Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır."— Sunum transkripti:

1 Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.
ENÜREZİS Çocuklarda en az 5 yaşından sonra, yineleyici bir biçimde, istemsiz ya da amaçlı olarak, gündüz ve/veya gece yatağa yada giysilere idrar kaçırılması olarak tanımlanabilir. Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.

2 Ara-sıra altını ıslatma
Hastalık sırasında, yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi sonucunda, sert disiplin uygulandığında, korkutulduğunda, gece üstü açık bırakıldığında, zorlama sonucu bel ağrılarıyla altlarını ıslatırlar.

3 Enürezis tanısı için : 5 yaşından büyük olması
Tekrarlayıcı idrar kaçırmanın olması (çamaşır ya da yatağa) 3 aydır ve haftada en az 2 kez olması İşlevselliğin etkilenmesi Başka bir tıbbi bir hastalıktan bağımsız olması gerekir.

4 SIKLIK 5 yaş : % 10-20 8 yaş: %4 14 yaş: %1-2
Erkek çocuklarda kız çocuklardan daha fazla görülür. Ergenlik döneminde cinsiyet yönünden eşitlenir. Bozukluk düşük sosyoekonomik gruplarda, eğitim düzeyinin düşük olduğu aileler ve kurumlarda yaşama gibi psikososyal stres altındaki ve sosyal yönden olumsuz durumdaki çocuklarda daha sıktır.

5 NEDENLER A)Biyolojik etkenler Hormonal etkenler Ailesel etkenler
Mesane fizyolojisi ile ilgili sorunlar Uyku çalışmaları Gelişimsel Sorunlar B) Psikososyal etkenler Tuvalet eğitimi Yaşam olayları  Eşlik eden psikiyatrik durumlar

6 Fizyolojik altını ıslatma sorunu olan çocukların tedavisinde şu ilkelere uyulmalıdır:
• Gece kalkıp tuvalete gitme bir hedef olarak kesinleştirilmelidir. • Tuvalete ulaşmak kolaylaştırılmalıdır. • Çocuğun kuru kalma sorumluluğunu üstüne almasına yardım edilmelidir. • Yatmadan önceki 2 saat boyunca fazla sıvı alımından kaçınılmalı ve kafein içeren içecekler kesinlikle verilmemelidir. • Yatağa girmeden tuvalete gidilmelidir. • Gece kuru kalması için bez bağlanmamalıdır.

7 Fizyolojik altını ıslatma sorunu olan çocukların tedavisinde şu ilkelere uyulmalıdır:
• Sabah temizliğine çocuğun katılımı sağlanmalıdır. • Çocukların benlik saygıları desteklenmelidir. • Çocukla alay edilmemeli ve çevredekiler de bu konuda uyarılmalıdır. • Çocuk okula gidiyorsa öğretmeniyle bu konu hakkında konuşulmalıdır. • Çocukların hangi günler kuru kaldıkları bir kart üzerine işlenmelidir. • Çocuklar en az ayda bir kez kontrol edilmelidir.

8

9 Enurezis çoğunlukla zaman içerisinde kendi kendini sınırlayan bir bozukluktur. Kendiliğinden düzelme 7-12 yaştan sonra sık görülür. 7 yaştan sonra kendiliğinden düzelme oranı %10-15 olarak bildirilmiştir. Nadiren 18 yaşa dek devam edebilir. 18 yaşta görülme sıklığı %1 dir. Enurezisin 10 yaşından sonra davranım bozukluğu, anksiyete bozukluğu gelişimi açısından risk faktörü olduğu düşünülecek olursa; erken dönemlerde tedavi edilmesinin gerekliliği ve önemi daha iyi anlaşılabilir.

10 ÖNERİLER Ceza ve dayağı bırakarak kesin bir tutumla çocuğun günde üç dört kez belirli aralarla tuvalete oturması sağlanmalıdır. Daha çok ebeveyn-çocuk arasındaki inatlaşma ile giden ilişki üzerinde durularak ve başarılı olduğunda ödüllendirilerek tuvalet alışkanlığı sağlanmaya çalışılmalıdır. Ailedeki sorunların ya da gerginliklerin giderilmesi belirtilerde azalmaya neden olmaktadır. Çocuk bu sorunları nedeniyle eleştirilmemeli, başkalarının yanında bu konuda konuşulmamalıdır. Aileler çocuğun sorumluluk almasını özendirerek onu cesaretlendirmelidir.

11


"Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları