Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Toplumsal Duyarlılık Projesi Sosyal Bağımlılıklar Grup KEŞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Toplumsal Duyarlılık Projesi Sosyal Bağımlılıklar Grup KEŞ."— Sunum transkripti:

1 Toplumsal Duyarlılık Projesi Sosyal Bağımlılıklar Grup KEŞ

2 Grup Keş olarak; Aslında fiziksel bağımlılıklardan çok daha fazla sayıda sosyal bağımlılıkların olduğunu gördük. Buradan hareketle ; sosyal bağımlılıkların bazılarını araştırdık. Yüz yüze anket yöntemiyle “113” kişinin görüşlerini aldık Örneklerimizin öğrenciler ve fakülteler açısından homojen olmasına dikkat ettik.

3 Sosyal bağımlılıklardan aşağıdaki dördünü inceledik… 1- Cep telefonu 2- Bilgisayar 3- Televizyon 4- Alışveriş

4 CEP TELEFONU Çağımızın önemli buluşlarından biri olan cep telefonu; artık herkeste… T. C. Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre Haziran 2009 itibariyle Türkiye’de 63.6 milyon GSM abonesi var. 75 milyonluk ülkemizde bu rakamın ne kadar da yüksek olduğu hemen göze çarpıyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber cep telefonlarının fonksiyonları arttı ve gelişti. Markalar arasındaki rekabet sebebiyle de fiyatları düşünce iyice cazip hale geldiler. Böylece cep telefonu kullanıcısı sayısı arttı.

5 Cep telefonunuzu günde kaç saat kullanıyorsunuz?

6 Kullanım amaçları da şöyle;

7 Bağımlılığın bir diğer göstergesi olan: “Cep telefonunuzun sizden uzak olması durumunda huzursuzluk hisseder misiniz?” sorusuna verilen cevaplar ise şöyle;

8

9

10 BİLGİSAYAR Teknolojinin gelişmesi, bilgisayarların ve internetin hayatımıza vazgeçilmez bir şekilde girmesiyle yeni bir bağımlılıktan söz edilir oldu: Bilgisayar bağımlılığı… Psikiyatri literatürüne henüz bir tanı olarak girmemiş olsa da, bu sorun; tüm dünyada milyonlarca insanı kıskacına almış durumda. Bilgisayar, hayatımızın önemli, hatta vazgeçilmez bir parçası olarak gündelik yaşantımızın içinde hatırı sayılır bir konuma ulaştı. Bir düşünün, günün kaç saatini bilgisayar veya internet başında geçiriyorsunuz?

11

12 Bağımlılığın bir diğer göstergesi olan: “Uzun süre bilgisayar kullanmadığınızda huzursuzluk hisseder misiniz?” sorusuna verilen cevaplar ise şöyle;

13

14

15 TELEVİZYON Televizyon bağımlılığı, bir fiziksel bağımlılık olmamakla birlikte; öforik etkisi nedeniyle televizyon izlemenin kişinin yaşamında önemli bir yer tutmasını ifade eden bir rahatsızlıktır. Yıllardır yapılan çalışmaların gösterdiği sonuçlar; çok fazla televizyon seyredenlerin, hiç seyretmeyen ya da az seyredenlere oranla toplum içine daha az karıştıkları, sosyal etkinliklerinin daha az olduğu,, aşırı şişmanlığa daha yatkın olduklarıdır.

16 Günde kaç saatinizi TV başında geçirirsiniz?

17 Eve geldikten ne kadar süre sonra TV’yi açarsınız?

18

19 ALIŞVERİŞ Alışveriş bağımlılığı ; kontrolsüz alışveriş yapmak, ihtiyaca göre değil de harekete geçiren dürtüye göre davranmaktır. Geçici süreyle rahatlamak, alışveriş esnasında keyifli bir durumda olmak, fakat sonrasında ise yoğun kaygı, pişmanlık ve suçluluk yaşamak bunun göstergesidir.

20 Alışveriş denince aklınıza bayanlar gelebilir ama erkeklerin de çok ciddi alışveriş çılgınlıkları vardır. Onlarca gömleği, kravatı, ayakkabısı olan erkekler de azımsanmayacak kadar çoktur. Tabi ki durum sadece giyimle sınırlı değildir. Erkeklerde, cep telefonu elektronik eşya ve parçaları, silah, otomobil parçaları, aksesuarları dikkat çekerken; Kadınlarda ; takılar, ev eşyaları, mutfak malzemeleri, hediyelik ev eşyaları, yeni mevsimlik ve bir gecelik, bir düğünlük kıyafetler sivrilmiş durumdadır. Görüldüğü gibi alışveriş sadece ihtiyaç olmaktan çıkıp; rahatlama, geçici bir dolgu malzemesi konumu almıştır.

21 Sık sık alışverişe çıkar mısınız?

22 Alış-verişe ne amaçla çıkarsınız?

23

24


"Toplumsal Duyarlılık Projesi Sosyal Bağımlılıklar Grup KEŞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları