Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BOŞALTIM SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BOŞALTIM SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 BOŞALTIM SİSTEMİ

2 İNSANDA BOŞALTIM İnsanda boşaltım organı böbrektir.
Böbrekler, idrar kanalı (üreter), idrar torbası (mesane), üretra insanda boşaltım sistemini oluşturur. İnsan böbreği dıştan içe doğru 3 tabakadan oluşur. 1- Kabuk (Korteks) 2- Öz (Medulla) 3- Havuzcuk (Pelvis)

3

4 BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI

5

6 İnsan, kanından 4 kat daha konsantre idrar üretir.
Böbreklere dakikada 1 lt kan gelir. Bu miktar günde 1500 lt yapar. Bu kanın % 12 ‘si glomerulustan emilir. Bu da günde 180 lt yapar. Günde 2-3 lt idrar çıkardığımız göz önüne alınırsa emilen sıvının % 98’i kana geri dönmektedir. İnsan, kanından 4 kat daha konsantre idrar üretir. Kan emen yarasaların idrarı 20 kat daha konsantredir. Çölde yaşayan bazı hayvanlar ise bu miktarın çok daha üzerinde konsantre idrar üretir.

7 Geri emilim Henle kanalında olur
Suyun büyük bir kısmı glikoz, aminoasit, madensel tuzlar vitamin, üre ve ürik asitin bir kısmı henle kanalını saran kılcallar tarafında emilerek kana verilir. Su, madenler tuzlar, kerantin, surfat, NH3, üre ve ürik asiti diğer kısmı nefroda kalarak idrarı oluşturur

8 Su dışındaki maddelerin geri emilimi aktif taşıma ile olur.
Suyun geri emilimin de hipofizin salgıladığı antidiüretik hormon (ADH) etkilidir. Na+ ve K+ atılımı ve geri emilimi böbrek üstü bezinden salgılanan aldosteron hormonu tarafından düzenlenir. Sağlıklı bir insanın idrarında glikoz bulunmaz.

9 SÜZÜLME Kan basıncı ile meydana gelir. Süzülemeyenler Süzülenler
Süzülemeyenler Süzülenler - Kan Hücreleri Aminoasitler - Plazma Su - Protein ve yağ Glikoz - Çeşitli İyonlar - Üre ve ürik asit

10 GERİ EMİLİM Aminoasit ve glikozun tamamı, suyun çoğunluğu, iyonların bir kısmı ve az miktarda azotlu artıklar emilime uğrar. Su difüzyon, diğer maddeler aktif taşıma ile geri emilir.


"BOŞALTIM SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları