Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI www.egitimcininadresi.com

2 SİNİR SİSTEMİ

3 SİNİR SİSTEMİ İnsanları diğer canlılardan ayıran akıl yürütme, konuşma, gülme gibi özellikler sinir sistemi varlığına bağlıdır.

4

5

6 Sinir sistemi, tüm vücut fonksiyonlarının koordinasyonunu ve bunların devamını sağlar.

7 SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
Hasar gören sinir hücreleri kendini yenileyemez. Sinir sistemindeki bir bozukluk diğer sistemleri de etkiler. Darbe alma, dengesiz beslenme, stres, uykusuzluk, sigara, alkol sinir sisteminde hasara yol açabilir.

8 PARKİNSON Azalmış ya da hasar görmüş Dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalığa Parkinson hastalığı denir.

9 PARKİNSON Genelde 40 yaşından sonra görülür.
Nedeni henüz bilinmemektedir. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birlikte bu hastalıkta rol oynadığı düşünülmektedir.

10 PARKİNSON BELİRTİLERİ EKLEMLERDE SERTLEŞME HAREKET YAVAŞLAMASI TİTREME
DENGE BOZUKLUĞU

11 PARKİNSON

12 PARKİNSON Parkinson hastalığının nedeni beyin hücrelerinin salgıladığı Dopamin'in eksikliği olduğu için, Dopamin tamamlayıcı tedavi, hastalarda belirtilerin kaybolmasını sağlamaktadır. Hastalığı tümüyle ortadan kaldıran bir tedavi henüz yoktur.

13

14 FELÇ Sinir sisteminde meydana gelen bir bozukluktan dolayı kas gücünün kaybolmasına felç denir. Vücudun bir kısmını hareket ettirme yeteneğinin yitirilmesidir.

15 Felç Hareket sinirlerinin zedelenmesi veya kopması durumunda, ilgili organlardaki kaslara emir ulaştırılamaz. Ayrıca bu organlara ait kaslar, organı çalıştıramaz.

16 FELÇ Fizik tedavi ve rehabilitasyon felcin tedavisinde önemli rol oynar. Tedavinin ilk ve en önemli şartı hastanın neşesini kaybetmemesi ve en kısa zamanda iyileşeceğine inanmasıdır.

17 SARA (EPİLEPSİ) Beyin insan vücudunun ana kumanda merkezi gibidir. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Beynin kuvvetli ve ani elektriksel boşalımı sonucu oluşan kısa süreli ve geçici bir durumdur.

18 SARA Hastaların yaklaşık yarısında belirli bir neden bulunmaz.
Bulaşıcı bir hastalık değildir. Epilepsi tanısında en önemli nokta; kişinin geçirdiği nöbetler hakkında verilen bilgidir. İlaçla ya da cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Çoğu hastada sadece ilaç tedavisi ile nöbetler kontrol altına alınabilir.

19 SARA NÖBETİ GEÇİREN BİR HASTAYA NELER YAPILMALIDIR ?
Hastanın kafası ve vücudu yana çevrilmelidir. Hastanın nöbet sırasında yaralanması önlenmelidir. (Başını yere vurması vb.) ( Kafasının altına yumuşak bir şeyler koyulabilir.)

20 SARA Yakası ve sıkı giysileri gevşetilmelidir.
Bilinçsiz hareketleri varsa bu hareketler sert olmayan hareketlerle engellenmelidir. Hasta kendisine gelene kadar yanından ayrılmamak gerekir.

21 menenjİt Beyin zarının iltihaplanması ile oluşan merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Menenjite mikroorganizmalar yol açmaktadır.

22 MENENJİT BELİRTİLERİ Yüksek ateş Kusma Baş ağrısı Boyun sertleşmesi
Titreme Üşüme Uyuşukluk

23 MENENJİT Tanı konulduktan sonra zaman kaybetmeden yüksek dozda antibiyotik verilmeye başlanır. Hasta kısa bir dinlenmeden sonra normal yaşamına dönebilecek duruma gelir. Menenjitte iyileşme oranı oldukça yüksektir. ANCAK YİNE DE MENENJİT TEHLİKELİ BİR HASTALIKTIR !!!

24 AKIL HASTALIĞI Kişinin gerçekle bağlantısının kaybolmasıdır. Hastaların duyularında ve bilişsel işlevlerinde nicelik ve nitelik bozuklukları vardır.

25

26 TEŞEKKÜR EDERİM www.egitimcininadresi.com
 


"HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları