Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)"— Sunum transkripti:

1 BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)
Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

2 Plastik örtülü seralar
Plastik seraların tercih edilmesinin birinci nedeni yatırım maliyetlerinin düşük olmasıdır. Plastik seralarda örtü malzemesinin tutturulması, rüzgar gergilerinin yerleştirilmesi, olukların uygun planlanması ve yan duvar- çatı havalandırmasına özen gösterilmelidir.

3

4

5

6

7 Polikarbonat Örtülü sera
Polikarbonat örtüler hem plastik, hem de cam sera konstrüksiyonuna uygulanabilir. Polikarbonat örtülerin yaygın olan iki tipi, tek kat oluklu levha ve çok katlı levhalardır. Yay tipi seralarda oluklu tek kat levhalar, diğer sera tiplerinde ise çok katlı levhalar uygulanabilir. Polikarbonat levhaların cama göre avantajları dolu ve çarpmadan kaynaklı kırılmaya karşı direnci ve ışığı dağıtarak geçirmesi, plastiğe göre avantajı da uzun ömürlü olmasıdır. Polikarbonat levhaların maliyeti cama göre 3-4 kat, plastik örtüye göre ise 8-10 kat daha yüksektir.

8 Polikarbonat+çift kat plastik örtülü sera
Plastik seralarda çatı yüzeylerinin çift kat plastikle, yan yüzeylerin ise çok katlı polikarbonatla kaplanması ile oluşturulan seralardır. Yan yüzeylerin polikarbonatla kaplanması ile ısı tasarrufu ve ısının homojen dağılımı sağlanır. Üç katlı polikarbonatla kaplı seralarda soğuğun etki derecesine göre ısı tasarrufu %50’ye kadar çıkabilir.


"BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları