Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nijerya Federal Cumhuriyeti

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nijerya Federal Cumhuriyeti"— Sunum transkripti:

1 Nijerya Federal Cumhuriyeti
Bayrak Arma

2 Dünyamızda Nijerya Nerede ?

3 ÜLKENİN KİMLİĞİ Nijerya Federal Cumhuriyeti, kısaca Nijerya, Batı Afrika'da, Gine Körfezi kıyısında, Benin ile Kamerun arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti Abuja, en büyük şehri Lagos'tur. Atlas Okyanusa kıyısı bulunan Nijerya, Km2 kadar bir yüz ölçüme sahiptir.

4 Başkent Abuja

5 Lagos

6 Gine Körfezi

7 İdari Bölümler Nijerya'nın üst düzey idari yapılanması 36 eyalet ve 1 federal başkent bölgesi (Abuja) şeklindedir. Abuja Anambra Enugu Akwa Ibom Adamawa Abia Bauchi Bayelsa Benue Borno Cross River Delta Ebonyi Edo Ekiti Gombe Imo Jigawa Kaduna Kano Katsina Kebbi Kogi Kwara Lagos Nasarawa Niger Ogun Ondo Osun Oyo Plateau Rivers Sokoto Taraba Yobe Zamfara

8

9 Doğal Coğrafya Özellikleri
Nijerya, güney batı Afrika kıyısında yer alır.  Doğusunda Kamerun, kuzeydoğusunda Çad, kuzeyinde Nijer ve batısında Benin devletleri yer alır. Yüzölçümü yaklaşık olarak km2dir. Nijerya, esas olarak dört coğrafi bölgeye ayrılır kıyıdaki mangrovlı (Afrika’da bataklıklarda yetişen bir cins ağaç) bataklık bölgesi, tropikal ormanlık bölge, Savana bölgesi ve kuzeydeki yarı çöl bölge. Bölgede yüzlerce nehir ve kolları mevcuttur.  Lagos’tan Kamerun sınırına kadar olan şerit, ekvatoral ormanlık araziyle örtülüdür. Nijerya’nın ikinci ormanlık bölgesi, Savana bölgesidir.

10 Bataklık Bölgesi

11 Tropikal Orman Bölgesi

12 Savana Bölgesi

13 Kuzey Çöl Bölgesi

14 Doğal Coğrafya Özellikleri
 Ülkeyi baştan başa  kat eden Nijer Nehrinin batı bölgesi, dağlık bir arazidir. Nijer Nehrinin batı bölgesi, dağlık bir arazidir. Bu yüksek dağlar arasında Adamawa Dağları yaklaşık 80 km uzunluğundadır. Ülkenin en yüksek yeri, yine bu dağlar üzerindeki Dimlang Tepesi olup, yaklaşık 2042 metredir. Ülkenin güneydoğusunu ise Kamerun Dağlarının batı yamaçları örter ve bütün güneydoğu sınırı boyunca uzanırlar. Kuzey Nijerya ise nispeten yarı çöl olup, Büyük Sahra Çölünün güneye doğru bir devamı şeklindedir.

15 Nijer Nehri

16 Kamerun Dağları

17 Tarihsel ve Siyasal Gelişim
Nijerya’nın tarihini, Arapça yazılmış kayıtlara dayalı olarak, kuzey bölgelerde 9. yüzyıl başlarında kurulmuş.  İslamiyet’in yayılmasıyla, mevcut şehir devletleri ve birçok kabile Müslümanlıkla şereflenmişlerdir.  Nijerya’ya ilk olarak 15. yüzyılda Avrupa sömürgeciliğini ve zulmünü getirenler, Portekiz ve İngiliz esir tüccarı denizciler olmuştur. Nijeryalı’nın esir olarak satılmasıyla Avrupa tarihinde kara bir leke olarak kalmıştır. 1967 yıllarından bağımsızlığında giden süreçte iç savaş başlamıştır ve yıkıcı bir etki bırakmıştır. Bir çok ihtilalden sonra General İbrahim Babangida devlet başkanı oldu ve petrol gelirleri ile Nijerya Afrika’nın en gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi. 1992 yılında seçimler ile demokratik düzen için ilk adımlar atıldı.

18 Beşeri Coğrafya Özellikleri

19 Dünyanın nüfus bakımından dokuzuncu ülkesi olan Nijerya, yaklaşık 140
Dünyanın nüfus bakımından dokuzuncu ülkesi olan Nijerya, yaklaşık nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesidir. Nüfus artışının en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Halkın büyük bir bölümünü yerli kabileler teşkil eder. Ayrıca Avrupalı beyazlar da mevcuttur. Ülke idaresinde ve hayat tarzlarında, İslam kaidelerine bağlı kalırlar. Nijerya halkının büyük bir çoğunluğu Müslümandır. Bununla birlikte Avrupalı Hristiyanlarda vardır. Ülke genelinde okuma-yazma oranı % 50’dir. Nijerya’da toplam 13 üniversite mevcuttur. Ülkenin resmi dili İngilizcedir. Nüfusun çoğunluğu tarım ve ticarette birleşir.

20  Birçok köy ve klanların yönetim unsurunun temelini, büyük ölçüde genişlemiş ve poligami türde aileler meydana getirir.

21 Ekonomik Coğrafya Özellikleri

22 Ekonomi daha çok tarıma dayanır.

23 Yerfıstığı, pamuk, palmiye ağaçları, sebze ve meyve türleri, kakao, kauçuk tahıl ürünleri, hurma ve yerfıstığı yağı, kereste ve kola cevizi bol miktarda üretilir. Kakao ve kauçuk üretiminde dünyanın altıncı ülkesidir. Ülke topraklarının % 25’i ekime müsaittir. Güneyde delta bölgesi, petrol yatakları bakımından oldukça zengindir. Dünyanın yedinci büyük petrol üreticisidir. Nijerya’nın ihracatının büyük bir bölümünü, petrol ve yan ürünleri teşkil etmektedir. Doğal gaz bakımından da oldukça zengindir. Mevcut nehir sularından, hidroelektrik santralleri kurmak suretiyle, elektrik enerjisi üretilmektedir. Bunlardan en büyüğü Kainiji Barajıdır.

24 Kakao Üretimi

25 Kauçuk Üretimi

26 Petrol Üretimi

27 Kainiji Barajı

28 İhracatını daha çok İngiltere, Almanya ve Japonya’ya yapar.
ABD, Almanya ve Hollanda’dan ise çeşitli makina, ilaç ve elektronik malzemeler, ithal etmektedir. OPEC üyesi olan Nijerya, büyük bir demir-çelik endüstrisine ve geniş bir inşaat sektörüne sahiptir. Ulaşımın geliştiği ülkede yollar genelde kuzey-güney istikametini takip eder. Demiryolu ulaşımı gelişmiş olup toplam uzunluğu 3805 kilometredir. Lagos ve Kano havaalanları en işlek uluslararası havalimanlarıdır.

29 Ulaşım


"Nijerya Federal Cumhuriyeti" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları