Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir"— Sunum transkripti:

1 Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir
Fuat SUNGUR Ramazan CAN

2 Etik Sorunlar Ne Zaman Oluşur
Başlangıç evresi Devam eden danışmanlık hizmetleri Kriz dönemi Sonlandırma evresi

3 BAŞLANGIÇ AŞAMASI Danışmanlık hizmeti öncesindeki konular Hizmet koşulları Danışanın rızasına dayalı konular Reklam Kurumsal ilişkilerin kötüye kullanılmasından kaçınma Maddi düzenlemeler Ücrete tabi olmayan hizmetler Danışmanlık alanındaki yeterlilik, deneyim ve eğitim Danışan için daha iyi hizmet seçenekleri Eş zamanlı terapist katılımı Çelişen ikili ilişki Hedef, amaç ve yöntemlere ilişkin eğitim yapıları Prosedür ve sınırlamalarla ilgili konuların açıklaması Denetim ve danışmanlıkla ilgili konular Tedavide deneysel yöntemler

4 Danışmalık Öncesindeki Konular(1)
Reklam Ve Kurumsal İlişkilerin Kötüye Kullanılmasından Kaçınma Danışmalık bürosu, şirketi veya bireysel danışmalık reklamları yaparken doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik ilkesine bağlı kalınmalıdır. Kurumsal bağlantılar kötüye kullanılmamalıdır.

5 Danışmalık Öncesindeki Konular(2)
Maddi Düzenlemeler Ve Ücrete Tabi Olmayan Hizmetler Danışma süreci başlamadan önce psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri için ücretler saptanırken gelen danışanların parasal durumu ve bulunulan yerde bu hizmetlere uygulanan ücretler dikkate alınmalıdır.

6 Hizmet Koşulları(1) Danışmanlık Alanındaki Yeterlilik, Deneyim Ve Eğitim Danışan İçin Daha İyi Hizmet Seçenekleri Psikolojik danışmanın hizmet verebilmesi için gerekli yeterlilik düzeyine sahip olması gerekir aksi taktirde danışana yarar sağlamak yerine zarar verecektir.

7 Eş Zamanlı Terapist Katılımı Ve Çelişen İkili İlişki
Hizmet Koşulları(2) Eş Zamanlı Terapist Katılımı Ve Çelişen İkili İlişki Danışan aynı zamanda başka danışmandan bir danışmanlık hizmeti alıyorsa ve yeni danışmanı diğer danışmanla temas kurarak danışanının onayını almaksızın diğer danışmanla olan ilişkisini kesemez.

8 Danışanın Rızasına Dayalı Konular
Hedef, amaç ve yönteme ilişkin eğitim yapıları Prosedür ve sınırlamalarla ilgili konuların açıklanması Denetim ve danışmanlıkla ilgili konular Tedavide deneysel yöntemler

9 Gizlilikle ilgili özel konular ve ikincil öneme sahip olanlar
DEVAM EDEN DANIŞMANLIK HİZMETİ KONULARI Danışmanlık Kayıt tutulması

10 Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(1)
Gizlilik Danışmanlık ilişkileri ve bu ilişkiden kaynaklanan bilgilerin profesyonel bir danışmanlık hizmeti gereği olarak gizli tutulması gerekmektedir.

11 Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(2)
Gizlilikle İlgili Özel Konular Ve İkincil Öneme Sahip Olanlar Özel durum 18 yaşından küçük çocukların alkol ve uyuşturucu kullanımından kaynaklanan sorunların tedavisini içerir.

12 Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(3)
Danışanın rızası dahilindeki danışmanlığın işleyişi sırasında danışmanların hastanın gidişatı ile ilgili kuşku duydukları veya ek bilgiye ihtiyaç duydukları hallerde başka bir uzmana başvurabilirler.

13 Devam Eden Danışmanlık Hizmeti Konuları(4)
Kayıt Tutulması Danışmanlık ilişkisi esnasında tutulan kayıtlar; röportaj notları, test bilgileri, mektuplar, kayıt cihazıyla tutulan kayıtlar ve diğer belgelerin açıklanması yalnızca danışanın rızasıyla mümkündür.

14 Kişinin kendisine karşı olan tehdit
Kişinin başkasına yönelttiği tehdit TEHLİKE İÇEREN ETİK KONULAR Çocuk suiistimali Net olmayan,bulanık durumlar (Gri alanlar)

15 Tehlike İçeren Etik Konular(1)
Kişinin Kendisine Karşı Olan Tehdit Danışmanlar, danışana yönelmiş açık ve yakın bir tehlike söz konusu olduğunda, danışanın güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almalı veya yetkililerle görüşmelidir.

16 Tehlike İçeren Etik Konular(2)
Kişinin Başkasına Yönelttiği Tehdit Danışman, danışanın ifade ettiği, başkasına yönelik tehditlerin de takipçisi olmalıdır.

17 Tehlike İçeren Etik Konular(3)
Çocuk Suiistimali Gerçek veya şüphelenilen çocuk suiistimali vakası, ilgili makamlara bildirilmelidir. Danışmanlar, bu konu hakkındaki yasalara uygun çerçevede davranmalıdır.

18 Tehlike İçeren Etik Konular(4)
Net Olmayan, Bulanık Durumlar (Gri Alanlar) Net olmayan durumlarla karşı karşıya gelinmesi durumunda, kriz durumu oluşmadan danışanın probleminin çözümüne yönelik düzenlemeler yapması gerekmektedir.

19 SON EVRE KONULARI Yetersiz Kalınması Durumunda
Refere Edilmesi Profesyonel Değerlendirme

20 Yetersiz Kalınması Durumunda Refere Edilmesi
Son Evre(1) Yetersiz Kalınması Durumunda Refere Edilmesi Danışma ilişkisinin artık verimli olmadığı veya danışmanın danışana yardımda yetersiz kaldığı durumlarda, danışma süreci sona erdirilmelidir.

21 Profesyonel Değerlendirme
Son Evre(2) Profesyonel Değerlendirme APA bu konu da; Etkinliğin, etkililiğin, devamın, uygunluğun ve yeterliliğin sağlanabilmesi için “periyodik, sistematik olunması gerektiğini ve psikolojik danışma hizmetinde etkili değerlendirme yapılması gerektiğini” belirtiyor.

22 TEŞEKKÜR EDERİZ Ramazan CAN Fuat SUNGUR rcan_07@hotmail.com


"Psikolojik Danışma Uygulamalarında Etik İhlallerden Nasıl Korunabilir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları