Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren"— Sunum transkripti:

1 Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
Halit CERBEN Fen bilgisi öğretmenliği 3.sınıf 2.şube

2 Yer kabuğunda neler var?
Dünyayı oluşturan katmanların dıştan içe doğru sırası şu şekildedir; hava küre, su küre, taş küre, ateş küre, ağır küre.

3 Yer kabuğunda neler var?
Hava Küre(Atmosfer): Yeryüzünün etrafını saran gaz karışımıdır. Su Küre:Dünyadaki bütün sular su küreye girer.Okyanuslar, denizler, göller ve tüm sular su küreyi oluşturur. Taş Küre(Yer Kabuğu):Üzerinde yaşadığımız katmandır. Çeşitli yapıdaki kayaçlardan oluşmuştur. .

4 Yer kabuğunda neler var?
Ateş Küre:Yer kabuğunun altında bulunan kısımdır.Yanardağlardan çıkan lavlar bu tabakadan gelir. Ağır Küre: Dünya'nın merkezinde bulunur.Burada demir, nikel gibi yoğunluğu büyük olan maddeler yer alır

5 Kayaçlar Kayaçlar çeşitli  mineraller ve organik maddelerden oluşmuş katı birikintilerdir. Kayaçlarla ilgilenen bilim dalına petroloji adı verilir.

6 Kayaçları işleyerek maden elde edilebilir.

7 Madenler Yerkabuğunun farklı derinliklerinde bulunan ve ekonomik değer taşıyan mineral bileşimlerine maden denir.   Başlıca Madenlerimiz: Demir, bakır, krom, kükürt, zımpara taşı, tuz, lüle taşı.

8 Başlıca madenler

9 Fosiller Canlıların milyonlarca yıl öncesinden, günümüze kadar gelen kalıntılara ve izlere  fosil denir Fosilleri inceleyen bilim dalına paleontoloji denir .

10 Toprak Yer kabuğundaki kayaçların üzerini örten ince tabakaya toprak denir. Toprak, yerkabuğunu oluşturan kayaçların aşınması ile ortaya çıkar.

11 Toprak erozyonu Verimli toprak örtüsünün su ve rüzgârın etkisi ile aşınıp taşınması olayına erozyon denir.

12 Heyelan Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

13 Yeraltı suları Yeryüzüne inen suların büyük bir kısmı kumlu ve çakıllı katmanlardan (yeryüzünden) geçerek daha alt kısımlardaki geçirimsiz killi tabakaların üzerinde birikir. Bu sulara yer altı suları denir. Su döngüsü oyunu: Yeraltı suları Oynayarak Su Döngüsünü Öğrenelim

14 Yer Kabuğunun Doğal Anıtları
Dünya’nın oluşum sürecinde ortaya çıkmış şelale, mağara, peri bacaları, travertenler, yanardağlar, yaşlı ağaçlar, obruklar, göller gibi yapıların genel ismi doğal anıttır

15 Bazı kayaç anıtlar

16 Hava su ve toprak kirliliği
Doğanın temel fiziksel unsurları olan, hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etkilerin oluşması ile ortaya çıkan ve canlı öğelerin hayati aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen faktörlere denir.

17 Hava ve su kirliliği

18 Öyle değil böyle olmalı!

19 Kaynakça  


"Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları