Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki, sonuna geldiği sözcüğe“benzerleri” anlamı katmıştır? A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun? B) Özgürlükleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki, sonuna geldiği sözcüğe“benzerleri” anlamı katmıştır? A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun? B) Özgürlükleri."— Sunum transkripti:

1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki, sonuna geldiği sözcüğe“benzerleri” anlamı katmıştır? A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun? B) Özgürlükleri kazanmak kadar kaybetmemek de önemlidir. C) Adamlar kendilerini her konuda uzman sanıyorlar. D) Toplumların gelişmişlik düzeyleri nasıl anlaşılır?

2 Cevap A

3 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük addır? A) Çalışmakla kazanılır güzel günler. B) Bazı arkadaşlar üye olmak istemiyor. C) Sınavı kazanmak biraz özveri ister. D) Planlı çalışmak işinizi kolaylaştırır.

4 Cevap C

5 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir ad kullanılmıştır? A) Üst kattan garip tıkırtılar geliyordu. B) Çatlayan boruların onarılması gerek. C) Yemek yerken ağzını şapırdatır. D) Horlamazsan ben de uyuyabilirim.

6 Cevap A

7 4. Kimi tür adları kişilere özel ad olarak verilebilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tür adı ile yapılmış bir özel ad yoktur? A) Bekleyin, Çiçek de bizimle gelecek. B) Yarın Kaya’yı okuldan kim alacak? C) Dosyayı Selim’e imzalattınız mı? D) Annesinin hastalığını önce Şahin öğrendi

8 Cevap C

9 5. Soyut adlar özne olup çoğullanırsa yüklem tekil olur. Aşağıdakilerin hangisinde bu kural örneklenmiştir? A) Yol çalışmalarında dağlar büyük zorluk çıkardı. B) Bu sesler beni benden alıp uzaklara götürür. C) Hatıraları gözünde canlandırdı yaşlı kadın. D) Duygular tüm insanları hemen hemen aynı biçimde etkiler.

10 Cevap D

11 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok belirtisiz ad tamlaması vardır? A) Şairin dizelerinde aruz ölçüsü kendini çok belli ediyor. B) Yenilgi duygusu, kan kokusuna gelen köpekbalığı gibidir. C) Sanatsal kaygı güdülmeden yazılmış bir roman okudum. D) Eski özlemi, yeniyi anlamayanların özlemidir.

12 Cevap B

13 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır? A) Uçağımızın kalkış saatine daha çok var. B) Siyah bir güneş gözlüğü taktığı için onu tanıyamadık. C) Büyük odanın penceresinden deniz görünüyordu. D) Öğrencilerin zayıf notları ikinci yarıyılda düzelmişti.

14 Cevap A

15 8. Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz ad tamlamasının tamlayanı cümle niteliğindedir? A) Kendi uçağını kendin yap kampanyası hızla gelişiyor. B) Artık gazete anketlerinin yerini TV anketleri alıyor. C) Deli dana hastalığı çıkınca tavuk satışları patladı. D) Hukuk sisteminde önemli değişiklikler yapılacak.

16 Cevap A

17 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ortak bir ad tamlaması vardır? A) Konuşmacılardan birkaçı o konuya değindi. B) Adayların adresleri, telefonları not ediliyordu. C) Çiçek kokuları, kuş sesleri sarmıştı ortalığı. D) Baharın gelişi en çok çocukları sevindirir.

18 Cevap B

19 10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile tamlamanı yer değiştirmiş bir ad tamlaması vardır? A) Bir sonsuz rüyaya açılmış gözler Kim ondan daha çok hayatı özler B) Eriyen karlar gibi içinden Bütün sıkıntıların akıp gidecek C) Böyle akar bahar gelince Irmakları bu memleketin D) Ben yıllardır o yarin yolunu gözlerim Yaş yerine kan akıtır benim gözlerim

20 Cevap C

21 11. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, bir zincirleme ad tamlamasının tamlayanını nitelemektedir? A) Bu yoksul dağ köyünün sorunları saymakla bitmezdi. B) Kardeşimin anlamsız karne kaygısı günlerce sürdü. C) Kentimizin bütün meydanları yemyeşildir. D) Minik kuşların cıvıltısını dinlerdik sabahları.

22 Cevap A

23 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zamir, belirtili ad tamlamasının tamlayanı olarak kullanılmıştır? A) Hangisinin kumaşı daha iyisine onu almamı tavsiye etti. B) Eleştirmenlerin çoğu sanatı ve sanatçıyı yönlendirdiğini sanır. C) Birçoğunu tanımama rağmen, bu çocuğu bir türlü hatırlayamadım. D) Yağmurun şiddeti arttıkça eve dönme isteğim de büyüyordu.

24 Cevap A

25 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük türce ötekilerden farklıdır? A) Hiçbiriniz yaşamınızı bir düzene sokmak için çaba gösteremiyorsunuz. B) Okul kitaplarındaki bu bilgiler, gözden geçirilmek zorundadır. C) Şunları daha sonra çözüp sonuçlarını bir kağıda yazın. D) Tanpınar’ı çok severim, o benim hayata bakışımı değiştirmiştir.

26 Cevap B

27 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır? A) Programa kimin çıkacağını söylediler mi? B) Nasıl bir dünyada yaşamak isterdiniz? C) Soruların kaçıncısında hata varmış? D) Otomobilin arızası fren sisteminde miymiş?

28 Cevap C


"1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki, sonuna geldiği sözcüğe“benzerleri” anlamı katmıştır? A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun? B) Özgürlükleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları