Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam"— Sunum transkripti:

1 Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
HAYALI REHBERLER Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam

2 Dünyamızın kendine has şekline GEOİD denir.
Dünyamız Kutuplardan basık ,Ekvatordan şişkin bir şekli vardır. Dünyamızı ikiye ayıran çizgiye Ekvator Çizgisi Denir. Ekvatorun Kuzeyinde kalan kısım Kuzey Yarım Küre,Güneyinde kalan kısmıda Güney Yarım Küredir.

3 EKVATOR Kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan hayali çizgiye EKVATOR denir. Dünya üzerinde çizilebilecek en uzun çizgidir. Kuzeyinde: Kuzey Yarım Küre Güneyinde:Güney Yarım Küre bulunur. Çizgisel hız en çok burada olur.

4 Paralel ve Enlem Ekvatora 1 derecelik açılarla paralel çizilen hayali çizgilere Paralel denir. Paraleller 1 Derece , 2 derece , 3 Derece gibi giderler.Sadece tam sayılarla ifade edilir. Paraleller sadece tam sayılarla ifade edilir.Enlemlere göre daha genel bilgi verir. Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın Ekvator düzlemine olan açısına Enlem denir. Enlemler derece,dakika,Saniye şeklinde ifade edilir. Mesela; 1 Derece 23 Dakika 10 Saniye gibi Enlemler bir yerin konumu hakkında tam bilgi verir.

5 Paralel ile Enlem arasındaki Fark!
Enlemler derece,dakika ve saniye cinsinden değer verdiği için daha detaylıdır.

6 Paralellerin özellikleri
Başlangıç paraleli Ekvatordur. 90 kuzeyde , 90 güneyde olmak üzere toplam 180 paralel vardır. 2 paralel arası mesafe 111 Kilometredir. Paraleller Dünyanın çevresinde olduğu varsayılan hayali çizgilerdir.

7 Meridyen ve Boylam Bir kutuptan diğer kutuba uzanan ve Paralelleri dik olarak kesen yarım daire yaylarına Meridyen denir. Başlangıç meridyeni Grenwich’tir. Meridyenler 1,2,3… Derece gibi ifade edilir. Boylamlarda,Enlemler gibi daha detaylı bilgi vermek için kullanılır.Derece,Dakika,Saniye şeklinde ifade edilir.

8 Meridyenlerin Özellikleri
Başlangıç Meridyeni, Londra’da bulunan Greenwich’tir. 180 batıda, 180’de doğuda olmak üzere toplam 360 meridyen vardır. Meridyenler arası mesafe Kutuplara doğru daralır.

9


"Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları