Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atatürk inklapları Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inklapçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin çagdas.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atatürk inklapları Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inklapçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin çagdas."— Sunum transkripti:

1 Atatürk inklapları Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inklapçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin çagdas medeniyetler seviyesine ulasabilmesi için birçok yenilige ihtiyaç duyulmustur.Bu yeniliklerle ülkedeki hayat,çagın gereklerine daha uygun hale getirilmistir.

2 Harf inklabı Atatürk ‘ ün gerçeklestirilmis oldugu en önemli inklaplarından birisi, Arap alfabesinin kaldırılması ve yerine Latin alfabesinin kabul edilmesi olmustur. 3 Kasım 1928 tarihinde yeni Türk alfabesi kabul edilmistir. Atatürk ‘ ün gerçeklestirilmis oldugu en önemli inklaplarından birisi, Arap alfabesinin kaldırılması ve yerine Latin alfabesinin kabul edilmesi olmustur. 3 Kasım 1928 tarihinde yeni Türk alfabesi kabul edilmistir.

3 Halifeligin Kaldırılması 3 Mart 1924 tarihinde, Osmanlı Hanedanı ‘nın elinde bulunan”Halifelik” sıfatı kaldırılmıstır.Böylece laik düzene geçis kolaylastırılmıstır.Dinin istimar edilmesi engellenmis,daha bagımsız bir dıs politika izleme imkânı dogmustur. 3 Mart 1924 tarihinde, Osmanlı Hanedanı ‘nın elinde bulunan”Halifelik” sıfatı kaldırılmıstır.Böylece laik düzene geçis kolaylastırılmıstır.Dinin istimar edilmesi engellenmis,daha bagımsız bir dıs politika izleme imkânı dogmustur.

4 Kıyafet inkılabı Kıyafet inklabıyla birlikte,kadınlar çarsuf giymekten vazgeçerek çaga uygun elbiseler giymeye, erkekler ise fes yerine sapka takmaya basladılar.

5 Kadınlara Saglanan Medeni Haklar Atatürk inklapları ile birlikte, yüzyıllar boyunca ihmal edilmis olan Türk kadınına yeni haklar tanınmıstır. Kabul edilmis olan Medeni Kanun geregince,kadınlar da erkeklerle tanınan haklara sahip olmustur. Atatürk inklapları ile birlikte, yüzyıllar boyunca ihmal edilmis olan Türk kadınına yeni haklar tanınmıstır. Kabul edilmis olan Medeni Kanun geregince,kadınlar da erkeklerle tanınan haklara sahip olmustur.

6 Egitimin Birligi Kanunu 3 Mart 1924 günü Mecliste kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu egitimde birlik ilkesini içeren kanundur. Bu kanunla bütün okullar, kurln Maarif V ekâletine ( M.E.B.) baglanmıstır. Tekke, medrese ve zaviyeler kapatılmıstır. 3 Mart 1924 günü Mecliste kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu egitimde birlik ilkesini içeren kanundur. Bu kanunla bütün okullar, kurln Maarif V ekâletine ( M.E.B.) baglanmıstır. Tekke, medrese ve zaviyeler kapatılmıstır.


"Atatürk inklapları Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inklapçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin çagdas." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları