Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
KANSER ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

2 KANSER NEDİR? Kanser İngilizce ‘yengeç’ anlamına geliyor.
Yengeç düşmanını kıstırdıktan sonra uzun, dişli kollarıyla sıkıca tutuyor ve yavaş yavaş kemirerek yiyor. Tedavi edilmediği takdirde, insanı giderek zayıflatıp halsiz düşüren ve sonunda öldüren bu hastalığa, bu nedenle KANSER adı verildi.

3 BİYOLOJİK OLARAK KANSER…
Organizmada meydana gelen ve hücreleri kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlere verilen genel addır.

4 KANSER HÜCRELERİNİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
Bölünme disiplinini ve sınırlamasını kaybetmek, Başka dokulara özgü alanları işgale çalışmak

5 TÜMÖR NEDİR? Herhangi bir işlevi olmayan , büyük
hücre kitlelerine TÜMÖR denir. Çevre dokulara yayılım göstermeyen, yavaş büyüyen ve kendilerine ait belirli sınırı bulunan kitlelere ise, iyi huylu tümör denir.

6 KANSERE YOL AÇAN NEDENLER?
Virüsler Kimyasal madeler Kalıtımsal fakörler Radyasyon Besinler

7 VİRÜSLER Çeşitli virüsler de kansere yol açar.örneğin
Epstein- Barr virüsü, Burkitt Lenfoma ve lenfoepitelyoma denen burun ve boğaz bölgesini etkileyen kansere yol açar. Bu virüsler, kapsüllerinin içerisinde DNA taşıyor;hücre içerisine girdikten sonra kendi DNA’larını hücrenin DNA’sına entegre ediyor ve kendilerini kopyalatıyorlar. Bu entegrasyon hücrenin DNA yapısını etkilediği için normal hücre çoğalması da bozuluyor.

8 KİMYASAL MADDELER Bazı kimyasal maddeler, tek bir temastan sonra kanser oluşumunu başlatıyor. Bu tür maddelere ‘initiator’ yani başlatıcı madde deniliyor. Bu maddelere maruz kalma sonucu kanser oluşumu uzun yıllar alıyor ve genellikle ‘promoter’ denilen ve kanser oluşumunu hızlandıran diğer bir ajanın varlığı gerekiyor.sigaranın içerisinde hem kanser sürecini başlatan hem de hızlandıran maddeler bulunuyor.

9 KALITIMSAL FAKTÖRLER Kanserlerin yaklaşık %20’sinin kalıtımsal nedenlere bağlı olduğu düşünülüyor. Tüm meme kanserlerinin %5-10’u ailevi geçişe bağlı. Kalıtımın önemli oluğu diğer bir kanser türü bağırsak kanseri. Babasında prostat kanseri olan erkeklerinde ileri de prostat kanserine yakalanma riski yüksek.

10 RADYASYON Radyasyon, önemli bir kanser nedeni. DNA zincirinde kırılmalara, böylece kromozom yapısında bozulmalara yol açar. Radyasyona maruz kalan hücrelerde, anormal kromozom yapıları görülür. Kromozom yapıları yer değiştirip, birbiri üzerine binebiliyor.

11 BESİN Aldığımız gıdalarda kanser oluşumun da etkilidir. Hangi gıdaların kesin olarak kanserle ilişkili olduğu bilinmiyor. Yağlı yiyeceklerden ve fazla proteinden kaçınmanın, kanser riskini azalttığı düşünülüyor. Aşırı et yemenin, özellikle bağırsak kanseri riskini artırdığını gösteriyor.

12 TANI YÖNTEMLERİ Kanserin erken tanısı, çoğunlukla hayat kurtarıcıdır. Kanserlerin küçük bir kısmı, başka bir hastalık araştırılırken rastlantı sonucu yada taramalar sırasında ortaya çıkıyor. Bazı kanser türlerin de kan tetkikleri sırasında tanı konuyor. Basit bir kan incelemesiyle anlaşılan kanserlerin başında ‘lösemi’ yani kan kanseri geliyor. Uzun süreli ses kısıklığı, kanlı balgam, uzun süren öksürük, akciğer kanserinin belirtileri olabileceği gibi, kronik faranjit de olabilir. Önemli olan nokta, özellikle uzun süren şikayetlerimizi önemseyip bir hekime başvurmaktır.

13 EN SIK GÖRÜLEN KANSERLER
Meme Kanseri Akciğer Kanseri Prostat Kanseri Kalın Bağırsak Kanseri

14 KANSERDE ERKEN TANI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Kanserin ön belirtilerine karşı dikkatli olunuz, Elle meme muayenesi yapınız, Belirli aralıklarla sağlık muayenesi yaptırın, PAP testi yaptırın, Doktorun isteyeceği tetkikleri yaptırın.

15 KANSERDE ERKEN TANI Tedavi şansını arttırır. Tedaviyi kolaylaştırır.
Tedavi giderlerini azaltır. Doku ve organ kaybını önler. Sakatlık bırakmaz. HAYAT KURTARIR.

16 KANSERDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
CERRAHİ RADYOTERAPİ KEMOTERAPİ İMMÜNOTERAPİ HORMON TEDAVİSİ LAZER TEDAVİSİ

17 TEDAVİ Uygun ve zamanında tedavi ile kanserin birçok türlerinde
tedavi imkanı mevcuttur.

18 KANSERDEN KORUNMA Sigara ve tütün kullanmayınız.
Alkollü içeceklerden uzak durunuz. Yeterli ve dengeli besleniniz.

19 KANSERDEN KORUNMA Güneş ışınlarına maruz kalmayın.
Gerekmedikçe röntgen filmi çektirmeyiniz.

20 KANSERDEN KORUNMA Sigara ve tütün kullanmayınız.
Alkollü içeceklerden uzak durunuz. Yeterli ve dengeli besleniniz.

21 KANSERDEN KORUNMA Asbest, benzen, katran gibi … kanser yapıcı maddelere karşı gerekli önlemlerin alınmasını sağlayın. Yılda bir sağlık muayenesi yaptırınız.

22 KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR. KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR.

23 teşekkürler

24


"ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları