri kapatıp, perdeleri çekmeliyiz. Varsa maske, ilkyardım çantası yoksa gazlı bez, steril pansuman, hazır pansuman, flaster ve lüzumlu ilaçlar gibi ilk yardım malzemesi, radyo, el feneri, gemici feneri, gaz ocağı, mevsime göre palto, manto ve diğer giyecekler gibi eşyalarla tabak, bardak, çatal, kaşık, içme ve kullanma suyu ve diğer ihtiyaçlar daha önceden sığınak yerinde hazırlanmamışsa bunları hazırlayarak sığınağa taşımamız gerekir.

14 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Bu hazırlıkları bir kaç gün sığınakta kalacağınızı varsayarak yapmalıyız. Dışarıda bulunuyorsak; ikaz haberini duyunca hemen sığınabileceğimiz bir sığınak veya sağlam bir bodrum, duvar dibi veya bir çukura girmeliyiz. Hemen gidilmesi mümkün ise evimize veya iş yerimize gitmeliyiz.

15 2- KIRMIZI İKAZ (Alarm):
SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R 1960 2- KIRMIZI İKAZ (Alarm): Hava saldırısı tehlikesi olduğunu işaret eden kırmızı ikaz; 3 dakika süren yükselip alçalan dalgalı siren sesi ile duyurulur.

16 DALGALI SİREN SESİ (3 DAKİKA) DERHAL SIĞINMA YERİNE GİR
SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R 1960 KIRMIZI İKAZ DALGALI SİREN SESİ (3 DAKİKA) TAARRUZ TEHLİKESİ VAR DERHAL SIĞINMA YERİNE GİR

17 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Bu ikazı duyunca; Sarı ikaz sırasında eksik kalanları tamamlayarak, gerekli olan malzemeleri de yanımıza alıp hemen sığınak yerine gitmeliyiz. Tehlike geçti ikazı verilinceye kadar sakin bir şekilde burada beklemeliyiz. Bina dışında bulunuyorsak; hemen yakın bir sığınağa, sığınak yoksa sağlam bir bodrum, duvar dibi veya çukur bir yere sığınmalıyız.Tehlike geçti ikazına kadar beklemeliyiz.

18 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 3-Radyoaktif Serpinti ve Kimyasal Silah Tehlikesi İkazı : Radyoaktif serpinti tehlikesini işaret eden bu ikaz ise dakika süreli kesik-kesik siren sesi ile duyurulur. Bu ikazla hemen, yukarıda olduğu gibi gereken malzeme ve yiyecek maddeleri ile birlikte sığınak veya sığınma yerlerine gitmeliyiz ve yapılacak uyarılara hazırlıklı bulunmalıyız.

19 KESİK KESİK SİREN SESİ (3 DAKİKA)
SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R 1960 Radyoaktif Serpinti ve Kimyasal Silah Tehlikesi İkazı KESİK KESİK SİREN SESİ (3 DAKİKA) DERHAL EN YAKIN KAPALI BİR YERE GİR

20 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Saldırının kimyasal silahlarla yapılması halinde, ikaz radyoaktif serpintide olduğu gibi 3 dakika süreli kesik kesik siren sesi ile Radyo ve Televizyondan verilir. Bu ikazı duyunca,bulunduğunuz binada sığınak veya sığınma yerimiz yoksa; Konutların ve işyerlerinin iç kısımlarında penceresi az ve korunmaya elverişli bir bölümü sığınma yeri olarak seçmeliyiz. İçeriye gaz sızmasını önlemek için kapı ve pencere gibi yerlerin çevresi ve aralıklarını bant, macun veya çamaşır suyuna batırılmış bezlerle kapatmalıyız. Ağız ve burnu ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla maskelemeliyiz. İlk yardım malzemeleri, depolanmış su ve temiz bezleri alarak sığınma yerinde tehlike geçti haberine dek beklemeliyiz.

21 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 Dışarıda bulunuyorsak; En yakın kapalı yere girmeliyiz.Yalnız kapalı yere girmeden önce, elbiselerinize gaz bulaşmış olabileceğinden, elbiselerimizi yıkamalı veya değiştirmeliyiz. Mümkünse giysilerimizi naylon torbaya koymalı ve cildimizi de bol su ile yıkamalıyız. Su yoksa; temiz bir bezle bulaşan yeri sürtmeden emdirerek temizlemeliyiz. Kimyasal gaza maruz kalmış kişide nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kusma, kızarıklık , gözlerde yanma ve şişme görüldüğünde yine bol su ile bu bölgeleri yıkamalıyız. Kişiyi sıcak tutup, fazla hareket ettirmemeliyiz. Kişiyi en kısa zamanda tedavi merkezlerine ulaştırmamız gerekir.

22 SİVİL SAVUNMA UZMANI CIVIL DEFENCE EXPERT TÜRKİYE N B C S A R
1960 C- TEHLİKE GEÇTİ (BEYAZ İKAZ): Tehlike geçti anlamındadır. Tehlike geçti işareti, radyo, televizyon, hoparlör, megafon gibi araçlarla duyurulur. Bu haberi duyunca sığındığımız yerden çıkarak normal yerlerimize dönüp, yardıma muhtaç olanlar varsa yardım etmeliyiz.

23 GİZLEME VE KARARTMA Hükümetçe lüzum görüldüğü takdirde olağanüstü halden itibaren ışıkların söndürülmesi ve karartılması uygulanır. Kurum ve okul binalarının dışında (dışarıda) yanan ışıkların geceleri havadan gözükmemesi için tamamen söndürülmesi, yanması zorunlu olanların maskelenmesi; binaların içinde kullanılan ışıkların geceleri dışarıya sızmaması için koyu siyah perdeler, örtüler gibi araçlarla kapatılması tedbirleri alınır.


"İKAZ ALRM İŞARETLERİ, ANLAMLARI VE YAPILMASI GEREKENLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları