Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu"— Sunum transkripti:

1 Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu
Temizlik Malzemeleri Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu

2

3

4 Sabun Genel olarak şekilde reaksiyonla elde edilir sabunlar. Bir molekül yağ asidinin  üç mol sodyum hidroksitle reaksiyonundan üç mol sabun ve bir mol gliresin oluşur.

5 Şekilde görüldüğü gibi bir yapıya sahiptir sabunlar
Şekilde görüldüğü gibi bir yapıya sahiptir sabunlar. Sodyumun bulunduğu kısım baş kısım (hidrofil) suyu seven kısımdır. Geri kalan kısım ise kuyruk kısım(hidrofobdur) bu kısım da suyu sevmeyen kısımdır.

6 Hidrofob kısım yağa tutunur, hidrofil kısım ise suya tutunur ve bu şekilde yağ yüzeyden arındırılmış olur.

7 Sabunun bir dez avantajı vardır o da sert sularda temizleme özelliği göstermezler. Sert sularda bulunan kalsiyum artı iki iyonu yukarıdaki şekilde görünen sondyum stearat ile reaksiyona girerek kalsiyum stearat katısını oluşturarak çökelek oluşturuyor. 2(C17 H35 – COO-Na+) + Ca Ca(C17H35-COO)2 + Na+ Sodyum stearat Kalsiyum stearat

8 Deterjanlar Deterjanlar çok karmaşık organik reaksiyonlar sonucu petrolun türevlerinde elde edilirler. Yapısal olarak sabunlarda olduğu gibi hidrofob ve hidrofil kısımlara sahiptirler. Ayrıca hidrofil kısım polar, hidrofob kısım ise apolardır.

9 Sabuna Göre Deterjan Avantajlar Dez avantajar
Sabunlar sert sularda temizleme özelliği göstermezken deterjanlar sert sularda da temizleme özelliğine sahiptir. Yapısında benzen halkası bulunduğundan dolaya mikro organizmalar tarafından parçalanamaz ve çevreye zarar verirler. El ve yüzde kullanıldığı taktirde cilt de tahrişe sebep olurlar.

10 Çamaşır Sodası Çamaşır sodası sodyum karbonat bileşiğidir. Pek çok yağ ve petrol ürününü temizleme özelliğine sahiptir.

11 Yukarıdaki reaksiyon sonucu çamaşır sodası ile su tepkimeye girerek sodyum hidroksit oluşturur. Oluşan sodyum hidroksitle de yağ reaksiyona girerek sabunu oluşturur. Bu şekilde de yüzey yağdan yemizlenmiş olur.

12 Çamaşır Suyu

13 Çamaşır suyu (NaClO) bilinen en önemli ağartıcılardan biridir
Çamaşır suyu (NaClO) bilinen en önemli ağartıcılardan biridir. Çamaşı sodasında bulunan Cl atomu çok yüksetgendir. Bilindiği üzere baya da bulunan karbon atomları arasında çift bağ mevcuttur. Yükseltgen olan klor atomu karbon atomları arasında bulunan çift bağı açarak boyanın suda çözünmesine neden olur.

14 Cl Zehirlenmesi Tuz ruhu (HCl) ve çamaşır suyu (NaClO) birbirine karıştırıldığı zaman açığa Cl gazı cıkmaktadır ve açığa çıkan Cl gaz solunduğunda vücut da büyük hasara neden olmaktadır. Cl gazının açığa çıkma reaksiyonu şu şekildedir. NaClO + HCl NaOH + Cl2


"Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları