Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 1(B)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 1(B)"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 1(B)
İMBT BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 1(B)

2 Karar Verme Davranışı Yapısal Karar:Karar rutin olarak veriliyorsa , verilecek karar konusunda bazı kural ve sabitler varsa yapısal karar verme davranışı söz konusudur. Yapısal Olmayan Karar:Karar verme kesin kurallar dahilinde olmuyorsa veya karar verilmesine etki eden faktörler karmaşık yapıda ise , karar vermede karar vericinin tecrubesi ve yeteneği ön plana çıkıyorsa yapısal olmayan karar verme davranışı söz konusudur.

3 Karar Verme Modeli(Simon-1977)

4 Karar Verme Modeli Bilgi başarılı ve etkin karar vermede kritik rol oynar. Tasarım aşamasında tüm çözümlerin olumlu/olumsuz yanlarını göz önüne almak gerekir. Karar verme ihtiyacı bilgi ihtiyacını belirler .Bilgi ihtiyacı karar verme ihtiyacı ile doğru orantılıdır. Uygulama safhası karar verme modelinde her zaman hayata geçmeyebilir verilen karar doğru bulunmaz ise karar uygulamaya konulmaz.

5 Karar Verme Düzeyleri Stratejik Düzey: Uzun zamanlı planlama sürecinde yöneticiler stratejik düzeyde karalar alırlar.Bu düzeydeki karalar yapısal değildir ve belli bir frekansı yoktur.Bu düzeydeki kararlar tüm organizasyonu geniş biçimde etkiler. Taktiksel Düzey:Daha kısa zamanlı planlama düzeyinde yöneticiler taktiksel kararlar alırlar.İşletmenin performansının gözlenmesi, çok uzun zamana yayılmayan bütçe planlamaları , çok uzun zamanlı olmayan işletme politikası belirlenmesi bu tür kararlara örnektir. Operasyonel Düzey: Kısa süreli planlamalar ve işletme aktivitelerinin günlük kontrolü ve işletmenin günlük/haftalık performansının belirlenmesi ve bunlarla ilgili kararlar.

6 Karar Verme Düzeyleri Stratejik Taktiksel Operasyonel

7 Karar Verme Düzeyleri


"BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ DERS 1(B)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları