Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İletişim ve Empati.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İletişim ve Empati."— Sunum transkripti:

1 İletişim ve Empati

2 İletişim Nedir? Düşünce, bilgi ve duyguların; sözcük, yazı ve resim gibi semboller kullanarak anlaşılır hale getirilmesi, paylaşılması ve etkileşim sağlanmasıdır.

3 Kanal Kaynak Alıcı Mesaj Geri Bildirim

4 Günde yaklaşık 12 saat iletişim halindeyiz.
Dinleme 5 saat Konuşma 4 saat Okuma 2 saat Yazma 1 saat 1 saat 15 dk. etkili dinliyoruz.

5 İletişimde En Etkin 3 Konu
% 60 beden dili % 30 ses tonu %10 sözcükler Beden dili ile önemli mesajlar elde edilmektedir. İlk izlenim, imaj büyük ölçüde beden dilinin etkisiyle ilk 30 saniye içinde oluşmakta ve kolay kolay DEĞİŞMEMEKTEDİR. “İlk görüşte aşk”

6 BEDEN DİLİ VE YANSITILAN MESAJLAR
Öne doğru eğilen vücut biçimi yansıtılan mesaj:  ısrarcılık, konuya yoğun dikkat ve ilgi  Kalkık omuzlar, göğüs dışarıda, çene önde ve yansıtılan mesaj:    saldırganlık, gerginlik  Omuzlar aşağıda, geri-ye doğru yaslanma ile yansıtılan mesaj:   rahatlık, konuya ilgisizlik 

7 BEDEN DİLİ VE YANSITILAN MESAJLAR
Başın yukarıya doğru durması; üstünlük    Aşağıya doğru olması; uysallık    Boyun eğme, konuşan kişiye doğru yönelme; ilgi, anlaşma     İletişimde bulunduğunuz kişiden başka yana döndüğünde ; anlaşmazlık  Başın yana eğilmesi; konuya ilgi duyması veya size kur yapması

8

9 Konuşma ve Aktarma Becerisi

10 Konuşmacıysanız DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ SÖYLEMEK İSTEDİKLERİNİZ
SÖYLEDİĞİNİZİ SANDIĞINIZ SÖYLEDİĞİNİZ

11 Etkili Bir Konuşmacı; Kiminle konuştuğunu ve konuşmanın amacını bilir.
Anlaşılır bir dille konuşur. Zarif bir şekilde ve nazik bir dille konuşur. Göz kontağı kurar. Beden dilini kullanır. Özgüvenlidir ve karşı tarafa güven verir. Karşı tarafa konuşma fırsat verir.

12 Düşündüklerinizi Anlaşılır Şekilde Söylemek İstediğinizde;
İleteceğiniz mesaj kısa ne net olmalıdır. “Ben” dilini kullanmalısınız. Mesajınızın kime iletildiği açık olmalıdır. Etkili bir iletişim için sorun durumunda, problemin çözümü için seçenekler sunmalısınız. İleteceğiniz mesaj, sürdürülen konuşmanın içeriği ile tutarlı olmalıdır. Dinleyiciden hangi davranışı gerçekleştirmesini istediğinizi açıkça ortaya koymalısınız.

13 Alma ve Dinleme Becerisi

14 Dinleyiciyseniz DUYMAK İSTEDİĞİNİZ DUYDUĞUNUZ ANLADIĞINIZI SANDIĞINIZ

15 Kötü Dinleyiciler; Görünüşte dinleme Seçerek dinleme Saplanmış dinleme
Savunucu dinleme Tuzak kurucu dinleme Yüzeysel dinleme yaparlar.

16 Dinlemenin Zorlukları;
Dinlemeyi bilmemek Gürültü Mesafe Zaman ayırmamak Eski kayıtlar İlgisizlik Cevap yetiştirme çabası

17 Dinlemenin Yararları;
Öğrenmek Gelişmek, geliştirmek Çatışmaları önlemek Anlaşmazlıkları çözümlemek Dikkat seviyesi ve motivasyonu yükseltmek

18 İyi Dinleyiciler; Dikkat ve ilgi ile dinler.
Sözlerin içeriği kadar duyguları da dinler. Sabırlıdır, duygularını kontrol edebilir. Göz teması, baş hareketi ile dinlediğini belli eder. Konuşanın sözünü kesmez, cümlelerini tamamlamaz. Anlamadığı yönleri sorarak açıklığa kavuşturur. Söylenenler hoşuna gitmese de, söyleyeni yargılamaktan kaçınır. Anladığından emin olmak için söyleneni kendi ifadeleri ile tekrar eder.

19 İYİ DİNLEYİCİLER BÖYLE DİNLER…

20 İyi bir dinleyici olabilmek için;
“Doğuştan iyi dinleyici olanların sayısı azdır. İyi bir dinleyici olabilmek için; bilinçli bir çaba ve yeni beceriler öğrenmek gereklidir.” Doğan Cüceloğlu

21 Etkili Bir Dinleme İçin;
Aktif şekilde sözel ve sözel olmayan mesajları dinlemelisiniz. Tüm söylediklerini Beden hareketlerini Yüz ifadelerini Sesle ilgili değişmelerini Anatomik tepkilerini Genel görünüşünü

22 Etkili Bir Dinleme İçin;
Empatik ve yargılayıcı olmayan dinleme yapmalısınız. Empati; kişinin kendisini diğerinin yerine koyarak ne hissettiğini anlamaya çalışmasıdır.

23 Empati Ne Değildir? Empati karşımızdaki ile özdeşleşmek, ona benzemek, sempati duymak değil; onun bakış tarzını yakalamaya çalışma çabasıdır.

24 Empati; Büyümeyle ve yaşla ilgilidir. Eğitim ve olgunlukla ilgilidir.

25 “Bir anlaşmazlık olduğunda, muhatabınızın ayakkabılarını
giyerek soruna bakın!” Kızılderili atasözü

26 Serçe Masalında Empati

27 Empatik Dinleme İçin; Mesaj ileten kişinin söylediklerini;
Kendimizi onun yerine koyarak Davranış ve sözlerimizle tasdik ederek Duygu ve düşüncelerimizi aktararak Eleştirici ve yargılayıcı ifadelerden kaçınarak Kendi kelimelerimizle özetleme yaparak dinlemeliyiz.

28 Dinleme Yeteneğinizi Değerlendirin;
60-50 Tebrikler. Siz mükemmel bir dinleyicisiniz. 49-40 Doğru yoldasınız! Siz iyi bir dinleyicisiniz ve daha iyi olabilirsiniz. 39-30 Çalışmaya devam edin. İyi bir dinleyici olabilirsiniz. 29-15 Dinlemeyi öğrenmek konusuna ciddi biçimde eğilmeniz gerekiyor. Benimle temasa geçin. 14-0 Günaydın Efendim. Konferans bitti. Kapatıyoruz…

29 Algılarımız bizi yanıltabilir mi?


"İletişim ve Empati." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları