Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2"— Sunum transkripti:

1 Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2
FATİH ATMACA

2 Anlamca Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması
Bir cümlede anlamca birbirine ters olan sözlerin birlikte kullanılması cümlenin anlam bütünlüğünü bozar. Genellikle kesinlik ihtimal çelişkisi görülür. *Hiç şüphesiz bu olaya en çok üzülen başkan olsa gerek. *Şüphesiz sanatçı bu alanda çok başarılı eserler vermiş olmalı. *Kesinlikle söyleyebilirim ki tedavi hastayı ayağa kaldırabilir. *Gönderdiğim paketi eminim bugüne kadar almış olmalısınız.

3 11.01.2013 Anlamca Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması
Karşılaştırma Hataları Gereksiz Yardımcı Eylemler Kullanma Mantık Hataları Deyim ve Atasözü Yanlışları Zamir Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları

4 Deyim ve Atasözü Yanlışları
Deyimler ve atasözleri kalıplaşmış ve halk diline, kültürüne yerleşmiş kelime gruplarıdır. Bu yüzden deyimlerdeki kelimeler kesinlikle değiştirilemez.Kullanılan deyim, cümleye de uygun olmalıdır. *Babasını görünce paçaları tutuştu. *Çok acıktım midem zil çalıyor. *O kadar kalabalık ki çuvaldız atsan yere düşmez.

5 Gereksiz Yardımcı Eylemler Kullanma
Türkçede doğrudan fiil olarak çekimlenebilecek bir kelimenin yardımcı eylem alarak çekimlenmesi yanlıştır. *Boşuna umut etme oraya gelmeyeceğim. *Benden kuşku etmemelisin. *Senin düşüncelerin hiçbir zaman bana etki etmez. *Bu işi onun yapabileceğinden şüphe etmiyorum.

6 Mantık Hataları İyi ve sağlam bir cümlenin temel mantık ilkelerine uygun olması gerekir aksi takdirde anlatım bozukluğu yapılmış olur. *Seninle değil şehir içinde gezmek, dünya turuna bile çıkılmaz. *Önümüzdeki haftanın önemli programlarından bazılarını sizlere hatırlatmaya çalıştık. *Beyin zarı iltihapları iyi tedavi edilmezse ölüme; hatta sara nöbetlerine dahi yol açabilir.

7 Zamir Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları
Bazı cümlelerde iyelik zamiri kullanılmadığı takdirde bir anlam belirsizliği ortaya çıkar. Cümlenin başına hem senin hem de onun zamirini getirebiliyorsak orada bir anlam belirsizliği vardır. Bu tip cümlelerdeki anlam belirsizliğini gidermek için cümlenin uygun bir yerine iyelik zamirinin getirilmesi gerekir. Aksi takdirde anlam belirsizliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu doğar. *Ehliyetini polis almış öyle mi? *Bana ne söyleyeceğini biliyorum. *Geleceğini ben biliyordum.

8 Karşılaştırma Hataları
Bazı cümlelerden iki farklı anlam çıkabilmektedir. Bu tip karşılaştırma bildiren cümlelerdeki anlatım bulanıklığı giderilmediği takdirde anlatım bozukluğu ortaya çıkar. *Adam, politikayla karısından çok ilgileniyor. *Bu kötü insanlara sizden çok kızıyorum. *Sen onu benden çok aradın.

9 KONU ÖZETİ Karşılaştırma Hataları
Zamir Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları Mantık Hataları Gereksiz Yardımcı Eylemler Kullanma Deyim ve Atasözü Yanlışları Anlamca Çelişen Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması

10 KAYNAKÇA (2012, aralık 08). adresinden alınmıştır


"Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları