Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Plazma ve LCD Televizyonlar 15.05.2006.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Plazma ve LCD Televizyonlar 15.05.2006."— Sunum transkripti:

1 Plazma ve LCD Televizyonlar

2 1. Plazma Televizyon Teknolojisi
maddenin katı, sıvı ve gaz dediğimiz üç halinden farklı olarak, elektriksel anlamda nötr haldeki yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının, elektrik enerjisiyle farklı bir hale dönüştüğünde aldığı isimdir. Bugün bu teknoloji kullanılarak üretilen televizyonlar Plazma TV olarak adlandırılır.

3 Plazma Panellerin Çalışma Prensibi
Plazma paneller, iki paralel cam tabakanın arasında yer alan ve ızgara şeklinde yerleşik, içi plazma adı verilen neon ve xenon gazları ile dolu binlerce odacıktan oluşur. Elektrik akımı bu odacıklarda bulunan plazmaya ulaştığında, oluşan çok küçük bir ultraviyole ışınımı fosforlu bir tabakaya çarparak kırmızı, mavi veya yeşil (RGB) renklerden birine sahip bir piksel oluşturur. Ekran yüzeyinde oluşan bunun gibi yüz binlerce piksel bir araya gelerek ekranda gördüğümüz görüntüyü oluşturur.

4 Plazma Televizyonun Avantajları
Plazmaların en büyük avantajı, sadece 8.8 cm. ile 13 cm. olan incelikleri, kg. civarındaki ağırlıkları ve duvara asılarak yerden ek tasarruf sağlamalarıdır. Manyetik alanlardan etkilenmezler. Yüksek kontrast ve parlaklık oranı ile detayların daha net görünmesini ve aydınlık ortamlarda bile rahatça izlenmesini mümkün kılar. Plazmalar merkezden köşelere kadar mükemmel görüntü sunar. Ortalama 160 derecelik görüntü açısına sahip düz ekran yapıları, oturma konumunuz ne olursa olsun kayıpsız görüntüler sunar.

5 Plazma Televizyonun Dezavantajları
Plazmaların fiyatları, LCD TV'lere göre daha pahalıdırlar. Öte yandan, gerek kullanım ömrü, gerekse gelecek teknolojilere şimdiden hazır olmaları açısından, plazmaları uzun vadeli bir yatırım olarak görmekte yarar var.

6 2.LCD Televizyon Teknolojisi
LCD'nin açılımı Liquid Crystal Displaydir. TFT-LCD monitörlerde ana teknoloji sıvı kristallerdir. Bu kristaller ışığın geçişini engeller ya da ışığı serbest bırakır. TFT LCD iki cam tabaka arasında likit kristal ile doldurulmuş sandviç benzeri bir yapıya sahiptir. Bir tarafta rengi oluşturan renk filtreleme camı, diğer tarafta ise TFT camı mevcuttur. TFT ise Thin Film Transistordur. Bu teknoloji LCD panallerden görüntü üretilmesinde kullanılır. Bugün TFT tekniğinin kullanıldığı LCD monitörler standart durumdadır.

7 LCD Panellerin Çalışma Prensibi
LCD paneller, iki kat polarize cam arasında yer alan yüz binlerce likit kristal hücreden oluşur. Panelin arkasında bulunan güçlü lambalardan gelen ışık, yayılmayı sağlayan tabakadan geçerek ekrana homojen bir şekilde dağılır. Işık daha sonra TFT (Thin Film Transistor) adı verilen ince film transistor tabakasından ve arkasından da her likit kristal hücresine iletilen elektrik miktarını ayarlayan renk filtrelerinden geçer. Voltaj farkına göre likit kristaller harekete geçer. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. Bu işlemlerin sonucunda da farklı oranda ve parlaklıkta kırmızı, mavi ve yeşil renkleri oluşturan ve nihai görüntüyü sağlayan yüz binlerce piksel elde edilmiş olur.

8 LCD Televizyonun Avantajları
LCD televizyonlar ince yapılarından dolayı hem yer kazancı sağlarlar hem de hafif olduklarından taşıması kolaydır. Parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunar. LCD televizyonlarda ekranın nokta aralıklarını göremezsiniz. Uzaktan olduğu kadar yakından da görüntüler aynı şekilde mükemmeldir. LCD televizyonlar göz yormazlar, aksine odaklama sorunu olmadığından daha keskin ve net görüntü sunarlar. Güç tüketimleri az ve plazma televizyonlara kıyasla daha uygun fiyatlardadır. LCD televizyonların bir özelliği de dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını desteklemeleridir. Bu sayede, LCD ekranları, hem televizyon hem de monitör olarak kullanabilirsiniz. Titreşim ve radyason yapmaz.

9 LCD Televizyonun Dezavantajları
LCD ekranları sıvı kristalden oluşmaktadır. Sıvı kristallerin tepki süreleri CRT ekranlara göre düşüktür. Buda hareketli görüntülerde fluluk yaratır. Netlik hareket fazla olduğu zamanlarda azalır bunu gözle görebilirsiniz. Görüntü sabitleştiği anda netleşir. Görüş açılarının düşük dür. Yani lcd ekranlara yandan baktığınızda görüntüyü net bir şekilde göremezsiniz. Yüksek kalite lcd ekran kullanan monitor veya tvlerde bu oran yani görüş açısı derecelere kadar çıkabilmektedir ama dereceden görüntü alabilmek lcd lerde imkansızdır. Lcd ekran boyları en fazla 82cm e kadar çıkabilmektedir. Daha büyük bir ekran için plazmayı tercih etmelisiniz.

10 LCD Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 2 Önemli Nokta
Kontrast oranı : Yüksek kontrast ve parlaklık oranı detayların daha net görünmesini ve aydınlık ortamlarda bile mükemmel izlenmesini sağlar. Ekran tazeleme süresi : LCD televizyonun bir saniyede gösterebileceği kare sayısı ve performansı ile ilgilidir. Daha yüksek hızda ekran tazelelenmesi görüntülerin ardında oluşabilen gölgeleri engeller, daha keskin ve gözü yormayan görüntülerin ekranda oluşmasını sağlar.

11 Plazma Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görüntü kalitesi ve parlaklık tır. Plazma televizyonda kaliteyi toplam performans belirler. Kaliteyi belirleyen diğer unsurlar renk, çözünürlük, tasarım ve panel ömrüdür. Bu özelliklerden en yüksek verimi elde etmenin sırrı ise yine yüksek kontrast oranında saklı. Gri olarak görünen siyah renk, yüksek kontrast oranına sahip plazmalarda yerini gerçek siyaha bırakır. Diğer tüm renkler de siyahla doğru orantılı olarak gerçekte olduğu gibi en canlı haliyle ekrana yansıtılır.

12 PLAZMA VE LCD TELEVİZYON ARASINDAKİ FARK NEDİR?
1. Plazma ve LCD televizyonların en önemli özelliği cam plaka arasından ekrana görüntü vermesi. İki televizyonu birbirinden ayıran ise plazmanın plaka arasında fosfor, LCD'nin ise likit kristal olması. LCD'de görüntü açısı plazmadaki kadar büyük değil. LCD teknolojisinde görüntü çok parlak. Normal televizyonda 1 saat sonra göz yorgunluğu hissederken, plazmada 4 saat LCD'de ise bu saat sonra hissediliyor

13 Kısaca LCD artıları ve eksileri ile;
+ Az güç harcar. + Titreşim yapmaz gözü yormaz. + Az yer kaplar hafiftir. + Görüntü net ve parlaktır. - Tepki süresi düşük. - Ekran pikselleri çabuk bozuluyor. - Kontras seviyeleri düşük. - Görüş açısı düşük.

14 Plazma Artıları ve eksileri
+ 161cm e kadar plazma ekranlar bulunabilir. + Az yer kaplar hafiftir. + Yenilerde HD uyumu ile mükemmel görüntü kalitesine ulaşılabilir. - Görüntü kalitesi LCD lere nazaran daha düşüktür - Güç tüketimi fazladır. - Ekranda uzun süre kalabilecek sabit bir görüntü ekran yüzeyine yapışır ve silinmez. - Fiyatları pahalıdır.

15 kaynaklar www.teknosa.com.tr www.habervitrini.com


"Plazma ve LCD Televizyonlar 15.05.2006." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları