Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN."— Sunum transkripti:

1 Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN

2 CHAPTER 8 Manyetik Sürücülerde Bilgi Organizasyonu

3 Optik okuyucu/yazıcı unitelerinin, manyetik bilgi depolama unitelerine göre çeşitli avantajları vardır. Müzik amaçlı CD’lerden yola çıkılarak geliştirilen optik sürücüler bilgiyi optik olarak lazer ışını yardımı ile yazıp okurlar. Sabit disklerdeki bilgi depolanması ile karşılaştırıldığı zaman bilginin yazılıp okunması daha değişik işlemler içerir.

4 CD-yazıcı denilen sürücülerle bilgi CD’lere kaydedilir ve normal okuyucu sürücülerle de bilgi okunur. Ancak, hem yazıcı hem de okuyucunun bulunduğu sürücüler de vardır. Optik sürücülerde CD-ROM, DVD-ROM, DVD-R, CD-R, CD-RW, ve WORM gibi temel çeşitler vardır.

5 8.1 CD-ROM Sürücüler CD-ROM’lar 80’li yılların ortalarından itibaren bilgisayarlarda bilgilerin kalıcı olarak kaydedilmesi için kullanılmaya başladılar. 4.72 inç çaplı diskler olan CD’ler (Compact Disk), bilgiyi sabit disklere göre daha değişik bir metodla kaydeder.

6 Şekil 1 CD-ROM sürücünün yapısı

7 Şekilde görünen bir CD-ROM sürücüsü ile bilgiler yalnızca okunabilir. Yani normal bir CD’de bilgiler yalnızca bir defa özel yazıcı kullanılarak kaydedilir ve daha sonra defalarca CD-ROM sürücüler tarafından okunabilir. CD-ROM ismi de bu yüzden verilmiştir. İngilizce Compact Disk Read Only Memory’nin kısaltması olan CD-ROM türkçe “Sadece Okunabilir CD Bellek” demektir.

8 Şekil 2 CD-ROM’da bilgi organizasyonu

9 Şekilde bir CD-ROM’da bilgilerin nasıl organize edildiği gösterilmektedir. Spiral tek bir şerit üzerinde sektör denilen ayrılmış alanlara kaydedilen biligiler lazer okuyucu bir gözle okunmaktadırlar. Bilgiler daha önceden yazıcı olan yine lazer bir göz tarafından plastik tabaka üzerinde tümsekler ve çukurlar (Lands and pits) oluşturacak şekilde yakılmak süretiyle kaydedilmiştir.

10 Bu şekilde yakılan bir CD’ye bir daha bilgi kaydedilemez ancak yalnızca istenildiği kadar okunabilir. CD-RW denilen bu CD’lerde hem yazma hem de okuma defalarca yapılabilir. CD’nin yansıtıcı yüzeyinin üzerinde yazıcı lazer kafa tarafından yakılarak oluşturulan çok küçük Çukurlar (pits) ve bu çukurlar arsında kalan düzlükler (lands) bilgiyi oluştururlar.

11 Bunlar bu yüzden bir defaya mahsus yazılabilen bilgilerdir ve daha sonra okuyucu tarafından gönderilen lazeri yansıtarak bilgilerin okunmasını sağlarlar. Yani bu yüzeydeki çukurlar ve düzlükler 1’ler ve 0’ları oluştururlar. (Bilginin sayısal olarak kaydedilmesi) CD-ROM sürücüler 24X, 32X, 48X, 52X, 54X gibi çeşitli okuma hızlarında gelmektedir. Yüksek hızlı CD-ROM sürücüler ile bilgiler daha hızlı şekilde bilgisayara aktarılır.

12 CD-ROM’ların yeni nesili olarak ortaya çıkan DVD-ROM’lar ise yavaş yavaş CD-ROM’ların yerini almaktadır. Artık yeni bilgisayarlarda CD-ROM sürücüler yerlerini DVD- ROM’lara bıraktılar. Sabit diskler ile karşılaştırıldıkları zaman CD-ROM sürücüleri daha yavaştırlar. Dolayısı ile bilginin okunması daha fazla zaman alır.

13 8.2 CD-R ve CD-RW Sürücüler CD-ROM sürücüler yalnızca CD’ye daha önceden kaydedilmiş bilgileri okuyabilirler ama bilgi kaydedemezler. Bu yüzden piyasaya sunulan CD-R sürücüleri ile bir boş CD’ye bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yapılabilir. Bu kaydedilen CD normal CD-ROM sürücülerde kolayca kullanılabilir.

14 Daha sonra piyasaya çıkan CD-RW sürücüler ise uygunluk bakamından en kullanışlı olanlardır. Çünkü bu sürücüler ile özel CD’lere defalarca kayıt yapmak mümkündür.

15 8.3 DVD-ROM Sürücüler CD’lerin daha da geliştirilmesi üzerine çıkan DVD-ROM’lar CD’lere göre 10 kata kadar daha fazla bilgiyi saklayabilirler. BU da CD-ROM’ların yerlerini artık DVD-ROM’lara bırakcakları demektir. Aşağıdaki şekilde DVD-ROM’ların CD-ROM’lara göre neden daha fazla bilgi kaydedebildikleri açıklanmaktadır.

16 Şekil 3 CD-ROM ve DVD-ROM’ların yüzeylerinin karşılaştırılması Şekilde de görülebileceği gibi DVD-ROM’un üstündeki çukur ve düzlükler CD-ROM’un üstündekilere göre daha küçüktür. Bu da daha fazla bilginin aynı alana sığdırılmasına olanak verir.

17 DVD-ROM sürücüler ile her formatta CD okunabilir ancak DVD-ROM’ların en önemli kullanım alanları ev sineması uygulamalarındadır. Dolby Digital Surround ses sistemleri ile birlikte kullanıldığı zaman ses efektleri ve görüntü kaliteleri ve çeşitli olanaklar sunmaları ile DVD-ROM’ları parlak bir gelecek beklemektedir. Güzümüzde DVD yazıcılar da yavaş yavaş piyasa sunulmaya başlanmıştır.

18 Taşınabilir bilgisayarlar için hem DVD-ROM hem de CD-R’dan oluşan sürücüler de vardır. Bunlar bir tek sürücü ile iki işlemi de yapabilen aletlerdir. Bu yazıcılır ile DVD-ROM’lara kayıt mümkün olmaya başlamıştır.

19 Şekil 4 DVD-ROM ve CD-ROM sürücülerinin lazer okuyucu kafalarını karşılaştırılması

20 8.4 WORM Diskler CD-ROM’lar gibi sadece bir defa yazılıp defalarca okunabilen WORM diskler CD-ROM’lara göre çok daha fazla bilgi kaydedebilirler. Daha çok profosyenel amaçlar için kullanılan WORM diskler 200 GB gibi yüksek kapasitede olabilirler.


"Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları