Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİYAK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİYAK."— Sunum transkripti:

1 DİYAK

2 DİYAK Diyak her iki yönde de aynı işi gören zener diyot gibidir. Geyt ucu kullanılmayan birbirine ters ve paralel iki tristör veya geyt ucu kullanılmayan triyak olarak da düşünülebilirler. /

3 DİYAK Uygulanan gerilim diyak geriliminin altında ise diyak yalıtımdadır ve bu durumda sadece sızıntı akımı geçer. Uygulanan gerilim diyak geriliminin üzerine çıktığında diyak iletime geçer. Diyak iletime geçtikten sonra uçlarında %20 lik bir gerilim düşüşü meydana gelir. Bu düşüş sonucu gerilim diyak geriliminin altında bile düşse diyak iletimde kalır.

4 DİYAK Diyaklar endüstriyel elektronik uygulamalarında triyakların tetiklenmesinde sıkça kullanılırlar. İletime geçme gerilimleri sabit olduğundan gerilim anahtarı olarak da kullanılırlar. Diyaklar her iki yönde de aynı tepkiyi verdikleri için alternatif akımda da kullanılırlar.

5 DİYAK TETİKLEMELİ TRİYAKLI FAZ KONTROL DEVRESİ

6

7 DEVRENİN ÇALIŞMASI Alternatif akımın + bölgesinde, devredeki kondansatör şarj olur. Şarj olma süresi bir zaman alır. Kondansatör üzerindeki şarj, Diyak aşım gerilime ulaştığı an; Diyak iletime geçer. Böylece Triyak’ın gate’i tetiklenir ve lamba ışık verir.

8 DEVRENİN ÇALIŞMASI Alternatif akımın –(eksi) bölgesinde, devredeki kondansatör de-şarj olur. Şarj olma süresi bir zaman alır. Kondansatör üzerindeki şarj, Diyak aşım gerilimi altına düşünce, diyak kesime geçer. Böylece Triyak’ın Gate tetiklemesi kesilir ve lamba söner.

9 DEVRENİN ÇALIŞMASI Bu devrede, kondansatörün şarj – deşarj süresi potansiyometre ile ayarlanmaktadır. Lamba ne kadar hızlı açılıp-kapanırsa; parlaklığı o kadar fazla olur. Lambanın açılıp kapanma hızı yavaşladıkça ortalama parlaklığı da azalır. (Günlük hayattan hayal edin)


"DİYAK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları