Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan iyice.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan iyice."— Sunum transkripti:

1 1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan iyice sararmış zavallıcık. V. Buraya geldiğini neden söylemedin? Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinin yüklemi kılış bildirmektedir? A) I ve IV B) II ve III C) I ve II D) II ve Vcümle

2 Cevap D

3 2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dilek kipinde çekimlenmiştir? A) Tatilde yurt dışına çıksam. B) Tatilde yurt dışına çıkmış. C) Tatilde yurt dışına çıkacak. D) Tatilde yurt dışına çıktı.yüklem

4 Cevap A

5 3. I. Hafta sonu tiyatro izleyelim. II. Bir daha geri dönemem. III. Eksikliğini çok hissedeceğiz. IV. Özgürlük emek ister. V. Saat on iki kez gonkladı. Yukarıdaki cümlelerde aşağıdaki fiil kiplerinden hangisi yoktur? A) Emir kipi B) Görülen geçmiş zaman C) İstek kipi D) Geniş zamanfiilkip

6 Cevap A

7 4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde zaman anlamı yoktur? A) Halikarnas Balıkçısı’nın romanlarında kişiler, bildiğimiz kişilere benzemezler pek. B) Eleştirmen, eleştirilerinde kendinden bahsettiği zamanlarda bile tarafsızlığını korumalı. C) Yolculuğa çıkmadan önce ilk olarak yolda okuyacağım kitapları alırım yanıma. D) Kitaplarında anlatacağı mekânları belirledikten sonra o mekânları uzun süre incelermiş.

8 Cevap B

9 5. Aşağıdakilerden hangisinin fiilinde zaman kayması yoktur? A) İki arkadaş yabancı bir şehirde karşılaşır ve bir yerde oturup dertleşir. B) Hep böyle yapıyor, önce güler yüzle karşılıyor beni sonra yokmuşum gibi davranıyor. C) Birazdan iş görüşmesine o değil de ben gidecekmişim gibi koltukta rahat rahat oturuyor. D) Daha yol yorgunluğu üzerinden atmadan, kendine gelmeden yarın İstanbul’a uçuyor.fiilizaman kayması

10 Cevap C

11 6. Aşağıdakilerden hangisinde “-miş” eki başkasından duyma anlamı taşımaktadır? A) Kendini bir deri bir kemiğe çevirmişsin. B) Dersin sonlarına doğru bir an dalmışım. C) Konser, yağışlardan dolayı ertelenmiş. D) Kurutulmuş sebzelerle aram yok benim.

12 Cevap C

13 7. Aşağıdakilerden hangisinde fiil basit zamanlı değildir? A) İlk ödülünü on sekiz yaşında almış. B) İkinci kitabını bu yıl çıkaracakmış. C) İnceleme yazıları da yayımlanacak. D) Kendini yinelemiyor, yeniliyor o.

14 Cevap B

15 8. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem istek kipindedir? A) Hayatına yeni bir yön vermelisin. B) Bu evrakları muhasebeye bırak. C) Bir de düşündüklerimiz olsa. D) Fazla gecikmeden yola koyulayım.

16 Cevap D

17 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem emir kipindedir? A) Bahçedeki gülleri sulamalıyım. B) Geç olmadan işe koyulalım. C) Yarın bu kadar geç kalmasın. D) İş olsa da sürekli çalışsak.

18 Cevap A

19 10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yardımcı fiille oluşturulmuş bir birleşik fiildir? A) Bu durum ona zaman kazandırdı. B) Yardımından dolayı çok sevindi. C) Damlalar pencereden süzülüverdi. D) Acıları onu daha da güçlü kıldı.

20 Cevap C

21 11. Aşağıdakilerden hangisi “anlatamazdın” fiiliyle ilgili doğru bir bilgidir? A) Basit zamanlı ve basit yapıdadır. B) Birleşik zamanlı ve basit yapıdadır. C) Birleşik zamanlı ve birleşik yapıdadır. D) Birleşik zamanlı ve türemiştir.

22 Cevap A

23 12. Aşağıdakilerden hangisinde şimdiki zaman anlamı vardır? A) Yazlarını Kuşadası’ nda geçiriyor. B) İki ay sonra ay üç yaşına basıyor. C) Övgü, bana başarma gücü veriyor. D) Akşamki toplantı için hazırlanıyorum.

24 Cevap D

25 19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi türemiş bir fiil değildir? A) İtfaiye yangını başarıyla söndürdü. B) Bütün zararını bizden çıkarttı. C) Bu evde iyi günler de yaşandı. D) Traktörü tarla komşusuna sattı.

26 Cevap D


"1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan iyice." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları